«10 δισ. κίνδυνοι στο καλοκαίρι δυσαρέσκειας της Ελλάδας»: Άρθρο στο Bloomberg

«10 δισ. κίνδυνοι στο καλοκαίρι δυσαρέσκειας της Ελλάδας»: Άρθρο στο Bloomberg
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) speaks during a news conference as Economy Minister George Stathakis (R) and Labour Minister George Katrougalos look on, at the ministry in Athens, Greece, April 12, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) speaks during a news conference as Economy Minister George Stathakis (R) and Labour Minister George Katrougalos look on, at the ministry in Athens, Greece, April 12, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY
Alkis Konstantinidis / Reuters

Με το «ελληνικό ζήτημα» ασχολείται ο Μαρκ Γκίλμπερτ, αρθρογράφος του Bloomberg View, σε άρθρο του με τίτλο «Ten Billion Risks in Greece's Summer of Discontent», γράφοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, καθώς επιζητεί επιπλέον στήριξη από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα...εξακολουθεί να φαίνεται να σέρνει τα πόδια της σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αιμορραγεί ρευστό από το τραπεζικό της σύστημα. Η Αθήνα πρέπει να βρει πάνω από 5 δισ. ευρώ (5,7 δισ. δολάρια) για να πληρώσει τα χρέη της τον Ιούνιο- και άλλα 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο».

Αυτά τα 10 δισ. γράφει ο αρθρογράφος, είναι χρήματα τα οποία η Ελλάδα δεν έχει, ενώ συνιστούν 20% των ετήσιων φορολογικών εισόδων. «Υπάρχει το επιχείρημα ότι με τόσα να είναι σε εξέλιξη στο ευρωπαϊκό “θέατρο” οι Βρυξέλλες θα επιθυμούν να βρουν μια λύση απλά και μόνο για να βγει η Ελλάδα από την ατζέντα. Το ΔΝΤ ίσως να μην είναι τόσο πρόθυμο να συμφωνήσει, ωστόσο. Αν ο Μάιος παρέλθει χωρίς συμφωνία...η Ελλάδα και οι δανειστές της ίσως να ξεμείνουν από χρόνο για την αποφυγή μιας πτώχευσης».

Καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες για τις πληρωμές, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ίσως να είναι απασχολημένοι να σβήνουν φωτιές που θα έχουν ανάψει από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρο. Οι εκτιμήσεις του Bloomberg βάζουν τις ψήφους υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο 39%, αυτούς που επιθυμούν έξοδο στο 38% και τα “δεν ξέρω” να κρατούν την ισορροπία στο 23%».

Η εμπλοκή του Ντέιβιντ Κάμερον στην υπόθεση των Panama Papers αναμένεται να πλήξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, ενισχύοντας την καμπάνια κατά της παραμονής στην Ε.Ε. Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται, ενώ οι ανανεωμένοι προβληματισμοί για το ευρωπαϊκό εγχείρημα αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να γίνονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόρριψη συνθήκης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας στην Ολλανδία.

«Οπότε το timing θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Το ΔΝΤ, που λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία χωρίς ελάφρυνση χρέους, ίσως να μην καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές του με τη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ότι περαιτέρω ελάφρυνση χρέους ίσως να είναι άσχετη με τη λύση. Η Ε.Ε. μπορεί να βρεθεί σε θέση να προσπαθεί να δώσει χρήματα στο πιο αδύναμο και πιο δύστροπο μέλος του ακριβώς όταν ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Ευρώπης, εάν η ψηφοφορία για το Brexit πάει κόντρα στις επιθυμίες της κυβέρνησης, αποφασίσει να βγει. Αντί να πάνε στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να βρεθούν στη θέση να προσπαθούν να εμποδίσουν το κάστρο τους στην άμμο από το να καταρρεύσει» καταλήγει το άρθρο.

Δημοφιλή