Ενας σύλλογος που έχει συμβάλλει στη σύσφιξη των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και προσφέρει εθνικό έργο.
.
.
Insights via Universal Images Group via Getty

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκαν από τους διαδόχους του στην Μικρά Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία μέχρι τις δυτικές παρυφές των Ινδιών και στην Αίγυπτο, ελληνιστικά κράτη, τα οποία εδραίωσαν την πολιτική κυριαρχία των Ελλήνων στις χώρες αυτές.

Η κυριαρχία αυτή, που συνδυάσθηκε με την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής και δεδομένου, ότι ο ανώτερος πολιτισμός επικρατεί, είχε ως αποτέλεσμα τον εξελληνισμό της Ανατολής με τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας.

Η πολιτιστική αυτή πολιτική στην ελληνιστική Αίγυπτο υλοποιήθηκε με την ίδρυση στην Αλεξάνδρεια, την πρωτεύουσα του κράτους, του Μουσείου από τον βασιλέα Πτολεμαίο Α΄, τον Σωτήρα ( 322-285 π.χ.) και της βιβλιοθήκης από τον Πτολεμαίο Β΄, τον Φιλάδελφο (285-246 π.χ.)

Με τον όρο «Μουσείο», στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα δηλωνόταν ένα κέντρο λατρείας των Μουσών, δηλαδή των εννέα θεοτήτων που ήταν υπεύθυνες για την καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, επαγωγικά όμως και των επιστημών.

Ο Αθηναίος φιλόσοφος και πολιτικός Δημήτριος ο Φαληρεύς, μαθητής του Αριστοτέλους, θεωρείται ο κύριος εισηγητής για την ίδρυση από τους Πτολεμαίους και την οργάνωση της συνδεόμενης με αυτό Βιβλιοθήκης και ο πρώτος διευθυντής αυτής.

Συνολικά υπήρξαν εννέα διευθυντές, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα σε μαρμάρινη στήλη στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου, έργο του γλύπτη Φιλιππότη και προσφορά των Ελλήνων Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (ΒΑ).

Το Μουσείον Αλεξάνδρειας υπήρξε το αρχαιότερο στο κόσμο κρατικό κέντρο ερευνών στις θεωρητικές και εφαρμοσμένες επιστήμες και αποτέλεσε με τον συνδυασμό ερευνάς και διδασκαλίας, το πρότυπο για ανάλογα ιδρύματα της Αρχαιότητας και για τις Ακαδημίες και τα πανεπιστήμια του Μεσαίωνα έως και την Αναγέννηση.

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
BettmannBettmann Archive

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διακρινόταν σε δύο επί μέρους βιβλιοθήκες.

Η πρώτη ονομαζόταν «η εντός» ή «του Βρουχείου» ή «Βασιλική» ή του «του Μουσείου».

Πρόσβαση για μελέτη σε αυτήν είχαν μόνο τα μέλη του Μουσείου και οι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι των Πτολεμαίων.

Η δεύτερη ονομαζόταν «η εκτός» ή «Ραχώτις» ή «η του Σεραπείου» και ευρίσκετο στον τομέα της πόλης, η οποία κατοικείτο κυρίως από Αιγυπτίους.

Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων και στις δύο βιβλιοθήκες υπερέβαινε τις 500.000. Η βιβλιοθήκη η «του Μουσείου» διέθετε 400.000 «συμμιγείς ή συμμείκτους βίβλους» και 90.000 «αμιγείς ή απλάς βίβλους».

Η αντίστοιχη του Σεραπείου 42.800 βίβλους. «Βίβλοι απλαί» ήταν τα βιβλία που επραγματεύοντο ένα θέμα και αποτελούσαν αυτοτελή συγγράμματα.

Αντίθετα «βίβλοι συμμιγείς» ήταν κύλινδροι με περισσότερα βιβλία που επραγματεύοντο είτε το ίδιο θέμα ή διαφορετικά θέματα.

