Ssang Yong 2016: Στρατιωτική άσκηση- «πρόβα» αμερικανικής και νοτιοκορεατικής εισβολής στη Βόρεια Κορέα

Ssang Yong 2016: Στρατιωτική άσκηση- «πρόβα» αμερικανικής και νοτιοκορεατικής εισβολής στη Βόρεια Κορέα

Η (σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη) εικόνα που αποκτά κανείς από τα ΜΜΕ για τη Βόρεια Κορέα είναι ότι αποτελεί το «κράτος- παρία» που πιθανότατα θα ξεκινούσε έναν νέο πόλεμο της Κορέας, δίνοντας το πρώτο χτύπημα εναντίον των γειτόνων της, με «πυραυλική καταιγίδα» και μαζική εισβολή των πολυάριθμων (αν και τεχνολογικά απαρχαιωμένων σε μεγάλο βαθμό) χερσαίων δυνάμεών της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοί της στην περιοχή – κυρίως Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία- δεν έχουν και από πλευράς τους σχεδιασμούς επιθετικού προσανατολισμού, και δείγμα αυτών είναι η μεγάλης κλίμακας άσκηση Ssang Yong («Δίδυμοι Δράκοι») 2016.

Στην εν λόγω αμφίβια άσκηση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας «πρόβαραν» μια αμφίβια επίθεση με στόχο την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, σε περίπτωση πολέμου. Αποκορύφωμα της άσκησης είναι η αποστολή μιας ισχυρής δύναμης πεζοναυτών εναντίον οχυρωμένης παραλίας.

Πρόκειται για μια άσκηση που επαναλαμβάνεται κάθε δύο έτη και σε αυτή συμμετείχαν, από πλευράς των ΗΠΑ, 9.200 πεζοναύτες και 3.100 άνδρες και γυναίκες του πολεμικού ναυτικού, από πλευράς της Ν. Κορέας 4.500 πεζοναύτες και 3.000 του πολεμικού ναυτικού, και από πλευράς της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας 100 και 60 στρατιώτες αντίστοιχα.

Στην επιχείρηση της αμφίβιας επίθεσης εναντίον της παραλίας του Ποχάνγκ συμμετείχαν συνολικά 17.000 άτομα, με πληθώρα θαλασσίων/ αμφίβιων, αλλά και εναέριων μέσων. Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ, με μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσαν να αποφύγουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη (που αναμένεται να γίνει «κόλαση» σε περίπτωση πολέμου, με τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων) και να χτυπήσουν την πρωτεύουσα του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν απευθείας από τη θάλασσα. Οι Βορειοκορεάτες έχουν συγκεντρώσει μεγάλο όγκο στρατευμάτων κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Αυτό θα επέτρεπε ταχεία και μαζική επίθεση εναντίον του νότου, αλλά λόγω έλλειψης καυσίμων και σύγχρονων μέσων μεταφοράς θα ήταν δύσκολο να κινηθούν προς τα μετόπισθεν προς υπεράσπιση της πρωτεύουσας σε περίπτωση χτυπήματος στα νώτα- οπότε και μόνο η επίδειξη ότι υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα λειτουργεί αποτρεπτικά, ειδικά δεδομένων των πρόσφατων πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών και απειλών.

Δημοφιλή