ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2020 20:20 EET

«Big Brother» το Μάτσου Πίτσου μετά την αφόδευση τουριστών στο μνημείο

Κάμερες παντού.

Travelstoxphoto via Getty Images

Mετά την απομάκρυνση πέντε τουριστών που  κατηγορήθηκαν ότι καταστρέφουν την αρχαία πόλη των Ίνκας, οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας στο Μάτσου Πίτσου.  Σημειώνεται, ότι αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Ο Χοσέ Μπεστάντε, επικεφαλής του αρχαιολογικού πάρκου, δήλωσεστο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι 18 κάμερες θα βρίσκονται σε τρεις άγνωστες για το κοινό, αλλά στρατηγικά σημαντικές τοποθεσίες, καθώς και γύρω από πιθανά σημεία πρόσβασης στα βουνά που περιβάλλουν το συγκρότημα. Θα χρησιμοποιούνται ακόμη και drones για την περαιτέρω ασφάλεια της περιοχής. 

«Αυτό θα μας επιτρέψει να προστατεύουμε καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο και να αποφύγουμε περαιτέρω κινδύνους» , δήλωσε ο επικεφαλής. 

Η απόφαση ήρθε μετά την ανεγκέφαλη ενέργεια μιας ομάδας τουριστών την περασμένη εβδομάδα. Μια ομάδα έξι ατόμων -τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών ηλικίας 20 έως 32 ετών - συνελήφθησαν στον χώρο στις 11 Ιανουαρίου.

Κατηγορούνται ότι μπήκαν παράνομα στο Μάτσου Πίτσου, εισήλθαν στον Ναό του Ήλιου, έσκαψαν στα κτιριακά κατάλοιπα του μνημείου και προκάλεσαν πτώση βράχου. Ανθρώπινα κόπρανα βρέθηκαν επίσης στο εσωτερικό του ναού, κάνοντας αντιληπτό ότι τουλάχιστον ένας από τους τουρίστες φέρεται να  αφόδευσε στον αρχαιολογικό χώρο.

Πέντε από τους τουρίστες απελάθηκαν στη Βολιβία στις 15 Ιανουαρίου και έχει απαγορευτεί η επιστροφή τους στο Περού για 15 χρόνια. Ο έκτος θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 360 δολαρίων αλλά και να καταβάλει 1500 δολάρια στο Περουβιανό Υπουργείο Πολιτισμού για να διευκολύνει τις επισκευές, καθώς παραδέχτηκε ότι προκάλεσε ζημιά στο Ναό του Ήλιου. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών, η οποία όμως έχει ανασταλεί, αλλά μόλις καταβληθούν τα πρόστιμα του, επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

 

Πηγή: Newsweek