Ευκαιρία ή εμπόδιο; Πώς επηρεάζει την πορεία της τρίτης αξιολόγησης η εμπλοκή σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Ευκαιρία ή εμπόδιο; Πώς επηρεάζει την πορεία της τρίτης αξιολόγησης η εμπλοκή σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία
Angela Merkel, leader of the Christian Democratic Union (CDU), walks through the Reichstag building before the beginning of exploratory talks about forming a new coalition government in Berlin, Germany, November 7, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Angela Merkel, leader of the Christian Democratic Union (CDU), walks through the Reichstag building before the beginning of exploratory talks about forming a new coalition government in Berlin, Germany, November 7, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Ευκαιρία ή εμπόδιο είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για το σχηματισμό κυβέρνησης; Λίγες μόνο ώρες πριν την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, στην κυβέρνηση προσπαθούν να σταθμίσουν τις εξελίξεις και να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν επιτρέπει να αφεθούν οι εξελίξεις στην τύχη τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα επιχειρώντας να αποφορτίσουν το κλίμα που υπάρχει εξαιτίας των «Γερμανικών καθυστερήσεων», αναφέρουν ότι η πορεία της αξιολόγησης «βρίσκεται σε ράγες, γεγονός που προστατεύει την πορεία της από εξωγενείς παράγοντες». Όσο όμως και αν επιχειρούν να καλύψουν την ανησυχία τους, προβληματισμός υπάρχει και αυτός είναι έντονος.

Ακριβώς για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε πρωτοβουλία «παρεμβαίνοντας» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγγελα Μέρκελ και Μάρτιν Σούλτς. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι εξελίξεις οι οποίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία αποτελούν θετική προοπτική για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και συνολικά του ελληνικού ζητήματος.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η παρουσία του Μάρτιν Σούλτς στην κυβέρνηση θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετικό παράγοντα στις επικείμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις εν όψει του τέλους του τρίτου προγράμματος. Κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αναφέρει στη HuffPost Greece ότι «η παρουσία των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση θα αποτελέσει προστατευτικό ανάχωμα απέναντι σε όποιους ακραίους δεν θέλουν να ολοκληρωθεί ομαλά η ιστορία του τρίτου Ελληνικού Μνημονίου».

Σε αυτό το πλαίσιο στο Οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, θα κινηθούν και πάλι σε καλό κλίμα, χωρίς εντάσεις και με διάθεση να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Με αυτή την άποψη συντάσσονται και στελέχη της Κομισιόν. Όπως αναφέρουν η αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμα στη Γερμανία, επιβάλει στους οργανισμούς να μην προκαλούν εντάσεις και να κινούνται εντός του πλαισίου που έχει ήδη οριστεί. Με λίγα λόγια οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι «υπηρεσιακού» χαρακτήρα, καθώς αυτή τη στιγμή το Βερολίνο ούτε έχει δώσει εντολή, ούτε ενδιαφέρεται για ένα νέο κύκλο εντάσεων.

Ο κίνδυνος

Οι εξελίξεις στην Γερμανία κρύβουν βέβαια και το αρνητικό σενάριο της εμπλοκής στην ελληνική υπόθεση προσώπων που έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο το τελευταίο διάστημα. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης καθυστερήσουν, αρκετοί θεωρούν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα αφήσει στην τύχη της την ελληνική υπόθεση.

Ο πρώην «τσάρος» της Ευρωπαϊκής Οικονομίας αν και έχει αναλάβει τη προεδρία της Γερμανικής Βουλής έχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, δεν απεμπολεί τον ηγετικό ρόλο που έχει στην Ευρώπη. Ο «σκληρός» Σόιμπλε διατηρεί ακόμα τον πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό του Eurogroup, με τους υπουργούς «δορυφόρους» του να τον συμβουλεύονται για τις αποφάσεις τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ενεργοποίηση του τέως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, θα μπορούσε να φέρει εντάσεις στη διαπραγμάτευση, αλλά ίσως και την ενεργοποίηση ενός ακόμα σκληρού παίχτη που έχει αποσυρθεί το τελευταίο διάστημα, του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Προσωρινή «μη λύση»

Το άλλο σενάριο προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, έχοντας όμως περιορισμένο χρονικό ορίζοντα έως 12 μήνες, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σε αυτή την περίπτωση η Ελληνική υπόθεση μπαίνει σε «θολά νερά», καθώς κανείς δεν ξέρει αν η προσωρινή ηγεσία της Γερμανίας θα θελήσει να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το χρέος ή την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Το σενάριο τα κόμματα στη Γερμανία να μην καταφέρουν να βρουν λύση βάζοντας έτσι το Βερολίνο σε περίοδο εσωστρέφειας και την Ευρώπη σε κλίμα αναταραχής, στην Αθήνα δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται και ειδικά λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Δημοφιλή