Αβραμόπουλος: Νομοθετικό κενό για τους Σύριους πρόσφυγες

Αβραμόπουλος: Νομοθετικό κενό για τους Σύριους πρόσφυγες
Sooc

Για νομοθετικό κενό έκανε λόγο σε απάντηση του για τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,

μιλώντας στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μάλιστα, απαντώντας στους ευρωβουλευτές Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία και Μιλτιάδη Κύρκο (Ποτάμι), ότι παρά το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών, αρνούνται να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να υποχρεωθούν να υποβάλουν την εν λόγω αίτηση, έστω κι αν η ανάγκη τους για προστασία είναι προφανής, καθώς η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά προσωπική.

Εντούτοις, σημείωσε, οι ελληνικές αρχές παρέχουν σχετική βοήθεια ανθρωπιστικής φύσης (τρόφιμα, νοσοκομειακή περίθαλψη), ενώ δεν πραγματοποιείται καμία επαναπροώθηση Σύριων προς τη χώρα τους, όποιο κι αν είναι το καθεστώς παραμονής τους στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2010 σύστημα ασύλου. Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας η καταγραφή των προσώπων αυτών, μέσω και της λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους, ενέργεια την οποία αρνούνται. Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος τις προτάσεις της για το άσυλο.

Προτεραιότητα της Ε.Ε. μια νέα πολιτική για την μετανάστευση

Η αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε τονίσει νωρίτερα στο Κοινοβούλιο ο κ. Αβραμόπουλος.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για το μέλλον, ο επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η δράση για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης, που παραβιάζουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών και θέτουν την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο. Σημείωσε δε ότι οι όποιες προσπάθειες πρέπει να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, σε συνδυασμό με μια ενισχυμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, όπως γίνεται στην περίπτωση της «διαδικασίας Χαρτούμ», που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.

Όσον αφορά την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα», καθώς αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τα θέματα ανθρώπινης κινητικότητας εντός της ΕΕ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο καθορισμός ενός ευρωπαϊκού συστήματος PNR (Passenger Name Records) είναι απαραίτητος, διότι θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, τα δεδομένα PNR έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «ξένων μαχητών», ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών για την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων, βάσει του δικαίου της ΕΕ, όσον αφορά τους ελέγχους εγγράφων, καθώς και τον έλεγχο επί των προσώπων, εντός του συστήματος πληροφοριών της ζώνης Σένγκεν.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή