Οι τέσσερις μονομάχοι του τίτλου: Πλεονεκτήματα και τρανταχτές αδυναμίες

Οι τέσσερις μονομάχοι του τίτλου: Πλεονεκτήματα και τρανταχτές αδυναμίες
contra

Ο Τσάρλυ βάζει κάτω τα ρόστερ των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ καταλήγοντας σ' ένα συμπέρασμα: πως αρχίζουν από το ίδιο σημείο εκκίνησης πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Το πρωτάθλημα αρχίζει. Μετά από αρκετά χρόνια το εφετινό αναμένεται με ανυπομονησία, καθώς φαίνεται πως θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Είχαμε χρόνια στην έναρξη της σεζόν να έχουμε τέσσερις ομάδες στην ίδια αφετηρία για την κατάκτηση του τίτλου. Σε αυτή τη μάχη κάποιοι θα κληθούν να κάνουν τη διαφορά. Είτε για να καλύψουν τρύπες και να κρύψουν αδυναμίες είτε για να οδηγήσουν τις ομάδες τους.

Ας ρίξουμε μία πρώτη ματιά.

Ολυμπιακός

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πέρασε δύσκολο καλοκαίρι. Η εξέλιξη του, με αποκορύφωμα τις δικαστικές υποθέσεις, μοιάζουν με εφιάλτη για τον κόσμο της ομάδας. Είναι φανερό, παρακολουθώντας παιχνίδια του Ολυμπιακού, πως δεν έχουν δημιουργηθεί συνεργασίες.

ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΧΕΔΙΟ

Η διοίκηση αποφάσισε να πετάξει ολόκληρο το διάστημα Βίκτορ και ο Ολυμπιακός μοιάζει σαν ν' άρχισε τη σεζόν μετά τον αποκλεισμό από την Χαποέλ. Η μεγάλη αδυναμία του σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι ο χρόνος που άρχισε να χτίζεται η φετινή χρονιά. Παρακολουθώντας τα φιλικά των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού μοιάζουν σαν να δουλεύουν από της αρχές Ιουλίου ένα πλάνο που είναι σε εξέλιξη, ενώ ο Ολυμπιακός ψάχνει να βρει το σχέδιο του. Άλλωστε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου έλειπαν σημαντικά κομμάτια από το παζλ.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το περυσινό ρόστερ του Ολυμπιακού και βγήκαν στην επιφάνεια σε μεγαλύτερο βαθμό στο δεύτερο γύρο ήταν η χαμηλή ποιότητα του κεντρικού αμυντικού δίδυμου, που δεν επέτρεπε στους Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβα να μένουν με ασφάλεια ψηλά. Κάτι που κόστισε εμφανώς στα δύο χαμένα παιχνίδια με την ΑΕΚ και στον αποκλεισμό με την Άντερλεχτ. Επίσης υπήρξε έλλειψη ποιότητας από τους ακραίους επιθετικούς, ενώ η μεγάλη πτώση στην απόδοση του Ίντεγε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δημιούργησε εκνευρισμό και έφερε έλλειψη συνεργασιών.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Αναμφίβολα ο Καρντόσο, είναι ο άνθρωπός που αποκτήθηκε για να κάνει το ναυαγοσώστη. Αν ο Παραγουανός δεν είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά, η σεζόν θα βγει πολύ άσχημα για τον Ολυμπιακό. Για να κρυφτεί το πρόβλημα ανάπτυξης που έχουν οι "ερυθρόλευκοι", έχουν ανάγκη τα εύκολα προσωπικά γκολ από τον Καρντόσο. Αυτός πρέπει να κρατά την μπάλα ψηλά και να βάζει με την ποιότητα του τους συμπαίκτες που παίζουν κοντά του μέσα στην περιοχή.

ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΛΙΟΝΙΟΥΣΙ

Στο τέλος ήρθαν οι μεταγραφές των Μαρίν, Ελιουνούσι και θα είναι σημαντικό να λύσουν το πρόβλημα ποιότητας και δημιουργίας που υπάρχει στα άκρα. Αν βγουν οι δύο μεταγραφές στις πλευρές, θα υπάρχει ακόμα ένα θετικό στοιχείο σε σχέση με πέρυσι, αφού μαζί με την παρουσία του Καρντόσο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός παρόλα αυτά μοιάζει αποδυναμωμένος στα άκρα της άμυνας, κάτι που μπορεί να στοιχίσει όπως παίζεται το ποδόσφαιρο και ανασταλτικά και επιθετικά.

