ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2018 11:43 EEST

BCA: Στοχευμένες σπουδές για όσους στοχεύουν ψηλά

BCA Hotel

Ένα διαδεδομένο λάθος στην επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι η αντίληψη πως όλες οι σπουδές μπορούν να εξασφαλίσουν επαγγελματικό μέλλον. Όμως, υπάρχουν χώροι υπερκορεσμένοι, στους οποίους η ανεργία «χτυπάει κόκκινο» και χώροι στους οποίους είναι άγνωστη λέξη. Προφανώς κανένας δεν θα επιλέξει επαγγελματικό τομέα που δεν του ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και στην προσωπικότητά του, αλλά ανάμεσα στους τομείς που είναι «συμβατοί» με τους στόχους του σπουδαστή υπάρχουν κάποιοι που προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερη εξέλιξη.

Οι σπουδαστές που έχουν ψηλούς στόχους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία θα προτιμήσουν επαγγέλματα με διεθνή προσανατολισμό και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Οι ναυτιλιακές και οι ξενοδοχειακές σπουδές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τομέων, όπως και οι σπουδές που βασίζονται στην πληροφορική δίνοντας νέο περιεχόμενο σε “παραδοσιακούς” τομείς όπως το marketing, η διοίκηση επιχειρήσεων και τα χρηματοοικονομικά.

Το BCA, το πρώτο κολλέγιο στην Ελλάδα που, εδώ και μισόν περίπου αιώνα, έχει συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας, προσφέρει γνωστικά αντικείμενα σε τομείς που «κουμπώνουν» με τις ανάγκες της αγοράς. Σε συνεργασία με το Plymouth University, ένα από τα καλύτερα νέα Βρετανικά Πανεπιστήμια (2ο στη σχετική κατάταξη), το BCA έχει τμήματα Ναυτιλιακών, Ξενοδοχειακών, Επιχειρησιακών σπουδών και Πληροφορικής με επί μέρους εξειδικεύσεις στη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων, στη διαχείριση της κρουαζιέρας, στο ψηφιακό marketing και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται στους απόφοιτους είναι Bachelor και Master Degrees από το Plymouth University, το οποίο έχει τη γενική ευθύνη και την εποπτεία του προγράμματος σπουδών. Οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν έναν τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και να αποκτήσουν Bachelor Degree σε Accounting and Finance ή σε Business Management με έμφαση στη χρήση της πληροφορικής (π.χ. Ψηφιακό Marketing), της Ναυτιλίας και Μεταφορών (Shipping - Maritime Business) της Διοίκησης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (Hospitality and Tourism Management - Cruise Operations Management) και της Επιστήμης των Υπολογιστών (Computer Science - Business Informatics - Internet Computing).

BCA Hotel

Όσοι θελουν να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να αποκτήσουν Master Degree στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, MBA for Executives, MSc Accounting and Finance, MSc Digital Marketing, MSc Business Psychology, MSc Consumer Psychology), στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (MSc Shipping Business, LLM Maritime Law, MSc Shipping - e-Learning) στην Επιστήμη των Υπολογιστών (MSc in Management of Business, Innovation and Technology (MBIT), MSc in Advanced Software Engineering – Security, MSc in Advanced Software Engineering – Telecommunications, MSc in Advanced Software Engineering – Web and Mobile Applications, MSc in Advanced Software Engineering – Data Analytics) και στη Διοίκηση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (MA International Hospitality and Tourism Management).

Οι σπουδαστές στις ξενοδοχειακές σπουδές εργάζονται αμειβόμενοι πριν ακόμα αποφοιτήσουν, κάνοντας την πρακτική τους εξάσκηση σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ως απόφοιτοι του BCA μπορούν να εργασθούν παντού στον κόσμο, αλλά και στον Δημόσιο Τομέα, καθώς οι τίτλοι σπουδών του Plymouth University αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος και θεωρούνται ισοδύναμοι των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο χώρος των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας στο επίπεδο σπουδών του BCA αποδεικνύεται από το Ταμείο Υποτροφιών του BCA το οποίο χρηματοδοτούν 55 ελληνικές επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες της αγοράς, το οποίο προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του MBA υποτροφία που καλύπτει το 35% του κόστους σπουδών τους και στους φοιτητές επιπέδου Bachelor υποτροφία που, με συνδυασμό κριτηρίων (επιδόσεις, οικογενειακή οικονομική κατάσταση), φτάνει και στο 100% του κόστους σπουδών. Άλλωστε, πολλές εταιρείες επιλέγουν τα στελέχη τους από τους απόφοιτους του BCA συμμετέχοντας στις «μέρες καριέρας» που διοργανώνει το κολλέγιο, για να φέρει σε επαφή τους σπουδαστές με τους μελλοντικούς τους εργοδότες.

Από φέτος, όλες οι δραστηριότητες του BCA μεταφέρθηκαν σε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του Αλέξανδρου Τομπάζη, 4.100 τετραγωνικών μέτρων, στους Αμπελοκήπους. Το γνωστό βιοκλιματικό “μπλε κτήριο” στο 205 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δίπλα στο μετρό, με τους 9 ορόφους του (6 υπέργειοι και 3 υπόγειοι), μετατράπηκε από τον Θανάση Χοχλιδάκη σε έναν τεράστιο, υπερμοντέρνο City-Campus, με πρωτοποριακά «εργαλεία» σπουδών. Οι φοιτητές του ναυτιλιακού τμήματος θα έχουν στη διάθεσή τους προσομοιωτές γέφυρας πλοίου και μηχανής, ενώ οι φοιτητές του ξενοδοχειακού τμήματος θα ζουν σε ένα πρότυπο πραγματικό ξενοδοχείο κάνοντας την πρακτική τους στο gourmet εστιατόριό του, στη reception και στα δωμάτιά του. Σε εξειδικευμένα tech corners, οι φοιτητές θα μπορούν να πειραματίζονται με τεχνολογίες αιχμής όπως 3d printers, VR sets και laser cutters, ενώ μέσω beacons εγκατεστημένων σε όλους τους χώρους του κτηρίου, θα μπορούν να ενημερώνονται, σε πραγματικό χρόνο, για τα νέα του κολλεγίου τους στο κινητό τους. Μοντέρνες βιβλιοθήκες με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και με ηλεκτρονική πρόσβαση σε άπειρες βάσεις ακαδημαϊκών δεδομένων, μια τεράστια lounge area - κέντρο της κοινωνικής ζωής του κολλεγίου κι ένας πρωτοποριακός πολυχώρος/αμφιθέατρο - κέντρο της πολιτιστικής ζωής και της ψυχαγωγίας ολοκληρώνουν μια επιλογή σπουδών ευρωπαϊκού επιπέδου για όσους έχουν υψηλούς στόχους στη ζωή τους και θέλουν η φοιτητική εμπειρία να συνδυάζει ουσία, περιεχόμενο, αισθητική και αποτέλεσμα. 

BCA Hotel