Κάντο όπως η Αγγλία: Greek Football Reform

Κάντο όπως η Αγγλία: Greek Football Reform
tirc83 via Getty Images

Τα έκτροπα της Τούμπας αλλά και όσα ακολούθησαν κατέδειξαν το πόσο βαθιά νοσεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συζήτηση που διεξάγεται έκτοτε για το δέον γενέσθαι έχει επεκταθεί σε σειρά σχετικών (διαπλοκή ποδοσφαίρου και πολιτικής) και μη (χάσμα Βορρά-Νότου) ζητημάτων κινδυνεύοντας για ακόμη μία φορά να εκτροχιαστεί. Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη πρέπει να ορίσουμε αρχικά το πρόβλημα ούτως ώστε να καταλήξουμε έπειτα στις αρμόζουσες λύσεις.

Καταρχάς, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι όσα έγιναν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν το σύμπτωμα και όχι την αιτία της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το δημοφιλέστερο άθλημα. Σε παρόμοια περιστατικά έχουν εμπλακεί στο παρελθόν παράγοντες και οπαδοί όλων των μεγάλων και αρκετών από τις μικρότερες ομάδες. Με αυτή την παραδοχή υπόψη είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε μέτρα που αφορούν συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι τους εκάστοτε πρωταγωνιστές των θλιβερών επεισοδίων.

Τώρα, ως προς το είδος των δράσεων που μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες επανάληψης τέτοιων φαινομένων η διεθνής εμπειρία, προεξαρχούσης της Γηραιάς Αλβιόνας, πατρίδας των hooligans, οδηγεί σε ένα αναντίρρητο συμπέρασμα. Ο μοναδικός μάλλον τρόπος να ασχοληθούν συστηματικά οι ΠΑΕ με τις παθογένειες του προϊόντος που παράγουν κάθε Κυριακή είναι να θιγούν σοβαρά τα οικονομικά τους συμφέροντα από τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις και την αναμετάδοση των εγχώριων αγώνων.

Επομένως, η οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος και η συνακόλουθη μη αποστολή ελληνικών εκπροσώπων στο CHAMPIONS και το EUROPA LEAGUE της επόμενης περιόδου από κοινού με την αναμενόμενη μείωση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα προκαλέσουν το απαραίτητο σοκ στα τυπικά και άτυπα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το σπορ. Αντιθέτως, η λήψη έγγραφων δεσμεύσεων καλής διαγωγής από παράγοντες που λειτουργούν ως διοικητές οπαδικών στρατών δεν παρέχει ουσιαστικό κίνητρο συμμόρφωσης και πιθανότατα δε θα φέρει διαρκή αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι φορείς (πολιτεία και ποδοσφαιρικές δομές) θα πρέπει να συνδέσουν την έναρξη της 2018-2019 season με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε τρεις βασικούς τομείς:

- Μεταβίβαση της αρμοδιότητας ασφαλούς διεξαγωγής των αναμετρήσεων αποκλειστικά στη διοργανώτρια αρχή της SUPER LEAGUE μέσω σύναψης σχετικών συμβάσεων με εταιρείες security ανεξάρτητες από τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Η αστυνομία έχει ως πρωταρχική αποστολή να προστατεύει το δημόσιο χώρο και όχι τις ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

- Γενικευμένη χρήση της τεχνολογίας Video Assistant Referee (VAR) για να ελαχιστοποιηθούν οι υπόνοιες μεροληπτικής συμπεριφοράς των διαιτητών που οδηγούν συχνά σε βίαιες αντιδράσεις. Η ολιγόλεπτη διακοπή της αγωνιστικής δράσης αποτελεί το αναγκαίο κόστος ανάκτησης του κύρους ενός πλήρως απαξιωμένου θεσμού.

- Εξορθολογισμός των ποινών με κατάργηση του ασύμβατου προς το νομικό μας πολιτισμό δόγματος της συλλογικής ευθύνης (τιμωρία των ομάδων για συμπεριφορές ατόμων που δεν ανήκουν στο δυναμικό τους) και παράλληλη έμφαση στις οικονομικές κυρώσεις για τα ΝΠ και το μακρόχρονο αποκλεισμό από την παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων για τα ΦΠ που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το έντονο ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το ποδόσφαιρο μπορεί ακόμη να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας ενός ελκυστικού θεάματος με θετικό κοινωνικό πρόσημο εφόσον αντιμετωπιστεί η παρούσα ζοφερή κατάσταση με διαχρονικό και όχι συγκυριακό τρόπο.

Δημοφιλή