Προπονητή καλείται να επιλέξει ο Ολυμπιακός, το συντομότερο δυνατό

Προπονητή καλείται να επιλέξει ο Ολυμπιακός, το συντομότερο δυνατό
Huffpost

Μόνο η ανακοίνωση απομένει για να αποτελέσει και επίσημα παρελθόν ο Βίτορ Περέιρα από τον Ολυμπιακό. Και οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται άμεσα και με χτύπημα... ακριβείας να βρουν τον τεχνικό που θα οδηγήσει την ομάδα στη νέα σεζόν.

Άμεσα για το προφανές: βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου και στις 10 Ιουλίου, οι Πειραιώτες αναχωρούν για το Ζέεφελντ της Αυστρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο νέος προπονητής πρέπει να έρθει, να τακτοποιηθεί, να γνωρίσει τα κατατόπια, να αξιολογήσει το ρόστερ, να αποφασίσει ποιους θέλει, ποιους δεν θέλει και να κάνει τις εισηγήσεις του για τις θέσεις που θα χρειαστεί μεταγραφική ενίσχυση.

Όχι και εύκολα πράγματα για να γίνουν σε 1 μήνα και κάτι. Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν προλαβαίνει να πάει στην Αυστρία, έχοντας ολοκληρωμένο το παζλ του ρόστερ. Αλλά δεν γίνεται και να πάει με πολλά ανοικτά μέτωπα.

Τουλάχιστον ένα 75% - 80% των ποδοσφαιριστών που θα στελεχώσουν την ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2015-16, πρέπει να είναι στην διάθεση του νέου τεχνικού από την αρχή. Για να προλάβει και αυτός με τη σειρά του να δουλέψει πέντε πράγματα.

Σίγουρα κάποιες από τις ελλείψεις που παρουσίασε φέτος ο Ολυμπιακός αγωνιστικά, δεν χρειάζεται να υπάρχει προπονητής για να τις υποδείξει.

Στόπερ, ακραίος κυνηγός και στράικερ σε πρώτη φάση είναι υπεραπαραίτητοι, ενώ στην ίδια ανάγκη μπορεί να μπει και ένας κεντρικός μέσος. Κατά τα φαινόμενα στην εξίσωση θα προστεθεί και γκολκίπερ, αλλά ας περιμένουμε πρώτα τις οριστικές εξελίξεις με τον Ρομπέρτο.

Οι ανάγκες όμως ενός ρόστερ δεν σταματάνε εκεί. Υπάρχουν πολλές ακόμη εκκρεμότητες. Παίκτες που ήταν στο "μένουν - φεύγουν" με τον Περέιρα. Παίκτες που έχουν ήδη αποκτηθεί και μπορεί να κριθούν ανεπαρκείς από τον νέο τεχνικό. Άλλοι που είναι με το... στυλό στο χέρι, αλλά τώρα μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν.

Δανεικοί που είτε πήγαν καλά φέτος, είτε όχι και περιμένουν να ακούσουν για το μέλλον τους. Ακόμη και οι ρολίστες σε μια ομάδα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και φέτος δεν είχε λίγους τέτοιους ο Ολυμπιακός. Θα τους θέλει ο νέος προπονητής ή θα ζητήσει κάτι σε διαφορετικό στυλ;

Είναι κατανοητό πως στο Λιμάνι έχουν δουλειές με... φούντες και επί της ουσίας άνεση χρόνου δεν υπάρχει. Για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω.

Δεν έχει περιθώρια λάθους

Εκτός από άμεσο, το "χτύπημα" του Ολυμπιακού πρέπει να είναι και ακριβείας: μια αστοχία υλικού στο θέμα προπονητή είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ενόψει της νέας σεζόν και όχι μόνο. Έχουμε αναφέρει ξανά σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ότι το καλοκαίρι του 2016 θα είναι διαφορετικό από τα άλλα.

Γιατί αν ο Ολυμπιακός είναι ξανά πρωταθλητής, αυτή τη φορά κατά 99% δεν θα πάει απευθείας στους ομίλους του Champions League. Και είναι εντελώς διαφορετικό να προετοιμαστείς για τα προκριματικά έχοντας μια σταθερή βάση (προπονητή και παίκτες) και άλλο να βρεθείς πάλι να χρειάζεσαι πολλές αλλαγές, σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας και παικτών.

