«Ψυχρή» ρητορική από Μπάιντεν και Λαβρόφ

«Ψυχρή» ρητορική από Μπάιντεν και Λαβρόφ
Φωτογραφία από συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ το 2013
Φωτογραφία από συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ το 2013
AFP via Getty Images

Ιδιαιτέρως «ψυχρή» εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες η ρητορική μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, υπό τη μορφή δηλώσεων του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, καταγγέλλοντας τη «συνήθεια» της Ρωσίας να προσφεύγει στο «όπλο» της ενέργειας, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη πρέπει να «διασφαλίσει τη διαφοροποίηση» των ενεργειακών της πηγών, κυρίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η ουκρανική κρίση επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «τη συνήθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως ένα πολιτικό όπλο εναντίον των γειτόνων της» κατήγγειλε ο ίδιος.

«Αυτό συνιστά ένα τεράστιο στρατηγικό πρόβλημα» τόνισε.

«Είναι καιρός να αντιδράσουμε» επέμεινε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Η Μόσχα «θα παραμείνει και πρέπει να παραμείνει» ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη, συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά πρέπει να σέβεται τους κανόνες και να μην παίζει με αυτούς» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε καταδικάσει τη ρωσική στάση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» ενώ την κάλεσε να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

«Είναι πολύ απλά απαράδεκτο τον 21ο αιώνα οι χώρες να προσπαθούν να ξαναγράψουν με τη βία τα σύνορα της Ευρώπης (...) ή να επεμβαίνουν στρατιωτικά επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση που έλαβε η γειτονική τους χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο τίμημα και μεγαλύτερη απομόνωση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Κάντε αυτό που συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν».

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και στην υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική συμπεριφορά αποτελεί «μια κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς συστήματος».

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν πάντα μια δημοκρατική Ουκρανία, που επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο.

Λαβρόφ: Η Δύση επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν «μία αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Η Δύση έχει ξεκάθαρα δείξει ότι δεν επιδιώκει να αναγκάσει τη Ρωσία να αλλάξει την πολιτική της αλλά ότι θέλει να εξασφαλίσει μία αλλαγή καθεστώτος» δήλωσε ο Λαβρόφ ενώπιον ενός φόρουμ πολιτικών εμπειρογνωμόνων στη Μόσχα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολιτικοί στη Δύση που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθούν σε ισχύ κυρώσεις που θα κατέστρεφαν τη (ρωσική) οικονομία και θα προκαλούσαν λαϊκές διαμαρτυρίες» διευκρίνισε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα σχόλια αυτά ακολουθούν τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι του ενδεχομένου να ξεσπάσει μία «έγχρωμη επανάσταση» στη Ρωσία, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν οδηγήσει στην ανατροπή ηγετών σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι κυρώσεις αυτές που επέβαλλαν οι χώρες της Δύσης, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, δεν έχουν τίποτα το κοινό με το είδος των κυρώσεων που έχουν εφαρμόσει εναντίον της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν για παράδειγμα, που τις «έχουν υπολογίσει προκειμένου να μην βλάψουν, να μην πλήξουν παρά μόνο την ελίτ, να μην προκαλέσουν ζημιές στην κοινωνική σφαίρα ή την οικονομία».

Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κινδυνεύει με την απομόνωση, εφόσον δεν τηρήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ για την Ουκρανία.

«Με τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών, συνεχίζουμε το διάλογο (…) δεν υπάρχει απομόνωση» τόνισε ο ίδιος.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι σχέσεις με την Ευρώπη έχουν σφόδρα αλλάξει. «Κανείς δεν έχει την πρόθεση να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του τερματίζοντας τη συνεργασία με την Ευρώπη, όμως καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν η κατάσταση να συνεχιστεί όπως προηγουμένως».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή