Γιατί το πρωτοποριακό Athens Tech College φιλοδοξεί να λύσει το tech drain της ελληνικής αγοράς εργασίας

Γιατί το πρωτοποριακό Athens Tech College φιλοδοξεί να λύσει το tech drain της ελληνικής αγοράς εργασίας

Αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Electra Palace για την παρουσίαση του Athens Tech College, ενός πρότυπου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ BCA College, Intracom Holdings και 24 MEDIA. Και η απάντηση; Το κενό που έχει δημιουργήσει η δεδομένη και αυξημένη ζήτηση της αγοράς στους γνώστες της Πληροφορικής. Το πρόβλημα της εποχής είναι ότι όλοι οι καλοί developers είτε είναι σε έλλειψη, είτε δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό το κενό ισχυρίζεται πως έρχεται να καλύψει το εγχείρημα του Athens Tech College, με στόχο να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα συνδέει άμεσα την τεχνολογία με την επιχειρηματικότητα, την εμπειρία με την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις με τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.

Ποιοι αποτελούν τη συνεργασία

Οι κ.κ. Χάρης Δασκαλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του BCA College, Χρυσόστομος Σφάτος, Corporate Affairs, INTRACOM Group και Σταύρος Δρακουλαράκος, CEO της 24 MEDIA ήταν αυτοί που ανακοίνωσαν το ξεκίνημα του Athens Tech College ενώ τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, Πρόεδρος του Athens Tech. Ενδιαφέρον στοιχείο ότι η συνεργασία στηρίζεται από το Sheffield University -το πτυχίο απονέμει το ίδιο το Πανεπιστήμιο, ένα από τα παλαιότερα (ιδρύθηκε το 1905) και καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο ανήκει στο 1% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και το οποίο κατατάσσεται 25ο στην Ευρώπη, 71ο στον κόσμο (QS World University Rankings 2013-14), με 5 Νομπελίστες να συγκαταλέγονται στην ιστορική του πορεία.

Let's talk numbers

Τρία είναι τα προγράμματα εκπαίδευσης που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος: ένα bachelor σε computer science και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. Το πρώτο με τίτλο Μanagement of business, innovation and technology ενσωματώνει γνώσεις καινοτομίας, τεχνολογίας και καινοτόμου στρατηγικής διοίκησης επιχειρήσεων, με στόχο την ανάληψη υπεύθυνων διοικητικών θέσεων σε οποιονδήποτε οργανισμό, ενώ το δεύτερο -advanced software engineering- στοχεύει στο να δώσει στους φοιτητές προηγμένη γνώση στη Μηχανική Λογισμικού και τις εξειδικεύσεις της (Διαδικτυακές Εφαρμογές και Εφαρμογές Κινητής Τηλεφωνίας, Αναλυτικής Δεδομένων, Ασφάλειας Πληροφοριών και Αναλυτικής Δικτύων).

Το κόστος σε επίπεδο bachelor: 6.500 ευρώ το χρόνο και σε επίπεδο μεταπτυχιακού 7.500 χρόνο, είτε μιλάμε για μονοετή, είτε για διετή προγράμματα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι όλα αγγλόφωνα, ενώ το bachelor είναι ελληνόφωνο για τα δύο πρώτα χρόνια και αγγλόφωνο για τα δύο τελευταία.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 85 μαθητές στα τρία προγράμματα, αν και ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, «δεν είναι να γεμίσει το Athens Tech με χιλιάδες φοιτητές. Δεν είναι αυτή η προσέγγισή μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια «ελίτ» προγραμματιστών, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και απώτερος στόχος είναι να προσελκύσουμε και ξένους φοιτητές».

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γονείς και να τους εξηγήσουμε ότι το να μπει το παιδί τους πια στο ΤΕΙ της τάδε πόλης επειδή ένας βουλευτής κάποτε έφτιαξε ένα ΤΕΙ και βόλεψε την περιοχή, δε σημαίνει και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε μια σκληρή αγορά εργασίας. Λέμε στα παιδιά να σπουδάζουν ειδικότητες που θα τους δίνουν τουλάχιστον περισσότερες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι και η Πληροφορική»