Κατά την πολιορκία της Αλεξάνδρειας από τον Ιούλιο Καίσαρα το 47 π.χ. μεγάλο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Μουσείου καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Heritage Images via Heritage Images/Getty Images

Για την αναπλήρωση των απωλειών το 41 π.χ. ο Μάρκος Αντώνιος για χάρη της Κλεοπάτρας μετέφερε στην Αλεξάνδρεια την Βιβλιοθήκη της Περγάμου, που είχε κατάσχει. Προς αποφυγή όμως της κατάσχεσης τα άπαντα των έργων του Αριστοτέλη αποκρύβηκαν στο χωριό Νέλλους της Μ. Ασίας και έτσι διασώθηκαν από την ολοσχερή καταστροφή της Βιβλιοθήκης του Μουσείου το 642 μ.Χ. κατά την αραβική κατάκτηση της βυζαντινής Αιγύπτου.

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNESCO αποφάσισε να ιδρύσει στην Αλεξάνδρεια μια νέα βιβλιοθήκη με το όνομα της αρχαίας για να προικίσει την περιοχή αυτή του κόσμου με ένα σημαντικό πνευματικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό πόλο έλξης.

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των οπαδών της ανάπτυξης.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO Federico Mayor για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τω κρατών μελών για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα αποφάσισε την ίδρυση μιας «Διεθνούς Επιτροπής για την Αναγέννηση της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», που συναντήθηκε τον Φεβρουάριο 1990 στο Aswan της Αιγύπτου και στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και σημαντικές προσωπικότητες από τον διεθνή πολιτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κόσμο μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Μιττεράν και η Μελίνα Μερκούρη.

.
.
MOHAMAD AL SEHETY via AFP via Getty Images

Το 1995 προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τα σχέδια και την κατασκευή τα νέας βιβλιοθήκης, που ονομάστηκε Bibliotheca Alexandrina, και υποβλήθηκαν πάνω από τριάντα μελέτες.

Τον διαγωνισμό κέρδισε το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta, που κατασκεύασε εμπρόθεσμα και παρά τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες κατά τα έτη 1996 έως 2002 ολόκληρο το συγκρότημα της βιβλιοθήκης με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας υπό την αιγίδα και επίβλεψη της UNESCO, που μετέχει στο ΔΣ αυτής και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης και η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της, ενώ επιλέγει σημαντικές προσωπικότητες ως διευθυντές της, που ασκούν πολιτική επιρροή.

Το 2002 έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια με την παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων μεταξύ των οποίων του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανοπούλου.

Η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 220 εκατομμύρια δολάρια, που καλύφθηκε κατά το πλείστον από δωρεές Αραβικών χωρών.

.
.
Getty

Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης, που το κεντρικό της κτίριο έχει το σχήμα του αναδυομένου ήλιου και δεσπόζει στην περίφημη παραλιακή λεωφόρο Cornice, έχει αναδείξει όλη την περιοχή και η ίδρυση της έχει συντελέσει στην οικονομική, πολιτιστική και πνευματική άνοδο της πόλης της Αλεξάνδρειας, που με υπερηφάνεια επιδεικνύει την ελληνική της καταγωγή με την διατήρηση της ονομασίας και την τοποθέτηση του φιλοτεχνηθέντος από τον γλύπτη Παλαιολόγο αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου εφίππου σε κεντρική της λεωφόρο.

.
.
Insights via Universal Images Group via Getty

Η Bibliotheca Alexandrina βρίσκεται εμπρός και παράλληλα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην περιοχή Σελσέλα και η βόρεια πλευρά βλέπει τη θάλασσα της Μεσογείου.

Η αρχαία βιβλιοθήκη βρισκόταν περίπου στην ίδια θέση στην περιοχή Βρουχίου, όπου κατόπιν ανασκαφών αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μαζί με τα ενάλια ευρήματα από το τμήμα της Αλεξάνδρειας, που καταποντίστηκε καθώς και από το Αμπουκίρ φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βιβλιοθήκης.

Έχει μια υπεροχή θέα προς το ανατολικό λιμάνι, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο και το Καιτ Μπέι το παλιό λευκό φρούριο των Μαμελούκων, που κτίσθηκε το 1480 πάνω στα ερείπια του περίφημου Φάρου της Αλεξάνδρειας.

