ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2019 13:23 EEST

BBC: «Ουσιαστικά αδύνατη» μια συμφωνία για το Brexit μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Τζόνσον

Τι ανέφερε πηγή του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

ASSOCIATED PRESS

Μια συμφωνία για το Brexit είναι «ουσιαστικά αδύνατη» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε στο BBC πηγή του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την καγκελάριο νωρίτερα σχετικά με τις προτάσεις που υπέβαλε στην ΕΕ, ωστόσο η εν λόγω πηγή είπε πως η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως μια συμφωνία με βάση αυτές ήταν «συντριπτικά απίθανη».

Η καγκελάριος είπε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εκτός και αν η Βόρεια Ιρλανδία παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή.

«Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διανύσει μεγάλη απόσταση».

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε για μια ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών με την ΕΕ πριν το τέλος της εβδομάδας. Κυβερνητικό στέλεχος είπε στο BBC πως η ΕΕ δεν έχει φανεί πρόθυμη να «υποχωρήσει ούτε εκατοστό» από τη στιγμή που ο Τζόνσον υπέβαλε τις προτάσεις του.

Όπως ειπώθηκε, το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, μα άλλη πηγή ανέφερε ότι τα σχέδια του πρωθυπουργού, ήταν «η μόνη διέξοδος».

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα αφού διαρροές από την Κομισιόν υποδεικνύουν μεγάλους προβληματισμούς από πλευράς της ΕΕ για τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.