Το Άουσβιτς σε VR: Η εικονική πραγματικότητα βοηθά στην καταδίκη των τελευταίων Ναζί εγκληματιών πολέμου

Το Άουσβιτς σε VR: Η εικονική πραγματικότητα βοηθά στην καταδίκη των τελευταίων Ναζί εγκληματιών πολέμου
Arbeit macht frei sign at Auschwitz Concentration Camp, a UNESCO World Heritage Site, Oswiecim near Krakow, Poland, Europe.
Arbeit macht frei sign at Auschwitz Concentration Camp, a UNESCO World Heritage Site, Oswiecim near Krakow, Poland, Europe.
Huw Jones via Getty Images

Γερμανοί εισαγγελείς και η αστυνομία της χώρας έχουν αναπτύξει 3D τεχνολογία για να τους βοηθήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των τελευταίων Ναζί εγκληματιών πολέμου, με ένα εξαιρετικά ακριβές μοντέλο του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το εικονικό στρατόπεδο παρέχει δυνατότητες τεχνολογίας του 21ου αιώνα για τις τελικές δίκες για το Ολοκαύτωμα, σε μια τελευταία προσπάθεια του γερμανικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης να τελειώσει με το θέμα των κτηνωδιών που διαπράχθηκαν πριν από 70 χρόνια.

«Πολλές φορές έχει υποστηριχθεί από υπόπτους ότι εργάζονταν στο Άουσβιτς αλλά δεν ήξεραν τι συνέβαινε στην πραγματικότητα» λέει ο Γενς Ρόμμελ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού γραφείου που είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου.

«Νομικά, το ερώτημα έχει να κάνει με την πρόθεση: Μπορούσε ο ύποπτος να γνωρίζει πως μεταφέρονταν άνθρωποι σε θαλάμους αερίων ή εκτελούνταν; Το μοντέλο αυτό είναι πολύ καλό και πολύ σύγχρονο για την έρευνα, επειδή μπορεί να βοηθήσει στο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα».

Το μοντέλο δημιουργήθηκε από τον Ραλφ Μπρέκερ, ειδικό digital imaging της αστυνομίας της Βαυαρίας, και «ζωντανεύει» το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία όπου πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει πιο ακριβές μοντέλο του Άουσβιτς» είπε ο 43χρονος, τονίζοντας πως είναι πολύ πιο ακριβές από το Google Earth. «Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες διόπτρες VR στην αγορά. Όταν κάνω zoom in, μπορώ να δω και την πιο μικρή λεπτομέρεια».

Φορώντας ένα headset εικονικής πραγματικότητας, οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι ενάγοντες μπορούν να περιηγηθούν κατά βούληση στους χώρους του Άουσβιτς του πολέμου. Ακόμα και τα δέντρα βρίσκονται εκεί που ήταν τότε, για να διαπιστωθεί εάν μπορούσαν να κλείνουν το οπτικό πεδίο από συγκεκριμένες θέσεις.

Το όλο εγχείρημα προέκυψε λόγω της υπόθεσης του Γιόχαν Μπρέγιερ, γεννημένου στην Τσεχία μηχανικού, ο οποίος κατηγορήθηκε ως συνεργός στον φόνο 216.000 Ούγγρων Εβραίων στο Άουσβιτς. Οι κατήγοροι στηρίχθηκαν σε μια πρώιμη εκδοχή του μοντέλου, ωστόσο ο 89χρονος πέθανε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2014, πριν εγκριθεί το αίτημα έκδοσής του. Φέτος, ένα πιο προηγμένο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση του πρώην φρουρού των SS Ράινχολντ Χάνινγκ, που καταδικάστηκε τον Ιούνιο ως συνεργός σε 170.000 φόνους στο Άουσβιτς.

Όπως είπε ο Ρόμμελ, η ομάδα του διερευνά μερικές δεκάδες υπόπτους, για τους οποίους υπολογίζεται πως «διψήφιο νούμερο» είναι ακόμα ζωντανοί και θα μπορούσαν να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Δημοφιλή