Νέα εποχή: Τι σημαίνει το άγαλμα της σουφραζέτας Millicent Fawcett έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Οι αντιδράσεις του κόσμου για τη σημαντική αυτή κίνηση.
PA Archive/PA Images

Η Μεγάλη Βρετανία τίμησε εχθές 24 Απριλίου τις σουφραζέτες της, έναν αιώνα αφού απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Millicent Fawcett μια απο τις πιο μεγάλες αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα γυναίκας που τοποθετείται σε αυτόν τον συμβολικό χώρο.

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από την Gillian Wearing και εικονίζει την Fawcett να κρατά ένα πανό στο οποίο είναι γραμμένη η περίφημη φράση «Το θάρρος απαιτεί θάρρος παντού», την οποία είχε πει σε μια ομιλία της καλώντας τις γυναίκες να κινητοποιηθούν - και μάλιστα, μετά το θάνατο της σουφραζέτας Emily Wilding Davison που σκοτώθηκε από άλογο του βασιλιά.

Dan Kitwood via Getty Images

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του δήμαρχου του Λονδίνου, Sadiq Khan, ο οποίος χαιρέτισε τον αγώνα των φεμινιστριών. «Είναι μια ιστορική ημέρα. Η Πλατεία του Κοινοβουλίου (Parliament Square) δεν είναι πλέον ένας χώρος αποκλειστικά για αγάλματα ανδρών. Για να τιμήσουμε τον αγώνα της Millicent Fawcett, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο σημείο, στην καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επίσης χαιρέτισε την κληρονομιά που άφησε η Fawcett. «Χωρίς τον αγώνα της δε θα ήμουν πρωθυπουργός σήμερα, καμιά γυναίκα δεν θα κατείχε έδρα στο κοινοβούλιο, καμιά μας δεν θα είχε τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα», τόνισε.

Photo 12 via Getty Images

Η τοποθέτηση του αγάλματος στην Parliament Square ήταν πρωτοβουλία της ακτιβίστριας Caroline Criado-Perez, η οποία ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές μέσω του διαδικτύου διαμαρτυρόμενη για την απουσία αγαλμάτων διασήμων γυναικών από το σημείο. Στον χώρο αυτό υπάρχουν έντεκα αγάλματα ανδρών, μεταξύ των οποίων εκείνα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Γκάντι και του Νέλσον Μαντέλα. Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι συνυπέγραψαν το αίτημα της Criado Perez.

Σε αντίθεση με τις σουφραζέτες που τάσσονταν υπέρ της «άμεσης δράσης» στον αγώνα τους, έσπαγαν βιτρίνες ή πυρπολούσαν κτίρια, η Millicent Fawcett είχε υιοθετήσει μη βίαιες μεθόδους για να πετύχει τον στόχο της. Επίσης, είχε αγωνιστεί επίσης κατά της παιδικής εργασίας αλλά και για να αποκτήσουν οι γυναίκες πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρώτο άγαλμα γυναίκας στην Parliament Square. Ένα όμορφο άγαλμα. Μια καταπληκτική γυναίκα. Για όλες τις γυναίκες. Για όλους
Τερέζα... είναι λίγο σκληρό να επιρρίπτεις ευθύνες στη Millicent Fawcett που σε έχουμε πρωθυπουργό. Κάνε το σωστό και παραιτήσου.
Ο Τσώρτσιλ έκανε πολλά σπουδαία πράγματα αλλά δεν στήριζε το φεμινιστικό κίνημα. Σύντομα, θα του ρίχνει ματιές η Millicent Fawcett στην πλατεία.
Η μητέρα μου εξάσκησε το δικαίωμα ψήφου της το 1929, στο πλαίσιο του flapper election, καθώς ήταν η πρώτη φορά που γυναίκες μεταξύ 21 και 29 είχαν δικαίωμα ψήφου. Ξέρω τι θα έλεγε για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Millicent Fawcett σήμερα «Γιατί τους πήρε τόσο καιρό να το ανεβάσουν».
Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, η Vogue μίλησε με τον Sadiq Khan γιατί η συμμετοχή των γυναικών στην ιστορία μας πρέπει να υπογραμμίζεται

Δημοφιλή