Αστρονόμοι θα αναζητήσουν εξωγήινη τεχνολογία σε αντικείμενο που ήρθε «από έξω»

Έρευνες στον μυστηριώδη «Ουμουαμούα»
ESO-M

Αστρονόμοι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου για να διερευνήσουν για ίχνη εξωγήινης τεχνολογίας ένα περίεργο αντικείμενο, σχήματος που παραπέμπει σε διαστημόπλοιο, ο οποίος είναι ο πρώτος (θεωρούμενος) αστεροειδής που επιβεβαιωμένα προέρχεται από τον διαστρικό χώρο (δηλαδή από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια θα αναζητήσει εκπομπές ραδιοσημάτων από το αντικείμενο, που πρωτοεντοπίστηκε στη διαστημική «γειτονιά» μας τον Οκτώβριο. Επιστήμονες του προγράμματος Breakthrough Listen, που ψάχνει ίχνη άλλων πολιτισμών, λένε πως το τηλεσκόπιο θα παρακολουθεί τον αστεροειδή «Ουμουαμούα» από την Τετάρτη, και η πρώτη φάση της παρακολούθησης αυτής θα διαρκέσει 10 ώρες.

«Το πιθανότερο είναι πως είναι φυσικής προέλευσης, αλλά, αφού είναι τόσο αλλόκοτο, θα θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις περί τεχνητής προέλευσης, όπως ραδιοσήματα» λέει ο Άβι Λόεμπ, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σύμβουλος του προγράμματος Breakthrough Listen. «Αν όντως εντοπίσουμε κάποιο σήμα που φαντάζει τεχνητό, τότε θα ξέρουμε».

Αν και οι πιο πολλοί αστρονόμοι θεωρούν πως πρόκειται για έναν αστεροειδή από το διαστρικό διάστημα, το σχήμα του, που παραπέμπει σε πούρο ή διαστημόπλοιο, δεν θυμίζει σε τίποτα τα συνηθισμένα αντικείμενα της ζώνης αστεροειδών του Ηλιακού Συστήματος. Οι πρώτες παρατηρήσεις υπέδειξαν ότι έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, αλλά πλάτος μόλις το 1/10 αυτού. «Είναι περίεργο που το πρώτο αντικείμενο που βλέπουμε να προέρχεται από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος έχει τέτοιο σχήμα» σημειώνει ο Λόεμπ.

Πλέον βρίσκεται σε απόσταση διπλάσια από αυτή της Γης από τον Ήλιο, αλλά το τηλεσκόπιο μπορεί ακόμα να εντοπίσει εκπομπές ισχύος αντίστοιχης αυτής ενός κινητού τηλεφώνου. «Οι πιθανότητες να ακούσουμε κάτι είναι πολύ μικρές, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το αναφέρουμε άμεσα και μετά θα προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε», σημειώνει ο Λόεμπ. «Ακόμα και αν βρίσκαμε ένα αντικείμενο- απομεινάρι, χωρίς ίχνη ζωής, θα ήταν ό,τι πιο συναρπαστικό μπορώ να φανταστώ να συμβαίνει στη ζωή μου. Είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης, ίσως το πιο θεμελιώδες: Είμαστε μόνοι;».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν (όπως αναμένεται) δεν βρεθούν σήματα, θεωρείται πως οι παρατηρήσεις αυτές θα παρέχουν πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα ως προς την προέλευση του «Ουμουαμούα».

Δημοφιλή