ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2020 08:12 EEST | Updated 07/08/2020 11:11 EEST

Άγρια καταστολή στον Λίβανο κατά εξοργισμένων διαδηλωτών για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό

Δακρυγόνα και τραυματίες ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

ASSOCIATED PRESS

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Πέμπτης για να διαλύσουν εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη.

Για πολλούς πλέον Λιβανέζους η φονική έκρηξη αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης και των αρχών, την σοβούσας διαφθοράς και της αδιαφορίας των πολιτικών και οικονομικών ελίτ για τον λαό του Λιβάνο που ζει στην ανέχεια λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. 

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Φωτογραφίες από Βηρυτό: Μαζεύοντας ό,τι σώζεται από τα κατεστραμμένα σπίτια. Μια ζωή σε μια βαλίτσα.

 

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι. 

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS