ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/09/2016 04:06 EEST | Updated 17/09/2016 11:41 EEST

Η κόντρα για την Attica Bank: Τα πρόσωπα γύρω από τα οποία ξέσπασε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΤτΕ

Eurokinissi

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε η αρνητική απάντηση της δεύτερης στην πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ, βασικού μετόχου της Attica Bank, όσον αφορά στον σχηματισμό νέου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, απαγορεύοντας παράλληλα τη χορήγηση νέων δανείων.

Τα πρόσωπα που προτάθηκαν και «κόπηκαν» είναι οι Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, που προτάθηκε για πρόεδρος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος για διευθύνων σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η Άννα Πουσκούρη, (μεταβατική πρόεδρος της Attica Βank), και Κωνσταντίνος Μακέδος (πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ) ως αντιπρόεδρος. Τα πρόσωπα αυτά απορρίφθηκαν βάσει των κριτηρίων του SSM και του νόμου 4346/2015 σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι δεν συγκέντρωναν τις απαιτήσεις του νόμου. Μάλιστα ο κ. Σαπουντζόγλου που προαλείφετο για τη θέση του προέδρου είχε ζήτημα με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της πρώην Proton Bank, καθώς η τότε διοίκηση της ΤτΕ είχε αποκλείσει τη συμμετοχή του σε τραπεζικές θέσεις. Ο κ. Ρουμελιώτης βρέθηκε ακατάλληλος λόγω έλλειψης εκτελεστικής εμπειρίας σε πιστωτικό οργανισμό, ενώ με τον κ. Μακέδο τέθηκε ζήτημα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αθέτηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΤτΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την εξυγίανση της τράπεζας. Σχετικά με την κ. Πουσκούρη, ο λόγος, όπως έχει αναφερθεί, ήταν οι φερόμενοι χειρισμοί της σε χαρτοφυλάκιο μεγάλου δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η ένταση φαίνεται να οδεύει προς εκτόνωση, καθώς η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα συμβιβαστική λύση, επιμένοντας στην επιλογή Ρουμελιώτη και προσθέτοντας στις προτάσεις της τον Θ. Πανταλάκη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αυτή πρόταση προχωρά, καθώς την Τρίτη έχει συγκληθεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με αυτήν την σύνθεση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», επιτόπιος εποπτικός έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού το καλοκαίρι αποκάλυψε πληθώρα προβλημάτων στην τράπεζα και οι εποπτικές αρχές απαίτησαν άμεση συμμόρφωση προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λήψης λίαν επώδυνων εποπτικών μέτρων. Ακόμη, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Attica Bank εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων 57% ενώ ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών βρίσκεται στο 45%.

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2016 η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ATTICA BANK ATE.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τύπου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στην εταιρεία και κυρίως σχετικά με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για προσωρινό πάγωμα της χορήγησης νέων δανείων, αποφάσισε, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ATTICA BANK ATE μέχρις ότου η ως άνω εταιρεία ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Sponsored Post