Από αριστερά οι Π. Κόκκαλης. Χ. Δασκαλάκης, Χ. Σφάτος και Σ. Δρακουλαράκος

«Γράφουμε στο πόστερ μας, σπούδασε σήμερα τις τεχνολογίες του αύριο. Έχει γίνει ένα λάθος νομίζω. Δεν είναι τεχνολογίες του αύριο. Είναι τεχνολογίες του σήμερα, που προχωράνε και εξελίσσονται σα να μην υπάρχει αύριο και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, επιχειρούμε και σπουδάζουμε, τον τρόπο με τον οποίο μετέχουμε στα κοινά. Για αυτό αυτή η ανάγκη να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές προσπάθειες που θα στεγάσουν νέους ανθρώπους που θα σταδιοδρομήσουν και που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους εφόδια», σχολίασε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης καλωσορίζοντας ταυτοχρόνως την 24 MEDIA στην οικογένεια του Athens Tech, «μια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται περιεχόμενο και πληροφορία με πολύ καινοτόμους τρόπους». «Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield μας δίνει μια στέρεη βάση για να προχωρήσουμε στην άμεση σύνδεση της τεχνολογίας με τις επιχειρήσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρυσόστομος Σφάτος από την πλευρά της INTRACOM τόνισε τη βαρύτητα της σύμπραξης της 24 MEDIA στο όλο εγχείρημα, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η γνώση στην πρόοδο της βιομηχανίας σε ένα ελληνικό περιβάλλον όπου η σύνδεση εκπαίδευσης-έρευνας-βιομηχανίας είναι πολύ χαλαρή. «Ζούμε σε ένα καινούριο περιβάλλον, όπου τον κομμάτι των media, και ειδικά των social media, έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην επιχειρηματικότητα, στο μάρκετινγκ κ.α. Για αυτό χρειαζόμαστε ανθρώπους εξειδικευμένους σε αυτή την κατεύθυνση, στα big data, στα analytics και σε άλλους τομείς. Διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τη βιομηχανία, προσφορά ευκαιριών στα παιδιά που θα σπουδάσουν μαζί μας, για internships που θα τους δώσουν πρακτικές γνώσεις και εμπειρία, για να μπουν πιο γρήγορα στο δρόμο της επαγγελματικής ανέλιξης και αποκατάστασης», συμπλήρωσε.

Τον κύκλο στης παρουσίασης έκλεισε ο Σταύρος Δρακουλαράκος, ο οποίος εξήγησε το λόγο συμμετοχής της 24 MEDIA στην προσπάθεια: «Μπήκαμε στο εγχείρημα προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα. Δε βρίσκαμε ανθρώπους. Να προσλάβουμε, να συμβουλευτούμε, να μεγαλώσουν μαζί μας, να μας πουν προς τα πού να πάμε. Από τη μια το κομμάτι του brain drain, από την άλλη το γεγονός ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε μεγάλη προσφορά, σε αντίθεση με τη ζήτηση που αυξάνεται παγκοσμίως, δημιούργησε σε μια εταιρεία όπως τη δική μας, που ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία, το παραπάνω πρόβλημα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε πάρει την απόφαση, και σαν ιδιωτικός τομέας, τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα, κάποια, όσο μπορούμε, να συμβάλουμε στη λύση τους από μόνοι μας. Κι έτσι πάρθηκε η απόφαση να μπούμε σε αυτό το εγχείρημα, και να φτιάξουμε έναν "ενάρετο" κύκλο, δηλαδή να δημιουργούμε ανθρώπους, στελέχη, τα οποία άμεσα μπορούν να βρουν δουλειά. Ταυτόχρονα η τεχνολογία είναι κάτι που βοηθάει πάρα πολύ και στην εξωστρέφεια. Ο κώδικας, είναι μια παγκόσμια γλώσσα, συνεπώς σε καμία περίπτωση δε σε περιορίζει. Από την άλλη παίζει ρόλο η παρουσία του BCA και του Intracom group και της Intrasoft, και οι δύο πρωτοπόροι στον τομέα τους, στο όλο εγχείρημα, μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους. Καλούμε ανθρώπους νέους και ταλαντούχους να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, για να βρούμε ανθρώπους που χρειαζόμαστε και εμείς, και το οικοσύστημα του ιδιωτικού τομέα».

«Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να εξηγήσει στον κόσμο, στους γονείς, ότι πλέον οι ειδικότητες που δίνουν εργασία αύριο είναι πολύ συγκεκριμένες στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε τη ναυτιλία και τον τουρισμό, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γονείς και να τους εξηγήσουμε ότι το να μπει το παιδί τους πια στο ΤΕΙ της τάδε πόλης επειδή ένας βουλευτής κάποτε έφτιαξε ένα ΤΕΙ και βόλεψε την περιοχή, δε σημαίνει και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε μια σκληρή αγορά εργασίας. Λέμε στα παιδιά να σπουδάζουν ειδικότητες που θα τους δίνουν τουλάχιστον περισσότερες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι και η Πληροφορική», προσέθεσε ο Χάρης Δασκαλάκης από την πλευρά του BCA College.

Δημοφιλή