ΔΙΕΘΝΕΣ
06/01/2015 14:21 EET | Updated 06/01/2015 14:22 EET

Προκαλoύν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ με νέα Navtex και «Μπαρμπαρός». Βενιζέλος: Απροκάλυπτη προσβολή

TurkuazYachtshipServices Co Ltd MarineTraffic.com

Συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέα Navtex δεσμεύοντας περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», η Navtex περιλαμβάνει περιοχές των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12, εντός της περιοχής που οι Τούρκοι θεωρούν ότι ανήκει στους Τουρκοκύπριους και αφορά στο Barbaros καθώς και δύο συνοδευτικά πλοία.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για νέες έρευνες. Αν και, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει αποσαφηνισθεί κατά πόσο οι έρευνες θα γίνουν σε περιοχές που εμπίπτουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του στην περιοχή ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβει από την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου.

Το σκάφος είχε καταπλεύσει χθες στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για ανεφοδιασμό μετά τα Χριστούγεννα.  Το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι το «Μπαρμπαρός»  θα συνεχίσει τις εργασίες του στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί από το ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή κυβέρνηση, επιμένει να συνεχίζει τις δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων «που άρχισε μονομερώς, παρά την καλή, πρόθεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου». Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τη χθεσινή του δήλωση, με την οποία αποδέχθηκε συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να θέτει προϋποθέσεις για την επάνοδό του στο τραπέζι των συνομιλιών.

 Το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να είναι υποβοηθητικός στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για επιτυχία των συνομιλιών.

Βενιζέλος: Κραυγαλέα παραβίαση και απροκάλυπτη προσβολή

Σχετικά με τη νέα τουρκική Navtex, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής: «Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

«Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».