«Άξονα» Αθήνας- Μόσχας «είδε» ο γερμανικός Τύπος

«Άξονα» Αθήνας- Μόσχας «είδε» ο γερμανικός Τύπος
O Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς
O Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς
ASSOCIATED PRESS

Η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων γερμανικών εφημερίδων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Εκτενές δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung την Πέμπτη ετιτλοφορείτο «Στη Μόσχα! Στη Μόσχα!», εμπνευσμένο από τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Τσίπρα για την επιτυχία του ‘κάτω από δύσκολες συνθήκες’, ενισχύει την υπόθεση ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ πουθενά δεν προκάλεσε μεγαλύτερη χαρά απ’ ό,τι στο Κρεμλίνο».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι ένας «ικανός και μορφωμένος άνθρωπος» όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Τάκης Μίχας αλλά παράλληλα γίνεται αναφορά στα περί σχέσεών του με τονΑλεξάντερ Ντουγκίν. (σ.τ.σ. Ρώσος θεωρητικός, σύμβουλος του Πούτιν, και τον έχουν επικαλεστεί και οι Έλληνες ακροδεξιοί). Ο Τάκης Μίχας αναφέρει επίσης στην εφημερίδα «ότι η νέα κυβέρνηση σύντομα –δίκαια ή άδικα – θα θεωρηθεί το φερέφωνο της πολιτικής του Πούτιν».

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γύρω από άρθρο των Financial Times περί «δήθεν σχέσεων του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντουγκίν», γίνεται λόγος για «ανυπόστατους ισχυρισμούς περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν».

«Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει: «Είναι μέρος της πολιτικής του Κρεμλίνου να κερδίσει πολιτικές συμμαχίες σε χώρες - μέλη της ΕΕ με ακροαριστερούς ή ακροδεξιούς, ώστε να διασπάσει την ΕΕ και να εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών κυρώσεων ή να ληφθούν νέα μέτρα. Και οι δύο αποφάσεις προϋποθέτουν (σ.σ.: Στην ΕΕ) ομοφωνία».

«Νέος άξονας Αθήνας – Μόσχας» είναι ο τίτλος της Welt, η οποία αναφέρεται στις καλές σχέσεις που διατηρούσε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας με τη Ρωσία, αφού συχνά ήταν προσκεκλημένος στη ρωσική τηλεόραση για να μιλήσει για την ελληνική κρίση ενώ είχε επαφές και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η εφημερίδα σημειώνει: «Όλοι οι δυτικοί πολιτικοί, οι οποίοι επέκριναν της πολιτική της ΕΕ στην ουκρανική κρίση, από την Σάρα Βάγκενχνετ μέχρι τον Χέλμουτ Σμιτ, αντιμετωπίστηκαν από τα κρατικά ρωσικά μίντια σαν ήρωες. Στην αναζήτησή της για συμμάχους η Μόσχα ποντάρει περισσότερο στις ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι μόνοι που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Ρωσία».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη βία στην Ανατολική Ουκρανία αλλά δεν προχώρησαν στην άμεση λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας. Η δε Ελλάδα η οποία πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αντιμετωπιζόταν με καχυποψία, επαινέθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τη στάση που τήρησε, ο πυρήνας της οποίας ήταν στην κατεύθυνση που υιοθέτησαν οι «28».

Δημοφιλή