Γιατί τόσος Θυμός στα social media; Γιατί Θυμώνουμε;

Μια «βόλτα» στα social media, κυρίως facebook, twitter, instagram, αποκαλύπτει ότι πολλοί από εμάς κρύβουμε πολύ θυμό μέσα μας, τον οποίο εκτοξεύουμε προς πάσα κατεύθυνση μόλις βρούμε ευκαιρία. Θυμώνουμε με την ομάδα μας, με καλλιτέχνες που είτε μας αρέσουν είτε όχι, με πρόσωπα της επικαιρότητας κλπ. Θυμώνουμε επίσης με κάποιον που δεν έχει την ίδια γνώμη με εμάς. Και γενικά ψάχνουμε συνέχεια αφορμή να θυμώσουμε. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Γιατί συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο;
grinvalds via Getty Images

Μια «βόλτα» στα social media, κυρίως facebook, twitter, instagram, αποκαλύπτει ότι πολλοί από εμάς κρύβουμε πολύ θυμό μέσα μας, τον οποίο εκτοξεύουμε προς πάσα κατεύθυνση μόλις βρούμε ευκαιρία.

Σημειώνω ότι η χρήση του α΄ πληθυντικού προσώπου δεν έχει ως σκοπό τη γενίκευση, γίνεται μόνο χάριν συντομίας.

Θυμώνουμε με την ομάδα μας, με καλλιτέχνες που είτε μας αρέσουν είτε όχι, με πρόσωπα της επικαιρότητας κλπ. Θυμώνουμε όμως και με άτομα που δεν είναι ευρέως γνωστά και τυχαίνει να απασχολήσουν για λίγο τη δημοσιότητα π.χ. με κάποιον που έτυχε και έκανε μία δήλωση σε ένα δελτίο ειδήσεων ή με κάποιον που συμπτωματικά τον έδειξαν οι κάμερες σε μία κοινωνική εκδήλωση και η ενδυμασία του ήταν διαφορετική από την αναμενόμενη. Καμιά φορά θυμώνουμε και με φωτογραφία που δημοσιεύει κάποιος με το παιδί του και κρίνουμε το πώς το ανατρέφει, άσχετα αν είμαστε ή δεν είμαστε γονείς και αν έχουμε άμεση γνώση.

Θυμώνουμε επίσης με κάποιον που δεν έχει την ίδια γνώμη με εμάς.

Και γενικά ψάχνουμε συνέχεια αφορμή να θυμώσουμε.

Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Γιατί συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο;

Γιατί μας είναι εύκολο. Τι πιο απλό στην εποχή των social media να γράψεις αμέσως αυτό που σκέφτεσαι και να πατήσεις το enter. Γίνεται αυτόματα θα μπορούσε να πει κανείς.

Γιατί θεωρούμε ότι το να εκφράσουμε μία αρνητική γνώμη αποδεικνύει ότι μας απασχολεί η επικαιρότητα και ταυτόχρονα έχουμε άποψη..

Γιατί το κάνουν πολλοί. Άρα ίσως είναι και μόδα.

Γιατί, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, κρύβουμε μέσα μας μεγάλη ένταση και είμαστε πολύ φορτισμένοι από τα διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε κάπου να ξεσπάσουμε.

Γιατί ίσως και να ζηλεύουμε κάποιον που είναι πιο γνωστός ή πιο επιτυχημένος από εμάς και να θέλουμε να εστιάσουμε σε κάτι αρνητικό που μπορεί να έχει ώστε να αισθανθούμε για λίγο καλύτεροί του.

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία (όποτε το κάνουμε ανώνυμα).

Άραγε όμως μας έχει απασχολήσει πώς αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι τα ξεσπάσματά μας αυτά; Τι εντύπωση δίνουμε σε φίλους/συναδέλφους/ αγνώστους και τι άποψη θα σχηματίσουν για το χαρακτήρα μας όταν μας βλέπουν να εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο; Καλό θα ήταν να μας προβληματίσει και αυτό. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενασχόληση με τα social media, ειδικά όταν είναι συχνή, αυτόματα συνεπάγεται και έκθεση του εαυτού μας.