ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/03/2017 06:06 EET

Της αμύνης τα... κουκιά

eurokinissi

Είναι στιγμές που ο τεχνικός της ΑΕΚ σε κάνει να πιστεύεις (να θεωρείς, να σκέφτεσαι) ότι έχει το ανακάτεμα της τράπουλας κεντημένο στο προπονητικό πετσί του. Εναλλάσσει διαρκώς τα πρόσωπα, διαφοροποιεί τα συστήματα, αξιοποιεί όλο το υλικό, τολμά, ρισκάρει και «διεγείρεται» τακτικά από ιδέες που οδηγούν τους αντιπάλους μπροστά στο αναπάντεχο.

Ωστόσο, στην προκείμενη κατάσταση, αυτή που αφορά στον καταρτισμό της αμυντικής γραμμής, οι λύσεις περιορίστηκαν σημαντικά. Βέβαια κι εδώ ο Ισπανός την εμπνεύστηκε την αλχημεία του (τοποθέτηση του Κολοβέτσιου σε ρόλο δεξιού μπακ κι ενώ οι Βράνιες και Λαμπρόπουλος έχουν παίξει τη θέση πολύ περισσότερο στο παρελθόν), όμως πλέον τα διαθέσιμα πρόσωπα που εμπιστεύεται είναι λιγοστά. Και θα πρέπει να επιβαρυνθούν διπλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος για διαφορετική διαχείριση!

Οι απώλειες των Τσιγκρίνσκι, Μπακάκη και Γκάλο, ανατρέπουν τη βασική δομή της αμυντικής γραμμής. Ο Χιμένεθ είναι εξαναγκασμένος να χρησιμοποιήσει στο δεξί άκρο της τετράδας έναν εκ των τριών στόπερ και να σταυρώνει τα δάχτυλά του προκειμένου να μην συμβεί άλλη αναποδιά. Διότι αν (ω μη γένοιτο) προκύψει απώλεια κεντρικού αμυντικού λόγω τιμωρίας ή ατυχίας, τότε θα καταφύγει σε αναθέσεις ρόλων που δεν είναι οι πλέον αρεστοί και ταιριαστοί σε παίκτες της ομάδας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιόχανσον θα επιστρατευτεί ως κεντρικός αμυντικός ενώ κάπου στο (πολύ) βάθος βρίσκεται ξεχασμένος ο Κώστας Μανωλάς, ο ένας εκ των δύο παικτών της ΑΕΚ που προπονούνται κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα (ο έτερος είναι ο Αραβίδης) αλλά ως σήμερα δεν χωρούν στα πλάνα του Μανόλο.

Όσο για το δεξί άκρο της άμυνας και μέχρι να γυρίσει ο Γκάλο (δύσκολα πάντως θα παίξει με ΠΑΟΚ) καθώς ο Μπακάκης θα είναι ανενεργός για 1 ½ μήνα, οι προαναφερθέντες αμυντικοί θα επιβαρύνονται με διαδοχικά ματς δίχως δυνατότητα ξεκούρασης (ο Ντίντακ είναι ο πλέον καταπονημένος). Απαιτείται λοιπόν διπλή προσοχή, ειδικά στις κάρτες (με πρώτο τον επιρρεπή Βράνιες).

Σε μια πρόχειρη τακτική ανάλυση...

... και λαμβάνοντας ως δεδομένη τη διαρκή χρησιμοποίηση των Λαμπρόπουλου, Κολοβέτσιου, Βράνιες και Ντίντακ (με μπαλαντέρ των Γιόχανσον και... ερωτηματικό το Βραζιλιάνο Βινίσιους ο οποίος ως σήμερα φαίνεται ότι δεν πείθει απόλυτα τον προπονητή για να ξεκινήσει ως βασικός), οδηγούμαστε στις ακόλουθες προσεγγίσεις.

- Άμυνα με 4, οι Βράνιες, Λαμπρόπουλος στόπερ, ο Κολοβέτσιος δεξιά και ο Ντίντακ αριστερά.

- Άμυνα με 4, οι Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος στόπερ, ο Βράνιες δεξιά και ο Ντίντακ αριστερά.

- Άμυνα με 3, οι Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον στόπερ, ο Βράνιες τη δεξιά πλευρά, ο Ντίντακ την αριστερή.

- Άμυνα με 3, οι Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον στόπερ, ο Κολοβέτσιος τη δεξιά πλευρά, ο Ντίντακ την αριστερή.

- Άμυνα με 3, οι Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος στόπερ, ο Χριστοδουλόπουλος τη δεξιά πλευρά, ο Ντίντακ την αριστερή.

- Άμυνα με 3, οι Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος στόπερ, ο Σιμόες τη δεξιά πλευρά (έχει παίξει δεξί μπακ στη Μορεϊρένσε), ο Ντίντακ την αιστερή.

- Άμυνα με 3, οι Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος στόπερ, ο Ντίντακ με ανάποδο πόδι τη δεξιά πλευρά και ο Βινίσιους την αριστερή.

Του Βαγγέλη Αρναούτογλου

Πηγή: Sport24