ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/03/2019 13:51 EET

Bloomberg: Εσωτερική έρευνα της Novartis δεν εντόπισε δωροδοκίες ελλήνων αξιωματούχων

Ωστόσο, ανάλογη υπόθεση ερευνάται και στις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να παραπέμπει σε δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων δεν κατάφερε να εντοπίσει η Novartis AG κατά τη διενέργεια της εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Novartis», η διερεύνηση του οποίου ακόμη εκκρεμεί και την έχουν χρεωθεί οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές διωκτικές αρχές ερευνούν καταγγελίες για δωροδοκίες από την Novartis σε μια υπόθεση που έχουν εμπλακεί και τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμένου, του νυν Επιτρόπου της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο) αλλά και υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ανάλογες έρευνες διεξάγονται και στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η Novartis υποστηρίζει πως δεν έτυχε προνομιακής τιμολόγησης των φαρμάκων της από το ελληνικό κράτος και η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να εντοπίσει τυχόν «ακατάλληλες πληρωμές» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στο μεταξύ η φαρμακοβιομηχανία, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Vas Narasimhan, καταβάλει προσπάθειες να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με συμβούλους, λομπίστες και αξιωματούχους τη στιγμή , αφού μπλέκεται, πέραν της Ελλάδος, σε ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο για δωροδοκίες στις ΗΠΑ. Οι παράνομες πληρωμές φαίνεται μάλιστα πως κατευθύνονταν σε μια επιχείρηση της οποίας ηγείτο ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Bloomberg