.
.
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, που συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από την θάλασσα.

Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα προσφέρει καθαρή θέα προς τη θάλασσα.

Σχεδιασμένος σαν βέλος ένας αεροδιάδρομος ενώνει την βιβλιοθήκη με το πανεπιστήμιο, ενώ όλο το κτίριο είναι περιτειχισμένο με πέτρα από γρανίτη του Ασουάν πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα από όλες τις γραφές και αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Στην ουσία ο όλος σχεδιασμός αποδίδει την κληρονομιά του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας, που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές της υφηλίου.

.
.
MyLoupe via Universal Images Group via Getty

H BA περιέχει την κεντρική βιβλιοθήκη, που έχει την υποδομή να φιλοξενήσει ποικιλόμορφες κατηγορίες εντύπου και ηλεκτρονικού υλικού, ως και διαδικτυακό αρχείο, πολλές εξειδικευμένες βιβλιοθήκες-τμήματα και τέσσερα μουσεία, πλανητάριο, CULTIRAMA, που είναι ένα πολιτιστικό πανόραμα το οποίο παρουσιάζει την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου 5.000 ετών, πανεπιστημιακά κέντρα με κυριότερο το Αλεξανδρινό και Μεσογειακό Κέντρο ( Alex-med), Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, μόνιμες εκθέσεις, γκαλερί περιοδικών εκθέσεων, συνεδριακό κέντρο και φιλοξενεί μια σειρά από θεσμικά ιδρύματα.

Η ΒΑ είναι πόλος έλξεως για περισσότερους από 500.000 επισκέπτες κάθε μήνα, που περιηγούνται μέσα σε μια πλούσια συλλογή εντύπου και ψηφιακού υλικού, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξης του καταλόγου δέχεται πάνω από 300 εκατομμύρια επισκέψεις με περίπου 12.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης είναι μια μόνιμη έκθεση, που αναδεικνύει ιστορικά την επιστήμη στην Αίγυπτο σε τρεις μεγάλες εποχές των Φαραώ, την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και τον αραβομουσουλμανικό κόσμο.

Το ερευνητικό κέντρο Alex-med ερευνά την υλική και άυλη κληρονομιά της Αλεξάνδρειας και τη Μεσόγειο, ενώ έχει ως στόχο την προώθηση διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων στη περιοχή με τη διεξαγωγή ερευνών, συνεδρίων και εκθέσεων.

Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών ιδρύθηκε ως κοινή συνεργασία μεταξύ της ΒΑ, του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας.

Οι συλλογές του Μουσείου έχουν επιλεγεί για να αντανακλούν την πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία της Αιγύπτου με τη φαραωνική, ελληνορωμαϊκή, κοπτική και ισλαμική κληρονομιά της με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνιστική περίοδο.

Η βιβλιοθήκη καλύπτει μια συνολική περιοχή 40.000 τ.μ., οι 13 όροφοι της έχουν συνολικά επιφάνεια 89.045 τ.μ. και ύψος 33 μέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ολόκληρη φωτίζεται από ηλιακό φως.

.
.
GIUSEPPE CACACE via AFP via Getty Images

Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, 8.000.000 τόμοι, που συνεχώς αυξάνονται,50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα ,50.000 βίντεο και 578 εργαζόμενοι.

Στην έκκληση του Προέδρου της Αιγύπτου για παγκόσμια συνδρομή για την επανίδρυση της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ανταποκρίθηκε αμέσως η Ελλάδα δια του Υπουργείου Πολιτισμού με συμβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Ίδρυμα Ιωάννη Κωστόπουλου, το Υπουργείο Εξωτερικών και Εθνική Τράπεζα.

.
.
Tuul & Bruno Morandi via Getty Images

Επίσης για συντονισμό και επαφές καταρτίσθηκε ελληνική επιτροπή, που εγκρίθηκε από την UNESCO, από καθηγητές πανεπιστημίου, διπλωμάτες, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, τον τότε γενικό γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού, τον διευθυντή της εθνικής βιβλιοθήκης υπό την προεδρία του αρχιτέκτονα, καθηγητή του Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη.

