Αστυνομία "σημαδεύει" τον Τύπο - Τραυματισμοί με πλαστικές σφαίρες, συλλήψεις και επιθέσεις

Δημοσιογράφοι, cameramen, φωτορεπόρτερ φαίνεται να στοχοποιούνται εν ώρα εργασίας ενώ καλύπτουν τις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλοιντ.
|
Αστυνομικοί σημαδεύουν το τηλεοπτικό συνεργείο του Reuters που καλύπτει τα γεγονότα στη Μινεάπολη.
Αστυνομικοί σημαδεύουν το τηλεοπτικό συνεργείο του Reuters που καλύπτει τα γεγονότα στη Μινεάπολη.
REUTERS TV/Julio Cesar-Chavez

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καουτσούκ στη Μινεάπολη της Μινεσότα όπου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις οργής και οι ταραχές για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ενώ και άλλοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά βίας και συλλήψεις.

Το περιστατικό τους δημοσιογράφους του Reuters σημειώθηκε χθες όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης εν μέσω των νέων διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων .

“Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες”, δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο .

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει “με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα”.

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν εργαζόμενοι στον Τύιπο: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη περίπτωση στοχοποίησης δημοσιογράφων.

O φωτορεπόρτερ Tom Aviles χτυπήθηκε με πλαστική σφαίρα και συνελήφθη στη Μινεάπολη. Δημοσιογράφος των Los Angeles, η Molly Hennessy-Fiske ανάρτησε βίντεο που δείχνει επιθέσεις με δακρυγόνα από την αστυνομία κατά εργαζόμενων στον Τύπο ενώ συνάδελφός της από το “Vice in Minneapolis” ανάρτησε επίσης οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο ακούγεται ο ίδιος να φωνάζει οτι είναι δημοσιογράφος την ώρα ενώ αστυνομικοί των έχουν ρίξει στο έδαφος και των ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού.

Την Πέμπτη ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.