Αγώνας για το αφορολόγητο εν όψει εθνικών εκλογών

Ποιες οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στο «κακό σενάριο».
Bloomberg via Getty Images

Οριστικές αποφάσεις πριν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών επιθυμεί η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου. Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να θέλει να προτρέξει.

Δεδομένο θεωρείται ότι για την κυβέρνηση η εξέλιξη της υπόθεσης θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πολιτικά στοιχήματα που θα βάλει εν όψει των Εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν έρθει η ώρα» σχολίασε στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος εν όψει της έναρξης της τρίτης μετα μνημονιακής αξιολόγησης από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Η επιστροφή των δανειστών στις αρχές Μαίου θα κρίνουν το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις.

Σημαντικός παράγοντας θα είναι η πορεία των εσόδων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σκοπός της Ελληνικής πλευράς θα είναι να όπως έγινε και στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην περικοπούν στις αρχές του 2019 οι συντάξεις, να αποδείξουν στους Θεσμούς ότι η περικοπή του αφορολόγητου δεν θα φέρει το αναμενόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση όμως με τη διαπραγμάτευση που έγινε για τη μη περικοπή των συντάξεων, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δεν είναι όλοι στο πλευρό της κυβέρνησης. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι συμφωνούν με την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Στον αντίποδα είναι όσοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι πολιτικά δεν πρέπει να εφαρμοστούν και νέες περικοπές στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, στους κόλπους του Eurogroup, τουλάχιστον προς το παρόν, επικρατούν όσοι επιμένουν στην μείωση του αφορολόγητου, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup στο Βουκουρέστι, όπου οι υπουργοί οικονομικών έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις έως και 650 σε ετήσια βάση καθώς το νέο αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί ως εξής:

■ Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.

■ Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.

■ Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.

■ Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια εάν η Ελληνική πλευρά καταφέρει με τα επιχειρήματα της να πείσει και αυτή τη φορά τους Θεσμούς, η διάσωση του αφορολόγητου θα «διαφημιστεί» προεκλογικά από την κυβέρνηση μαζί με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Εφορία και Ταμεία, το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη διάσωση των συντάξεων το 2019 και τα κοινωνικά μερίσματα.

Δημοφιλή