Η επιτροπή αυτή εξελίχθηκε στο σωματείο υπό την επωνυμία «Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», το δε καταστατικό και η από 10-1-1994 συστατική πράξη υπογράφτηκαν από 42 διακεκριμένες προσωπικότητες κυρίως ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστές και πνευματικούς ανθρώπους με τους κατά σειρά προέδρους του Δ.Σ. κκ Βασίλειο Κόκκινο, Ανδρέα Ζαΐμη, Αικατερίνη Σοφιανού και Χρήστο Ζερεφό και γενικούς γραμματείς τους κκ Ιωάννη Παπαμιχαλάκη, Νικόλαο Κουρκουμέλη, Λέανδρο Ρακιντζή και Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη.

Κατά την μέχρι τώρα πορεία του το σωματείο προσέφερε σημαντικό έργο με δραστηριότητες στην Ελλάδα, στην Αλεξάνδρεια και σε διεθνείς συνεργασίες με τα 38 συγγενή σωματεία άλλων χωρών των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», τα οποία συγκροτούν την Διεθνή Ομοσπονδία των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», που συνέρχεται δια αντιπροσώπων σε Γενική Συνέλευση μια φορά το χρόνο στην Αλεξάνδρεια, όπου συζητούνται διάφορα θέματα και προάγεται η διεθνής συνεργασία.

Τον Μαΐο του 1995 και τον Σεπτέμβριο του 1998 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα υπό την αιγίδα της UNESCO δύο διεθνείς συναντήσεις με αντιπροσώπους των διεθνών σωματείων «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» με θέμα την ανασκόπηση της προόδου που συντελείτο για την προώθηση των εργασιών για την αναβίωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Κατά τις συναντήσεις αυτές αποφασίσθηκε η κάθε έτος απονομή του Ελληνικού Μεταλλίου των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ως μεταλλίου επισήμου διακρίσεως της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, σε διακεκριμένες προσωπικότητες, που συμβάλλουν στην επίτευξη των σκοπών της. Την δε διαχείριση του μεταλλίου έχει το ελληνικό σωματείο των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Από την μεγάλη πορεία του σωματείου σταχυολογώ τα σημαντικότερα γεγονότα.

1.Τον Μάιο 2003 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό 10 ετών από την ίδρυση του σωματείου στο μέγαρο Μουσικής με την παρουσία της κας Σούζαν Μουμπάρακ συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

2.Στις 19-12-2005 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών έλαβε χώρα ημερίδα παρουσία των τέως πρωθυπουργών της Ελλάδας κ.κ. Γ. Ράλλη και Ι. Γρίβα κατά την οποία παρουσιάσθηκε το έργο του σωματείου.

3.Αρχές Μαρτίου 2006 το σωματείο διοργάνωσε στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη διεθνές συνέδριο υπό την προεδρία του καθηγητή- ακαδημαϊκού κ. Ευαγγέλου Μουτσόπουλου με θέμα «Η φιλοσοφία κατά την ελληνιστική περίοδο».

Οι εισηγήσεις 14 τον αριθμό έγιναν στην αγγλική και δημοσιεύθηκαν σε καλαίσθητο τόμο, η δε οργάνωση του συνεδρίου κατέστη δυνατή χάριν της χορηγίας της κα Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στην οποία για την εν γένει συμβολή της απενεμήθη το διεθνές μετάλλιο, το οποίο απονεμήθηκε επίσης το 2016 στην πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό και το 2017 στην Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας λόγω της συμμετοχής τους στη διάσκεψη του Αswan σε τελετές στη Παλαιά Βουλή, που είχαν διεθνή απήχηση.

4.Στις 4-12-2007 στο αμφιθέατρο της ΕΤΕ διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου κατά την ελληνιστική περίοδο» και ομιλητές τους κ.κ. Ζαΐμη, Βαρδινογιάννη, Γιαννακουδάκη, Καραμάνου, EL Kuuji Hoda καθηγήτρια της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η οποία παρουσίασε την αραβική μετάφραση του Συμποσίου του Πλάτωνα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι πρώτη φορά μεταφράζονται έργα του Πλάτωνα στην αραβική. Κατά την εκδήλωση αυτή παρέστη και η Α.Ε. Hocni Mubarac, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στον οποίον απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο των «Φίλων ΒΑ», όλη δε η εκδήλωση μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο από το κανάλι AL Jareera.

