Bloomberg: Πώς η Ελλάδα θα απόφυγει το Grexit το 2015

Bloomberg: Πώς η Ελλάδα θα απόφυγει το Grexit το 2015
euro in labyrinth
euro in labyrinth
Marina Borodjieva via Getty Images

Ένα σχέδιο για να αποφευχθεί το Grexit παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη, σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

To δημοσίευμα του πρακτορείου εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, κάτι που εξάλλου αποτελεί επιθυμία κάθε συμβαλλόμενης πλευράς.

Θεωρεί πως το χρηματικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει στην παρούσα κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση είναι σχετικά μικρό, μπροστά στην οικονομική βοήθεια που η χώρα έχει λάβει στο παρελθόν και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην άμεση μελλοντική πορεία της χώρας.

Προβλέπει πως η Ελλάδα και οι δανειστές θα προβούν σε μια κοινώς συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την χώρα, ενώ δεν αποκλείει και την περίπτωση η λύση να δοθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: λίγο, μόλις, πριν την αποπληρωμή που θα πρέπει να γίνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως, καθώς ο χρόνος περνάει, αυξάνεται και το ρίσκο εξάντλησης της υπομονής των Ευρωπαίων ηγετών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μία ταραχώδη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στα περισσότερα εγχώρια και διεθνή μέσα, δίνεται στην καθοριστική ημερομηνία της 9ης Απριλίου, κατά την οποία το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 462 εκατομμυρίων ευρώ.

Προκειμένου να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει την πληρωμή εγκαίρως, είναι πιθανόν, εκτιμάει το πρακτορείο Bloomberg, να προβεί σε κάποια συμφωνία με τους πιστωτές της.

Οι χρηματικές υποχρεώσεις της χώρας, όμως, δεν τελειώνουν στην συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δόσεις της υπόλοιπης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή τόκων, και 13 δισεκατομμύρια ευρώ στα χρέη της χώρας.

Το πρακτορείο κάνει ειδική αναφορά στις χρηματοδοτικές πηγές της Ελλάδας, οι οποίες και θεωρεί πως θα είναι εκείνες που θα συμβάλουν, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

Αρχικά, σημειώνει την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ισούται με 1.5% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται πως θα διαθέσει στα κρατικά ταμεία περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ως ενίσχυση στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ακόμη 1,9 δισ. ευρώ, υπολογίζεται να διασφαλιστεί, ύστερα από την συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, για επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, για την λήψη των χρημάτων αυτών, σημειώνει το πρακτορείο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους, που προηγουμένως λέγονταν «τρόικα». Με την εξασφάλιση και αυτού του χρηματικού ποσού, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη μια πηγή χρηματοδότησης αποτελεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση που διαπεραστούν τα όποια εμπόδια και προκύψει συμφωνία, η ελληνική πλευρά έχει λαμβάνειν περίπου 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταβολές των οποίων έχουν καθυστερήσει, ενώ δεν είναι απίθανο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισπεύσει και την έβδομη και όγδοη δόση, αντίστοιχα, που κανονικά προορίζονταν για τις 30 Νοεμβρίου 2014 και 28 Φεβρουαρίου 2015.

Αυτό θα διασφάλιζε στην ελληνική πλευρά περίπου ακόμη 5,3 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά αφορούν την τελευταία δόση από την οικονομική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα αποφέρει 1.8 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα κενό μόλις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πιστεύεται πως δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την χώρα.

Το δημοσίευμα ενασχολείται και με τα ρίσκα που διαφαίνονται για το μέλλον του ελληνικού κράτους, σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν μπορέσει να εξασφαλίσει κάποιον συμβιβασμό και δεν μπορέσει να καταβάλλει εγκαίρως την δόση.

Εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «έπαυε» την ρευστότητα της χώρας, γεγονός που θα γονάτιζε τον τραπεζικό τομέα. Τότε, οι πιθανότητες θα ήταν πολλές, για ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Επίσης, καθώς η τετράμηνη παράταση λήγει στα τέλη Ιουνίου, υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο μέλλον, για συμβιβασμούς και μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, σημειώνεται και το πολιτικό ρίσκο που είναι πιθανό να προκύψει, κατά τους προσεχείς, κρίσιμους μήνες με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να ανταποκριθεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τον Αντώνη Σαμαρά να προσανατολίζεται στην προάσπιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, και τα περιθώρια πολιτικής αστάθειας που είναι πιθανό να προκύψουν.

Δημοφιλή