Αγνώριστη η πόλη της Υδρας από τα τέλη του 18ου ως του 20ου αιώνα

Η νέα έκδοση «Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας» είναι του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη.
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας»
Ιδρυμα Λασκαρίδη
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας»

Πώς εξελίχθηκε από ορεινό περίκλειστο χωριό σε πολιτεία, ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε ένα πανέμορφο ιστορικό οικισμό; Και πώς το φυσικό της τοπίο επέδρασε στους οικιστές της μέσα από τον εντοπισμό, αναγνώριση και διασύνδεση κάθε κτιρίου της με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν;

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα έκδοση «Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας». Πρόκειται για μια μελέτη της οικιστικής εξέλιξης της πόλεως της Ύδρας (γιατί περί αυτής ο λόγος), από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ου αι., μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας.

Η συγγραφέας, Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο, περιγράφει με λεπτομέρεια την εξέλιξη της χώρας της Ύδρας, από ορεινό περίκλειστο χωριό σε υπερήφανη πολιτεία, ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε ένα πανέμορφο ιστορικό οικισμό. Η πολύχρονη μελέτη της, στέρεα τεκμηριωμένη, παρουσιάζει το φυσικό τοπίο και την επίδρασή του στους οικιστές, τον τρόπο που εξαπλώθηκε αυτός από το βουνό στην παραλία, αναγνωρίζει και συσχετίζει οικογένειες και κατοικίες και διερευνά την πολεοδομική διάρθρωση του οικισμού από παλαιά μέχρι σήμερα. Τέλος, καταπιάνεται με τον εντοπισμό, αναγνώριση και διασύνδεση κάθε κτιρίου με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν, παραθέτοντας πλειάδα φωτογραφιών, παλαιών και νέων.

Η πλούσια τεκμηρίωση από τα αρχεία του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και όχι μόνο, καθιστά το έργο αυτό «πηγή» για επόμενες μελέτες που σίγουρα θα προκύψουν. Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