ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/01/2018 16:58 EET | Updated 10/01/2018 11:38 EET

Αθήνα: Εκ του πονηρού το αλβανικό δημοσίευμα περί συμφωνίας για Νέα Μακεδονία

«Εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις» δήλωσε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι

Eurokinissi

Εκ του πονηρού θεωρούν στην Ελλάδα, το ρεπορτάζ του του αλβανικού ιστότοπου www.infoshqip.com, επικαλούμενο, όπως αναφέρει, ”αξιόπιστες ελληνικές πηγές” η συμφωνία προβλέπει και λύσεις σε εκκλησιαστικά και γλωσσικά ζητήματα, αλλά και θέματα ταυτότητας.

Γνώστες των διαπραγματεύσεων σχολιάζοντας το δημοσίευμα επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν «περίεργο» και απολύτως άγνωστο ιστότοπο. Θεωρείται, δε, εκ του πονηρού ότι ένα ”αλβανικό” site ανακινεί θέμα ονοματολογικού, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα ίδια ”ονοματολογικά σενάρια” που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το site, είναι καταχωρημένο  με τέτοιον τρόπο  που ο ιδοκτήτης του δεν φαίνεται στο whois (όπου είναι καταχωρημένα όλα τα sites  με .com) και καταχωρητής εμφανίζεται μια εταιρεία, στην Βρετανία. Το site έχει ως host έχει μια εταιρεία που είναι καταχωρημένη επίσης στην ίδια βρετανική εταιρεία και o ιδιοκτήτης της Isa Fida, δηλώνει στα sosial, κάτοικος Τιράνων με καταγωγή την πόλη Dibra. 

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης είναι και ένθερμος υποστηρικτής του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μέσα από τα social του πανηγύρισε την εκλογή  του στην προεδρία το Μάρτιο του 2014, λέγοντας ότι η Δύση πήρε την απάντηση της.

 

Oι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι στις διαπραγματεύσεις σε ισχυρή θέση είναι η Ελλάδα, καθώς η γείτονα χώρα επιθυμεί διακαώς την ένταξης της στο ΝΑΤΟ αλλά και την προοπτική της ΕΕ. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής: ”Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που «καιγόμαστε». Εσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός στα Σκόπια, ανέρχεται στο 20% του συνολικού πληθυσμού. Μάλιστα ο Μπούγιαρ Οσμάνι που βρίσκεται στην Αθήνα, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, τάσσεται αντίθετος στο ενδεχόμενος διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την ονομασία, καθώς θεωρεί ότι ο εθνικός διχασμός δεν συμβάλει στη λύση του προβλήματος.

Οσμάνι: Εικασίες που δεν βοηθούν τη διαδικασία τα πέρι συμφωνίας

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασια «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.

Συγκέντρωση Χρυσαυγιτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί στο υπουργείο εξωτερικών και ενώ μόλις είχε προσέλθει ν ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, για την προγραμματισμένη συνάντηση του με υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, 30 άτομα της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της οδού Βασιλίσης Σοφίας.

Εκείνη την ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνον βγήκε από την κεντρική είσοδο του υπουργείου, στην Βασιλίσσης Σοφίας, για να μεταβεί στο διπλανό κτίριο του υπουργείου, όπου θα παρέθετε γεύμα στον Μ.Οσμάνι, αλλά, περνώντας μόλις μερικά μέτρα δίπλα τους, βλέποντας τους χρυσαυγήτες, που με επικεφαλής τον Κασιδιάρη φώναζαν το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί»,  τους έκανε σήμα με το δάκτυλο στο στόμα να σταματήσουν.

Sponsored Post