Αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ μέσω των τραπεζών και σε κάθε συναλλαγή

Αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ μέσω των τραπεζών και σε κάθε συναλλαγή
BONN, GERMANY - JULY 04: A shopper paying in cash at the supermarket check-out pictured on July 04, 2013 in Bonn, Germany. (Photo by Ute Gabrowsky/Photothek via Getty Images)
BONN, GERMANY - JULY 04: A shopper paying in cash at the supermarket check-out pictured on July 04, 2013 in Bonn, Germany. (Photo by Ute Gabrowsky/Photothek via Getty Images)
Ute Grabowsky via Getty Images

Το πρώτο βήμα για την αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ μέσω των τραπεζών σε κάθε συναλλαγή, κάνει το υπουργείο Οικονομικών εντάσσοντας στο νέο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ τον κωδικό 404.

Η νέα κίνηση συνδέεται με τα κίνητρα που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών (μετά τις εκλογές) για τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογούμενους, προκειμένου οι συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπεζών, προκειμένου η εφορία να ελέγχει τις συναλλαγές, αλλά και να παρακρατά απευθείας στην πηγή τον ΦΠΑ.

Ωστόσο, οι διατάξεις νόμου οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί δίνουν τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αρχίσει να προετοιμάζει τις διαδικασίες, προκειμένου να είναι έτοιμες όταν θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο.

Σε εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαϊδου αναφέρονται οι αλλαγές στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων η «προσθήκη του κωδικού «404» «Φόρος που έχει δεσμευθεί μέσω τραπεζών» στον οποίο θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στη φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4334/2015».

Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται στην πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων που ψήφισε η Βουλή στις 16 Ιουλίου και όπως αναφέρεται «το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο, εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής».

Το άρθρο 20 του νόμου 3842/2010, προβλέπει ότι σε αρχική φάση τουλάχιστον σχεδιάζεται η απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες για τις συναλλαγές στις οποίες υπάρχει και σήμερα η υποχρέωση να γίνονται με άλλα μέσα πλην χρήματος σε φυσική μορφή.

Ο περιορισμός πληρωμών μέσω τραπεζικών επιταγών, με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων, με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για κάθε συναλλαγή χονδρικής άνω των 3.000 ευρώ και κάθε συναλλαγή λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, ισχύεις ήδη από το 2010

Πρόθεση της ΓΓΔΕ είναι να μπει το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή το σχέδιο παρακράτησης του ΦΠΑ στην πηγή, για συναλλαγές οι οποίες περνούν μέσα από το δίκτυο των τραπεζών. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «ο τρόπος συμπλήρωσης του κωδικού θα οριστεί μετά την έκδοση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής».

Δημοφιλή