CULTURE
05/04/2019 13:00 EEST

Αγνωστες φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα στο «σφυρί»

Από τον φακό του Νίκολας Μάρεϊ, εραστή και συνεργάτη της Φρίντα.

Michael Ochs Archives via Getty Images

Μία συλλογή από «προσωπικές και χαλαρές» φωτογραφίες των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα και των φίλων τους πωλούνται σε δημοπρασία για πρώτη φορά.

Οι φωτογραφίες φέρουν την υπογραφή του Νίκολας Μάρεϊ, φημισμένου φωτογράφου, που ήταν εραστής και συνεργάτης της Φρίντα Κάλο (1907 - 1954). 

Η σπάνια συλλογή φωτογραφιών βγαίνει την Παρασκευή σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες απεικονίζουν το ζευγάρι των Μεξικανών ζωγράφων στο σπίτι του μεταξύ φίλων, προσφέροντας μία διαφορετική και ως εκ τούτου μοναδική ματιά τη ζωή τους. 

Στις φωτογραφίες διακρίνονται ο συνθέτης Κάρλος Τζάβεζ, η καλλιτέχνης, Μάριαν Γκρίνγουντ, ο ζωγράφος Ρομπέρτο Μοντενέγκρο, η ηθοποιός Μάργκο Άλμπερτ, η ζωγράφος και συγγραφέας Μάι-Μάι Ζε και η Κριστίνα Κάλο, αδελφή της Φρίντα.

Η δημοπρασία διοργανώνεται την ίδια περίοδο που το Μουσείο του Μπρούκλιν παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving» (Οι εμφανίσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές) την πρώτη έκθεση στις ΗΠΑ με ενδύματα και προσωπικά αναμνηστικά της ζωγράφου.

Η Φρίντα Κάλο, ζωγράφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών χρησιμοποίησε την τέχνη της για να διερευνήσει την ταυτότητά της, ως φακό μέσω του οποίου εξέτασε τη μεξικανική κληρονομιά, την πολιτική και τους φοβερούς περιορισμούς που της επέβαλε προοδευτικά η φυσική της κατάσταση. 

(Εξαιρετικό το βίντεο του Μουσείου για την έκθεση και πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια)

Ανέδειξε βασικά στοιχεία μέσω των ενδυματολογικών επιλογών και της εμφάνισής της, με τα έντονα βαμμένα χείλη, τα φωτεινά φορέματα και τα μαλλιά πλεγμένα σε πλεξούδες που την χαρακτήριζαν και εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σε αξεπέραστο icon της παγκόσμιας κουλτούρας. 

Η ιστορία της μοναδικής αυτής γυναίκας ήταν απίστευτη: Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο.  

Σε ηλικία 19 ετών μετά από τροχαίο ατύχημα υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων, καθώς το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και η λεκάνη της τραυματίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά και παρέμεινε στο νοσοκομείο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η Κάλο είχε μία ταραγμένη σχέση με τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1931 ξεκίνησε εξωσυζυγική σχέση με τον Ούγγρο φωτογράφο Νίκολας Μάρεϊ, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας στις ΗΠΑ και φημισμένος φωτογράφος πορτρέτων διασημοτήτων της εποχής 

Michael Ochs Archives via Getty Images

Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω του καλλιτέχνη Μιγκέλ Κοβαρούμπιας, ο οποίος είχε καλέσει τον Μάρεϊ να τον επισκεφτεί στην Πόλη του Μεξικού. Στη συνάντηση, η αμοιβαία έλξη ήταν κεραυνοβόλα, και αυτό ήταν η αρχή μιας δεκαετούς σχέσης, στη διάρκεια της οποίας ο Μάρεϊ είχε συνεχώς στραμμένο τον φακό του στη Φρίντα Κάλο.

Ο Μάρεϊ άρχισε να φωτογραφίζει την Κάλο το 1937 και συνέχισε για πολύ καιρό μετά τη λήξη της σχέσης τους.

Tomas Bravo / Reuters

Οι 78 φωτογραφίες του Νίκολας Μάρεϊ προβάλλουν μεταξύ άλλων και το πολιτιστικό τοπίο του Μεξικό τις δεκαετίες του 1920, του 1930 και του 1940.

Ως φωτογράφος για το Harper’s Bazaar και το Vanity Fair, ο Μάρεϊ γνώριζε καλά τη φωτογραφική τέχνη του πορτρέτου, είχε κάνει εκπληκτικά πορτρέτα του Τζορτζ Γκέρσουιν και του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μεταξύ άλλων.

Για τις φωτογραφίες της Κάλο χρησιμοποίησε υπερκορεσμένο φιλμ Kodachrome και αυτές επαναδημοσιεύονται διαρκώς, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαιώνιση της δημόσιας εικόνας της Μεξικανής ζωγράφου.

Hulton Archive via Getty Images

Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το πόσο «ανέμελες και προσωπικές» είναι, όπως τονίζει η ειδικός στο Sotheby’s, Εμέ Πφλίγκερ: «Επιτρέπουν στον θεατή μια ματιά των καλλιτεχνών στο σπίτι τους, στην κουζίνα, περιστοιχισμένων από αγαπημένους φίλους». 

Η έκθεση «Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving» στο Brooklyn Museum, ως τις 12 Μαΐου.