Επομένως οι Πειραιώτες το φετινό καλοκαίρι δεν έχουν παρά να καταστρώσουν ένα πλάνο που θα αφορά το λιγότερο τα δύο επόμενα χρόνια και όχι απλά την επόμενη σεζόν. Και μια υπέρβαση στο θέμα προπονητή και 2-3 παικτών υψηλής ποιότητας ενδεχομένως τώρα να στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα οφέλη, αγωνιστικά και οικονομικά.

Ζαρντίμ, Μίτσελ, Περέιρα "αποκαλύπτουν" το μυστικό

Μπορεί να είναι έμπειρος και με πλούσιο βιογραφικό. Μπορεί να είναι νέος ταλαντούχος και ορκισμένος να πετύχει. Ίσως να είναι σούπερ όνομα. Ίσως κάποιος που στο άκουσμα του θα υπάρξουν βλέμματα απορίας. Ενδεχομένως να στοιχίσει πολλά χρήματα.

Αλλά μπορεί να είναι και μέσα σε λογικά πλαίσια. Μπορεί να είναι άσος στην τακτική, μπορεί και ειδικός στο να δίνει όραμα, κίνητρο και ψυχολογία. Ίσως να είναι Ισπανός, Ιταλός, Γάλλος, Κροάτης.

Σε διαδικασία ονομάτων δεν χρειάζεται να μπούμε. Γιατί όποιος και να είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, αυτό που πρέπει απαραίτητα να έχει είναι ένα σημαντικό -για τον δύσκολο "ερυθρόλευκο" πάγκο- προσόν.

Και το μυστικό αποκαλύπτουν Ζαρντίμ, Μίτσελ και Περέιρα. Ο νυν τεχνικός της Μονακό έφυγε από τον Ολυμπιακό στα μισά τη σεζόν, όντας αήττητος στο πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρώπη τερμάτισε τρίτος στον όμιλο του Champions League με αντιπάλους τις Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ.

Ο Μίτσελ απολύθηκε, έχοντας πετύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, απέναντι σε Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, Άντερλεχτ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 2 κερδισμένα πρωταθλήματα (το ένα ουσιαστικά τελειωμένο όταν διαδέχθηκε τον Ζαρντίμ).

Ο Περέιρα ανέλαβε μετά τον Ισπανό και με τον Ολυμπιακό δεύτερο στην βαθμολογία. Κατάφερε γρήγορα να περάσει πρώτος, πήρε το πρωτάθλημα και εν συνεχεία το Κύπελλο Ελλάδας. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, μάλλον κανείς δεν απέτυχε.

Όπως όλοι οι προπονητές, έτσι και αυτοί οι τρεις είχαν τα καλά και τα στραβά τους. Τι κοινό σημείο τους ενώνει και τους οδήγησε στην απόλυση; Ζαρντίμ και Περέιρα δεν κατάφεραν επί της ουσίας να επιβάλλουν τους νόμους τους στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, με πίεση και δύσκολα αποδυτήρια, αν δεν μπορέσεις να επιβάλεις την αρχή του ενός, τότε δύσκολα επιβιώνεις. Ο Μίτσελ το κατάφερε το πρώτο καλοκαίρι, αλλά την επόμενη σεζόν έχασε τον έλεγχο.

Όσο ταλαντούχος, διορατικός, εργατικός και δίκαιος να είναι ένας προπονητής, αυτά τα προσόντα μπορούν να τον καθιερώσουν για χρόνια σε αρκετές ομάδες στην Ευρώπη. Όχι όμως στον Ολυμπιακό αν δεν συνδυάζονται με την ικανότητα ο λόγος του είναι και νόμος απαράβατος.

Ο τελευταίος που το κατάφερε αυτό ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Και δεν είναι τυχαίο που το 95% των παικτών με τους οποίους συνεργάστηκε είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον Βάσκο. Τυχαίο δεν είναι πως στις θητείες του "Τσινγκούρι" στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, και ειδικά στην δεύτερη, δεν υπήρχαν τριγμοί στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ζει με το παρελθόν βέβαια και ο Βαλβέρδε συνεχίζει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ωστόσο την δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει πιο αναγκαίο από ποτέ να επιλέξουν οι "ερυθρόλευκοι" έναν προπονητή, που πέραν των τεχνικών του ικανοτήτων θα καταφέρει να γίνει ο άρχων του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη. Εμπνέοντας σεβασμό και δίνοντας όραμα στους παίκτες του, μέσα από την δουλειά και την εν γένει παρουσία του.

Πηγή: Sport24

Δημοφιλή