Ο Ομάρ, που είναι μπακ υψηλού επιπέδου, δεν έχει καταφέρει ακόμα να είναι σε θέση να αγωνιστεί. Ο Φιγκέιρας δείχνει προβληματική επιλογή και ο Ντε Λα Μπέγια κάνει μόνο τα απαραίτητα, παίζει πολύ συντηρητικά και έχει πολύ λιγότερα ανεβάσματα από τον Μαζουάκου. Πολλοί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους ότι ο Γάλλος δεν τελείωνε σωστά φάσεις, είχε όμως την έφεση να ανεβαίνει πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι ψηλά, στοιχείο που αποτέλεσε όπλο για τον Σίλβα. Ο Μαζουάκου με την επιθετικότητα του ανάγκαζε και την δεξιά πλευρά του αντιπάλου σε μία πιο παθητική στάση, αυτό με τον Ντε Λα Μπέγια δεν θα συμβεί.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΕΞΙΜΑΤΩΝ

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει το ρόστερ του Ολυμπιακού και μοιάζει αδύνατο να κρυφτεί με τις λύσεις που έχεις στα χέρια του ο Μπέντο είναι η έλλειψη ταχύτητας, αθλητικότητας και τρεξιμάτων στον άξονα. Για χρόνια ο Μανιάτης είχε αυτόν το ρόλο με τις όποιες τεχνικές του αδυναμίες, αλλά την ικανότητα να πρεσάρει και να κυνηγά χωρίς μπάλα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια στο ρόστερ μπήκε και ο Κασάμι, που είναι ένας πολύ καλός αθλητής, με κάθετα τρεξίματα, αλλά η χρησιμότητά του δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε. Ο Ελβετός αποτελεί παρελθόν, ενώ ο Μανιάτης δεν υπολογίζεται καθόλου, αντιμετωπίζοντας μία παράξενη τιμωρία που ο λόγος της δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Στο κέντρο του Ολυμπιακού υπάρχουν ποδοσφαιριστές δύο κατηγοριών. Αυτοί που παίζουν στη θέση τους με μπάλα (Τσόρι, Φορτούνης, Καμπιάσο, Μπουχαλάκης, Ζντιέλαρ, Μάρτινς) και τα δύο καθαρά 6άρια (Μιλιβόγιεβιτς, Ρομάο) καλύπτοντας συγκεκριμένο χώρο γηπέδου.

ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΠΕΝΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Επειδή στον Ολυμπιακό δημιουργήθηκε μία χαοτική κατάσταση οι άνθρωποι κλειδιά είναι δύο: Οι Μπέντο και Καρντόσο πληρώνονται στην ίδια λογική, να διορθώσουν και να κρύψουν λάθη άλλων. Θα πρέπει ο Μπέντο να δουλέψει πολύ για να βρει τρόπο να κρύψει αδυναμίες που έχουν παραμείνει στο κέντρο της άμυνας, την έλλειψη ενέργειας στον άξονα και την άσχημη εικόνα που δείχνουν οι δύο ακραίοι μπακ.

Αυτά είναι και τα τρία στοιχεία που ανοίγουν τις γραμμές των "ερυθρολεύκων" και δεν επιτρέπουν ώστε να δημιουργηθούν αυτοματισμοί.

Στους υπόλοιπους τα πράγματα μοιάζουν πιο σεταρισμένα. Όχι απαραίτητα γιατί είναι το επίπεδο του ρόστερ πιο υψηλό από του Ολυμπιακού, αλλά επειδή υπάρχει μία δουλειά σε εξέλιξη. Οι ομάδες μοιάζουν σαν να έχουν συνέχεια από την περυσινή χρονιά και έχουν γίνει οι κινήσεις για να βελτιώσουν κάποιες από τις αδυναμίες τους.

ΠΑΟΚ

Ο Βλάνταν Ίβιτς, ανέλαβε τον ΠΑΟΚ στο τέλος της περασμένης σεζόν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον μάζεψε. Ο ΠΑΟΚ της περυσινής σεζόν χρειαζόταν τερματοφύλακα να δίνει ασφάλεια και να κάνει δική του τη θέση, τουλάχιστον έναν στόπερ-ηγέτη, έναν μπακ να βγάζει επιθετικότητα, ταχύτητα και ποιότητα στον άξονα, ακραίο επιθετικό που να δίνει ταχύτητα και στράικερ που να μπορεί να συνεργάζεται με την υπόλοιπη ομάδα παίζοντας σύγχρονα τη θέση.

ΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΙΑΣ ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ

Είναι δεδομένο πως ο Μάτος στα δεξιά είναι μία εξαιρετική μεταγραφή, όπως και ο Κάνιας στην θέση "6". Ο ΠΑΟΚ βάζει ένα δεξί μπακ και ένα 6άρι που κάνουν διαφορά στο πρωτάθλημα μας. Ο Μάτος παίρνει για πλάκα όλη την πλευρά, θα προσφέρει σε τελικά νούμερα και δίνει την δυνατότητα στον Ιβιτς να περνά πιο μέσα τον Κάμπος για να έχει παραπάνω παίκτη στην περιοχή.

Ο Κάνιας είναι ένα σύγχρονο πλέι μέικερ μπροστά από τα στόπερ. Ελαφρύς που μπορεί να μεταφέρει σωστά την μπάλα, να σπάει το αντίπαλο πρέσινγκ και να παίρνει τη σωστή απόφαση σε δύσκολο χώρο. Αυτά μοιάζουν με σταθερές από τις μεταγραφικές επιλογές του ΠΑΟΚ.

Ερωτηματικά έχουν μείνει ενώ υπάρχουν και οι αποχωρήσεις των Μακ και Κάτσε.

Ας τα πάρουμε με την σειρά για να δούμε τα ερωτηματικά και τους ανθρώπους που θα αποτελέσουν κλειδιά και από την πορεία τους θα εξαρτηθεί η τύχη του ΠΑΟΚ.

Ν' ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΒΑΡΕΛΑ

Στο τέρμα η μεταγραφή του Ιανουαρίου με τον Βελλίδη δεν βγήκε και αποκτήθηκε ο ύψους 1,93 Ζέλικο Μπρίκιτς. Ο Σέρβος έχει παίξει σε κάποια φιλικά, φαίνεται όμως ν' αρχίσει τη σεζόν ο Γλύκος.

Το πρώτο κλειδί για τον ΠΑΟΚ λέγεται Βαρέλα. Το πρόβλημα ηγέτη στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι ομάδες υποτιμούν τη θέση, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για να επιτεθείς και να εγκλωβίσεις τον αντίπαλο θες να έχεις τα στόπερ σου ψηλά. Οι κεντρικοί αμυντικοί φαίνονται περισσότερο όταν επιτίθεται η ομάδα παρά όταν παίζει άμυνα βαθιά.

Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ για χρόνια "βάφτιζε" στόπερ και δεν είχε και κανέναν αξιόλογο καθαρό κεντρικό αμυντικό δημιουργούσε προβλήματα. Εφέτος αποκτήθηκαν οι Βαρέλα και Κρέσπο. Ο Κρέσπο ήρθε νωρίτερα έπαιξε στα επίσημα παιχνίδια και έδειξε πως απλά θα βοηθήσει ποσοτικά. Έχει παθητική συμπεριφορά, περιμένει να τον καλύψει ο παρτενέρ του.

Ο Βαρέλα αποκτήθηκε ως δυνατή μεταγραφή για το κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ. Αν βγει η μεταγραφή του 28χρονού κεντρικού αμυντικού, θα έχει λυθεί ένα κομβικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια δημιουργούσε τεράστια ανισορροπία και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον ΠΑΟΚ σε ήττες με τις ομάδες που έπαιζαν άμυνα πειθαρχημένα και πίεζαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμό του.

ΛΙΓΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Ο Ίβιτς έχει στη διάθεση του τέσσερις παίκτες (Κάνιας, Τσίμιροτ, Χαρίσης, Σακχόφ) που έχουν στοιχεία περισσότερο για την θέση "6" και μόνο τους Μπίσεσβάρ - Πέλκα ικανούς να αγωνιστούν στη θέση του επιτελικού χαφ. Τον Πέλκα πάντως ο Ίβιτς δείχνει να μην τον πιστεύει.

Παρατηρήθηκε στα πρώτα τέσσερα επίσημα παιχνίδια πως παίζοντας το 4-3-3 με τρεις εκ των Κάνιας, Τσίμιροτ, Χαρίση, Σακχόφ υπάρχει πρόβλημα στην κατοχή μπάλας. Αν και δεν έχω εντυπωσιαστεί από τον Μπίσεσβαρ, είναι σημαντικό να βγει γιατί είναι ο μοναδικός στο ρόστερ που μπορεί να παίξει επιτελικό χαφ και να δώσει το δικαίωμα στον Ίβιτς να εφαρμόσει και το 4-2-3-1.

ΜΙΚΡΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι κοντό. Έχει μόλις πέντε κεντρικά χαφ, έναν "καθαρό" στράικερ, τρεις γρήγορους μαύρους για τα άκρα της επίθεσης και μόνο ο Μυστακίδης να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για μένα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η φετινή σεζόν αυτού του παιδιού. Ο Μυστακίδης το Δεκέμβριο θα γίνει 22 ετών. Την περυσινή σεζόν, που ήταν και η πρώτη του στο ΠΑΟΚ, έβγαλε πολύ όμορφα ποιοτικά στοιχεία. Έχει καλή υποδοχή, ξεμαρκάρισμα, ποιότητα στην εκτέλεση και στη δημιουργία. Ο Τούντορ τού έδινε ακόμα και όλη την πλευρά, κάτι φυσικά που δεν μπορεί να υπηρετήσει, αλλά είναι σημαντικό και δείχνει τα προσόντα του παιδιού, που σε ένα τόσο κόντρα ρόλο δεν "κάηκε".

Είναι ικανός να παίξει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης και έχει διαφορετικά στοιχεία από τους υπόλοιπους και είναι καλύτερος στο παιχνίδι χωρίς τρέξιμο και στο κράτημα μπάλας, στοιχεία σημαντικά για την κατοχή και την ανάπτυξη.

Προσέξτε ο Αθανασιάδης είναι ο μόνος καθαρός στράικερ του ΠΑΟΚ. Ποτέ του ο Κλάους δεν έχει μείνει σε καλή κατάσταση για ολόκληρη σεζόν, όταν δεν θα είναι καλά μόνο ο Μυστακίδης υπάρχει. Για μένα έχει προσόντα να κάνει υπέροχη σεζόν και να είναι στις κλήσεις του Σκίμπε.

Πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής από τον Μπακασέτα που έπαιξε βασικός με το Γιβραλτάρ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στον Παναθηναϊκό είναι ξεκάθαρο ότι το καλοκαίρι μπήκε ποιότητα και προσωπικότητα, αλλά αφαιρέθηκε τελείως το ελληνικό στοιχείο. Ο Αντρέα Στραματσιόνι, βλέποντας τον Παναθηναϊκό για περισσότερη από μίση σεζόν, αποφάσισε να γίνουν επιλογές ποδοσφαιριστών με προσωπικότητα / εμπειρία και να μπει ποιότητα στο υλικό. Ειδικά στην επίθεση και στη δημιουργία ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες λύσεις από ποτέ.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ

Βάσει ρόστερ με Μπεργκ, Ρινάλντι, Λέτο, Ιμπάρμπο, Εμποκού ο Παναθηναϊκός μοιάζει ότι μπορεί ν' αρχίσει τη σεζόν με αρκετά σίγουρα γκολ. Σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές έχει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές με ικανότητα να βάζουν την μπάλα στα δίχτυα.

Το ζητούμενο είναι ο Στραματσιόνι να καταφέρει να κάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα. Να τον δέσει για να έχει ισορροπία, επιθετικότητα στον τρόπο που αμύνεται, συνοχή στις γραμμές και μικρότερα κενά διαστήματα από ότι στα τέσσερα προκριματικά παιχνίδια.

Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας. Αφενός λόγω τον περιορισμένων τρεξιμάτων του Λεντέσμα που φέρνουν μεγαλύτερη πίεση στα στόπερ, αφετέρου κυρίως επειδή οι κεντρικοί αμυντικοί του είναι βαριά κορμιά. Ο Μολέδο φαντάζει σαν μία σταθερά, αλλά θα πρέπει ένας εκ των Ιβάνοφ, Κουτρουμπή και Σάμπα, αφού τον Ρέις δεν τον υπολογίζω, να βγει ως παρτενέρ του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ

Μπορεί να μοιάζει με αστείο, όμως ο Κουτρουμπής είναι ένα από τα κλειδιά του εφετινού Παναθηναϊκού. Είναι ο μόνος έμπειρος Έλληνας, κάτι που δημιουργεί υποχρεώσεις στα αποδυτήρια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει και θέσεις που ο Παναθηναϊκός δεν έχει σίγουρες λύσεις. Παρτενέρ του Μολέδο, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός με 4άδα στην άμυνα, δεξιός στόπερ σε τακτική τριών κεντρικών αμυντικών και αναπληρωματικός του Λεντέσμα στην θέση "6". Αν ο Κουτρουμπής κάνει καλή σεζόν, μπορεί να προσφέρει μία αξιοπρεπή λύση σε θέση που πονά το "τριφύλλι".

