Αγωγή - μαμούθ κατά του HBO από το ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον

Για το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» που θα προβληθεί από το δίκτυο στις 3 και 4 Μαρτίου.

Αγωγή - μαμούθ ύψους 100 εκατ. δολαρίων υπέβαλε το ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον κατά του HBO για το «Leaving Neverland» που θα προβληθεί από το δίκτυο σε δύο μέρη, στις 3 και 4 Μαρτίου.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις μαρτυρίες δύο ανδρών, του Τζέιμς Σέιφτσακ και του Γουέιντ Ρόμπσον, οι οποίοι δηλώνουν ότι ως παιδιά, σε ηλικία κάτω των 10 ετών, υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον βασιλιά της ποπ και το οποίο σόκαρε κοινό και κριτικούς ήδη από την πρεμιέρα στο Sundance Film Festival.

Η αγωγή αφορά παραβίαση ρήτρας συμβολαίου που υπογράφηκε το 1992, περί της μη μετάδοσης στο μέλλον δυσφημιστικού περιεχομένου για τον Μάικλ Τζάκσον.

Όπως αναφέρεται στην έκτασης 53 σελίδων αναφορά, το HBO είχε υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο για την προβολή συναυλίας του Τζάκσον στο «Concert in Bucharest: The Dangerous Tour».

Με την κατάθεση της αγωγής το ίδρυμα επιδιώκει να οδηγήσει το θέμα σε διαιτησία, σημειώνοντας ότι, τελικά οι ζημίες του δικτύου πιθανώς ξεπεράσουν τα 100 εκατ. δολάρια.

Χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το ντοκιμαντέρ ως έναν «μαραθώνιο μονόπλευρης προπαγάνδας που εκμεταλλεύεται αναίσχυντα έναν αθώο άνθρωπο που δεν είναι πλέον εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Το HBO με ανακοίνωση του δηλώνει ότι, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί κανονικά. «Το πλάνο μας παραμένει ως έχει» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αγωγή «στοχεύει» στον πρόεδρο του HBO Ρίτσαρντ Πλέπλερ, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας του δικτύου και συνεπώς, κατά τους δικηγόρους του ιδρύματος «γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπήρχε συμβόλαιο του ΗΒΟ με τον Τζάκσον».

Εντωμεταξύ, η επί τέσσερα χρόνια καμαριέρα στην έπαυλη του Μάικλ Τζάκσον, Άντριαν ΜακΜάνους συνεχίζει να δίνει συνεντεύξεις, με τελευταία την εμφάνιση της στην εκπομπή «60 Minutes», στην οποία δήλωσε ότι, είχε δει τον Τζάκσον να χαϊδεύει και να φιλάει μικρά αγόρια -«είχε μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά»- λέγοντας ότι, την είχαν απειλήσει πως εάν μιλήσει θα τη σκότωναν και δεν θα έβρισκαν ούτε το πτώμα της.

(Με πληροφορίες από Guardian)