5. Κάθε χρόνο το σωματείο διοργανώνει δύο εκδηλώσεις, μια στην Αθήνα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και μια στην Αλεξάνδρεια στο συγκρότημα της βιβλιοθήκης επί ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των σωματείων Φίλων της ΒΑ με θέματα σχετικά με την ελληνιστική περίοδο στην Αίγυπτο, τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, ιστορικά, φιλοσοφικά και σύγχρονα θέματα. Ενδεικτικά μίλησαν οι κ.κ. Θεοδόσης Τάσσιος για την αρχαία τεχνολογία, καθηγητής Leroi συγγραφεύς του βιβλίου lagoon, που αναφέρεται σε φυσικές μελέτες του Αριστοτέλη, Τ. Χριστόπουλος για την έννοια του αριθμού π, Μ. Καπαϊτζής για το ναυτικό της Κλεοπάτρας, Σπύρος Καμαλάκης για την Υπατία, Λ. Ρακιντζής για τα Μικτά Δικαστήρια της Αιγύπτου και αρκετοί άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

Έχουν εκδοθεί ένδεκα καλαίσθητοι τόμοι με τα πρακτικά των συνεδρίων και τις ομιλίες των παραπάνω, που διανέμονται δωρεάν σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και τα μέλη του σωματείου.

5. Τον Οκτώβριο 2008 έλαβε χώρα στην ΒΑ στην Αλεξάνδρεια με χορηγία της ΔΕΗ εκδήλωση , που περιλάμβανε έκθεση σπανίων βιβλίων για την ελληνική γλώσσα από την βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη, δύο ομιλίες για την ελληνική γλώσσα από τον ομότιμο καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη και τον ομότιμο καθηγητή-ακαδημαϊκό κ. Αντώνη Κουνάδη και ημέρα Ομήρου κατά την οποίαν 89 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο διάβασαν αποσπάσματα από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Με ειδική εκδήλωση στη Παλαιά Βουλή τιμήθηκε η μνήμη των μελών του ΔΣ Βασιλείου Κόκκινου, προέδρου Α.Π., Αθανασίου Σιούλα, Εισαγγελέως Α.Π., Σόλωνος Κυδωνιάτη καθηγητή-ακαδημαϊκού, Ιωάννη Βερυβάκη, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημητρίου Σιούφα, Προέδρου Βουλής, Ιωάννη Παπαμιχαλάκη εκδότη, Ευθυμίου Σουλογιάννη, συγγραφέα-διευθυντή Ακαδημίας, για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην επιτυχή διαδρομή του σωματείου.

Το σωματείο δεν έλαβε καμιά χορηγία από το ελληνικό Δημόσιο και συντηρείται από ιδιωτικές χορηγίες και προσφορές των μελών του.

Το σωματείο με την παραπάνω πολυσχιδή δραστηριότητα σε συνεργασία με τα ομόλογα διεθνή σωματεία και τα μέλη τους, με την ΒΑ ,την οποια εφοδίασε με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της ελληνικής γραμματείας και τέχνης, τις επαφές των μελών του με σημαίνοντα άτομα της αιγυπτιακής κοινωνίας και πολιτικής ηγεσίας στη Ελλάδα και την Αίγυπτο, με σύμπραξη των ελληνοαιγυπτιακών σωματείων κυρίως του σωματείου της ελληνοαιγυπτιακής φιλίας, της ομογένειας και του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, και των ημεδαπών οικονομικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, έχει συμβάλλει στη σύσφιξη των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και συνεπώς πέραν του πολιτιστικού έχει προσφέρει και εθνικό έργο.

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής - Αντιπρόεδρος του ΔΣ των Ελλήνων Φίλων της ΒΑ

Δημοφιλή