Το ρόστερ συνολικά έχει μία ανισορροπία. Πολλές λύσεις στην επίθεση, μεγάλο αριθμό στόπερ, ενώ είναι άδειο στην θέση "6" και δεν έχει την ίδιο ποσότητα στα άκρα της άμυνας.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΓΟΥΑΚΑΣΟ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΖΕΚΑ

Κλειδί είναι ο Γουακάσο. Ο Παναθηναϊκός για πολλά χρόνια ανάγκαζε τον Ζέκα να κάνει τον σούπερμαν. Να παίρνει δύο και τρεις ρόλους στο ίδιο παιχνίδι για να βγει η τακτική. Στη ρεβάνς με την Μπρόντμπι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εμφανίστηκε στον άξονα του Παναθηναϊκού ποδοσφαιριστής που έτρεξε και πίεσε περισσότερο από τον Ζέκα. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ο Παναθηναϊκός άντεξε έχοντας σε κακή μέρα τον Πορτογάλο και ανύπαρκτο τον Λεντέσμα. Αν αυτή η εμφάνιση αποτελέσει ένα μέσο όρο του Γουακάσο, ο Παναθηναϊκός θα έχει όταν χρειάζεται σκληράδα, ένα δίδυμο με πολλή ενέργεια στον άξονα, αλλά και την επιλογή στη θέση σε παιχνίδια που έχει πρόβλημα ο Ζέκα.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΝΑΣ Μ' ΕΝΑΝ

Είναι σημαντικές οι μεταγραφές του Εμποκού και Ιμπάρμπο. Έχουν ταχύτητα και είναι ικανοί στο ένας μ' έναν. Μπορεί να κουράσει ο Ιμπάρμπο με τα τελειώματα του, αλλά έχει την ικανότητα να φθάνει σε πολλά καθαρά τελειώματα στο ίδιο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έχει δύο παίκτες γρήγορους, ικανούς από μόνοι τους να δημιουργήσουν ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα και να τον κάνουν επιθετικό και ικανό να τελειώνει φάσεις χωρίς να έχει απαραίτητα καλές συνεργασίες χαμηλά.

ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΟ

Αν όμως δεν βγει το "ένας με έναν" των Ιμπάρμπο, Εμποκού ο μόνος που μπορεί να δώσει το διαφορετικό από τον άξονα και να παίξει σε μικρό χώρο είναι ο Βιγιαφάνες. Ο μοναδικός από το ρόστερ του Παναθηναϊκού που μπορεί να δημιουργήσει σε μικρό χώρο και να επιτρέψει να στον Στραματσιόνι να παίξει το 4-2-3-1, όταν περιμένει κάθετες από τον άξονα. Γα τις δύσκολες νίκες, για τα παιχνίδια που δεν κυλούν βάσει σχεδίου ο Βιγιαφάνες είναι απαραίτητος.

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε μία μαζεμένη ομάδα τη περυσινή σεζόν με συγκεκριμένες δυνατότητες τις όποιες εξάντλησε. Μοιάζει μάλιστα σαν να έχει την πιο ομαλή συνέχεια τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την εξέλιξη της και τον τρόπο δουλειάς.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Δουλειά που ξεκίνησε με τον Τραιανό Δέλλα από τη Β' Εθνική και προσθήκες εκείνο το καλοκαίρι ικανές να δημιουργήσουν μία βάση για την πρώτη ομάδα και συνεχίστηκε πέρυσι με τη δημιουργία κάποιον σταθερών που έβαλε ο Πογέτ, όπως η τριάδα στον άξονα Γιόχανσον-Σιμόες-ΜάνταλοΥ και η λειτουργία των δύο ακραίων μπακ.

Η τρίτη σεζόν μπορεί να είναι με διαφορετικό προπονητή, αλλά αποτελεί συνέχεια της εξέλιξης του πρότζεκτ. Τα ζητούμενα για να κάνει βήματα μπροστά η εφετινή ΑΕΚ ήταν να αποκτηθεί ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια, ηγέτης στο κέντρο της άμυνας, περισσότερες λύσεις στον άξονα, ποδοσφαιριστής στα άκρα της επίθεσης που θα είναι καλός στο "ένας μ' έναν" και φορ του επιπέδου ομάδας που κάνει πρωταθλητισμού.

ΑΛΛΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΕΣ ΟΧΙ

Στο κέντρο της άμυνας υπήρχε πέρυσι ο Άρθρο για να πλαισιώνει τους άπειρους Κολοβέτσιο και Λαμπρόπουλο. Εφέτος αποκτήθηκαν οι Λέσκοτ και Τσιγκρίνσκι. Στα χαρτιά η πρόοδος είναι τεράστια.

Κλειδί για το επίπεδο που θα μπορεί να φτάσει θα είναι το δέσιμο των Λέσκοτ-Τσιγκρίνσκι και να είναι αμφότεροι σε καλή κατάσταση. Αν παίξουν σε υψηλά στάνταρ, μπορεί να επιτρέπουν στην ΑΕΚ με τις ικανότητες τους και το διάβασμα τους να μένει μόνιμα ψηλά σ' ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών. Θα είναι άλλη ομάδα η Ένωση με αποτελεσματικό το συγκεκριμένο αμυντικό δίδυμο και θα έχουμε διαφορετικές συζητήσεις, αν παρουσιαστούν τα κορμιά τους βαριά και δεν δέσουν.

Σημαντικό είναι να βρεθεί και σίγουρη λύση στο τέρμα. Και τα δύο παιδιά έχουν προσόντα, αλλά δεν έχουν πίσω τους γεμάτη χρονιά σε υψηλό επίπεδο και αυτό μπορεί ν' αποτελέσει ζήτημα μέσα στη χρόνια, αν κάποιος εκ των δύο δεν κάνει δική του την θέση. Σε πρώτη φάση ξεκινάει ο Ανέστης.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟΕΣ

Στον άξονα δεν αποκτήθηκε ένας ποδοσφαιριστής ακόμα. Εδώ παίζει ρόλο το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια, όμως έχω την αίσθηση πως είναι πολύ εξαρτώμενη από τον Σιμόες. Αν χάσει για κάποια παιχνίδια τον Πορτογάλο, δεν υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστής με τα δικά του στοιχεία για να τον καλύψει. Μου θυμίζει ότι συνέβαινε για χρόνια με τον Παναθηναϊκό και τον Ζέκα. Δοκιμάζει τις αντοχές του αφήνοντας του μέτρα που πρέπει αυτός να καλύψει για να βγει το αμυντικό πλάνο. Οι αντοχές του Σιμόες και τα πόσα παιχνίδια θα βγάλει σε υψηλή ένταση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την φετινή ΆΕΚ.

Μην ξεχνάμε πως στην τακτική του Κετσπάγια, ο Σιμόες θα παίζει ένα βήμα πιο ψηλά από τον Γιόχανσον, αντίθετα δηλαδή με ό,τι έκανε ο Πογέτ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Τη διαφορά ο φίλος της ΑΕΚ περιμένει να τη δει από την επιθετική τριάδα. Η αλήθεια είναι πως απο το πρωτάθλημα που θα έχουν οι Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος και Αλμέιδα θα εξαρτηθεί ο αριθμός νικών που θα μπορέσει να πάρει η ΑΕΚ. Πέρυσι ήταν συγκεκριμένες οι δυνατότητες, καθώς στηρίχτηκε πολύ στο φιλότιμο του Αραβίδη και στην ικανότητα των Βάργκας-Μπαρμόσα να τελειώνουν φάσεις λειτουργώντας ως επιπλέον φορ, όταν η μπάλα βρισκόταν στην απέναντι πλευρά.

Στο δημιουργικό κομμάτι όμως συνέβαινε μόνο αυτό και ακόμα και ο τρόπος έμοιαζε να είναι κοπιαρισμένος.

Έλειπε ο παίκτης που θα κάνει την προσωπική ενέργεια από τα άκρα, όπως και έκανε ο Χριστοδουλόπουλος στο φιλικό στην Κύπρο με την Ανόρθωση, που θα δώσει το απρόβλεπτο, όπως μαθαίνω για τον Πατίτο στις προπονήσεις, και θα προφέρει τον αριθμό γκολ που χρειάζεται μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό από τον φορ της.

Αν οι Χριστοδουλόπουλος, Πατίτο και Αλμέιδα δώσουν αυτά που χρειάζεται να έχει ένας σύλλογος που κάνει πρωταθλητισμό στις επιθετικές θέσεις, τότε η ΑΕΚ θα μπορέσει να δώσει μάχη μέχρι το τέλος.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση, τα ερωτηματικά και τα κλειδιά για τους τέσσερις διεκδικητές. Οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από χρόνια μοιάζει να μπαίνουν μαζί στη μάχη του πρωταθλήματος.

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή