Αστυνομικά μέτρα και συλλήψεις στην Πανεπιστημιούπολη μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας

Αστυνομικά μέτρα και συλλήψεις στην Πανεπιστημιούπολη μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα ανομίας
Eurokinissi/File

Μετά από σωρεία καταγγελιών για φαινόμενα ανομίας στην Πανεπιστημιούπολη, η Αστυνομία έβαλε τέλος στη δράση δύο ληστών που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε βάρος πολιτών.

Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 34 και 36 ετών. Τις τελευταίες δέκα ημέρες είχε διαπιστωθεί έξαρση ληστειών σε βάρος πολιτών, οι οποίοι κινούνταν πεζοί εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση κατάφεραν από τις μαρτυρίες να διακριβώσουν ότι όλες οι προαναφερόμενες ληστείες είχαν διαπραχθεί από τα ίδια άτομα. Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε ειδική ομάδα της Ασφάλειας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Κάπως έτσι, το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, συνελήφθησαν οι δύο δράστες την ώρα που προσέγγισαν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης 20χρονο αλλοδαπό και προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Το θύμα αντιστάθηκε και οι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας, που αντιλήφθηκαν το περιστατικό, τους καταδίωξαν και τους ακινητοποίησαν.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι δράστες τις τελευταίες μέρες, μαζί με ένα ακόμη συνεργό τους που αναζητείται, εντόπιζαν τα θύματά τους εντός της Πανεπιστημιούπολης, στην περιοχή του Ζωγράφου, και είτε προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς είτε αποσπώντας την προσοχή τους με διάφορα τεχνάσματα, τους ακινητοποιούσαν και ακολούθως με τη απειλή αιχμηρού αντικειμένου τους αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα καθώς άλλα αντικείμενα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σουγιάς, ένα κατσαβίδι, το χρηματικό ποσό των -100- ευρώ, ένα πορτοφόλι καθώς και άλλα κλεμμένα αντικείμενα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί έξι περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες.

Και οι δύο συλληφθέντες είναι παλιοί γνώριμοι των Αρχών. Ο 34χρονος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες και κλοπές, ενώ ο 36χρονος για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομα παίγνια. Αμφότεροι οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει δοθεί εντολή για αυξημένη αστυνόμευση πέριξ της Πανεπιστημιούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Τι αναφέρει η σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών

Τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν γίνει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του πανεπιστημίου, για την φύλαξή του, ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιτριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη γνωστοποίηση περιστατικών ληστείας στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

Η σύγκλητος χαρακτηρίζει «ευνόητο» το ότι το προσωπικό φύλαξης του πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. «Μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη διοίκηση και την αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα», αναφέρει και προσθέτει ότι το προσωπικό και η διοίκηση του ιδρύματος, σε κάθε περίπτωση αντέδρασαν «με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο».

Μάλιστα, αναφέρει ότι «η προάσπιση του χώρου του πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς χώρους».

Επίσης, επισημαίνεται ότι η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως, ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. «Οι διαδικασίες, είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών), ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης, είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο», ξεκαθαρίζει η σύγκλητος.

Σημειώνεται, ότι η έκταση των χώρων του ΕΚΠΑ ανέρχεται σε περίπου 2.000.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των κτηρίων που διαθέτει για την εκπαίδευση, την έρευνα και τις διοικητικές του υπηρεσίες αγγίζουν τα 700.000 τ.μ, και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του είναι συνολικά άνω των 100.000. Ανάμεσα στους χώρους αυτούς περιλαμβάνεται και η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί μητροπολιτικό πάρκο και, όπως υπογραμμίζει η Σύγκλητος, «δεν επιτρέπεται η πλήρης περίφραξή της, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φύλαξή της».

Η σύγκλητος αναφέρει ακόμη, ότι έχει εγκρίνει για τη φύλαξη του πανεπιστημίου, τρεις πηγές χρηματοδότησης, ώστε αφενός να παρέχονται με επάρκεια οι υπηρεσίες φύλαξης και αφετέρου να ανταπεξέλθει στην μείωση του τακτικού προϋπολογισμού για τα λειτουργικά του έξοδα κατά 75% από το 2010:

1. Φύλακες και εποχούμενη περιπολία εντός της Πανεπιστημιούπολης από ανάδοχο εταιρεία, με ετήσιες δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό που ανέρχονται περίπου στο 1.700.000 ευρώ για το 2017 και αντίστοιχο ποσό για το 2018, ενώ για το 2019 και 2020 έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας η αύξηση του εν λόγω κονδυλίου σε 2.500.000 ευρώ.

2. Μόνιμο προσωπικό και προσωπικό αορίστου χρόνου των κλάδων των φυλάκων, νυχτοφυλάκων και επιστατών, που μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και εποχούμενη περιπολία στην Πανεπιστημιούπολη με δεύτερο όχημα, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, το οποίο κινείται με ίδιους πόρους του.

3. Επιστάτες και επιμελητές κτηρίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από δημόσια πρόσκληση και αμείβονται από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, η σύγκλητος αναφέρει πως «υπάρχει ο κατά το δυνατόν φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη για όλο το πανεπιστήμιο είναι της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με συνολική κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μόλις 9.500.000 ευρώ (η οποία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών της ΔΕΗ, της φύλαξης και της καθαριότητας). Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης, ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ ετησίως, καλύπτεται από επιχορηγήσεις και έσοδα που η διοίκηση του ΕΚΠΑ επιτυγχάνει, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ και οι εργαζόμενοί του δημιουργούν».

Κεραμέως: Αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας

«Είναι αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας», ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τα περιστατικά ληστειών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Το εγκληματικό επεισόδιο μαχαιρώματος και ληστείας εις βάρος φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά και αυξανόμενη λίστα ανάλογων περιστατικών που πλήττουν την εκπαιδευτική διαδικασία και κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο τα πανεπιστήμια να γίνονται ορμητήρια βίας και εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής, αφήνοντας απροστάτευτους φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό».

Δημοφιλή