ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2014 06:30 EET | Updated 18/12/2014 06:53 EET

Στις Βρυξέλλες για τη βιωσιμότητα χρέους και την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα

Bloomberg via Getty Images
A Greek national flag flies from a pole beneath stormy skies outside the Hellenic Stock Exchange in Athens, Greece, on Wednesday, Dec. 17, 2014. Greek Prime Minister Antonis Samaras faces the first real test of sentiment among lawmakers today as he begins the process of trying to elect a new head of state. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο βροχερός καιρός των Βρυξελλών και η χαμηλή θερμοκρασία στην βελγική πρωτεύουσα ήταν ίσως το «καταλληλότερο» σκηνικό για να υποδεχτούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το ομιχλώδες τοπίο πάνω από το ελληνικό κοινοβούλιο, που δημιούργησε η πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Όταν γύρω στις οκτώ ώρα Ελλάδας - 19:00 τοπική - γινόταν γνωστό το αποτέλεσμα, τα τηλέφωνα πέριξ της Place Schuman, όπου βρίσκεται το πολιτικό κέντρο αποφάσεων της ΕΕ, πήραν φωτιά, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να αντιμετωπίζουν μάλλον μουδιασμένοι τις 160 ψήφους που κατάφερε να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση στην σχετική ψηφοφορία της Βουλής.

Αλλά και για ώρες αργότερα, το μπαράζ δηλώσεων των προηγούμενων ημερών, έδωσε τη θέση του σε μια περίεργη σιγή ιχθύος, ενδεικτική ίσως των υψηλών προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, που δεν απέδωσαν ωστόσο τα αναμενόμενα.

Όπως έλεγε μάλιστα στην HuffPost Greece αξιωματούχος της Κομισιόν «η ελληνική κυβέρνηση μας έχει μεταφέρει ένα κλίμα διαβεβαιώσεων ότι θα εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας», κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί στην πράξη στις 29 Δεκεμβρίου όποτε και θα διεξαχθεί η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου μπορεί το ζήτημα της Ελλάδας να μην βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο, από την ελληνική αντιπροσωπεία καλλιεργούνται προσδοκίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη που θα προκύψει από τις παρασκηνιακές διεργασίες και τις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που σχεδιάζει να έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται κάποια αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στο κείμενο των συμπερασμάτων, πληροφορίες κάνουν λόγο για την πιθανότητα, να προκύψει μια καλή είδηση από τις Βρυξέλλες που να σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και ευρωπαϊκή δέσμευση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.

Σε αυτήν την περίπτωση, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα μπει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους μας και θα έρθει να προστεθεί στην δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, την αξιολόγηση της τρόικα, την μετέπειτα ένταξη στην πιστωτική γραμμή στήριξης και τις πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.