Blue Monday: Ο μαθηματικός τύπος της πιο καταθλιπτικής μέρας του χρόνου

Εσείς, πως νιώθετε σήμερα;
nito100 via Getty Images

Κάθε χρόνο, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται η πιο καταθλιπτική, μίζερη μέρα του έτους.

Αλλά η Blue Monday, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, είναι πραγματικά η πιο χάλια ημέρα του χρόνου ή πρόκειται για ένα εμπορικό κόλπο;

Η ιδέα της Blue Monday δημιουργήθηκε το 2004 από τον ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ, αφότου το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel του ζήτησε μια «φόρμουλα» για τον Ιανουάριο, προκειμένου να προωθήσει τις χειμερινές προσφορές της.

Ο ψυχολόγος, πήρε υπόψη του πολλές παραμέτρους και κατέληξε στον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

The Independent

Όπου:

W= καιρός

D= χρέος

d= μηνιαίος μισθός

Τ= χρόνος από τα Χριστούγεννα

Q= χρόνος που έχει περάσει από τότε που δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της νέας χρονιάς

Μ= χαμηλά επίπεδα κινήτρων

Na = το αίσθημα της ανάγκης να αναληφθεί δράση

Ο Αρνάλ έκτοτε εξομολογήθηκε ότι ο μαθηματικός τύπος είναι ουσιαστικά ψευδοεπιστήμη και παρότρυνε τους πολίτες να ”αντικρούσουν όλη την έννοια” της Blue Monday, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη μέρα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδιάψευση του Αρνάλ δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τα τμήματα μάρκετινγκ των εταιριών να χειραγωγούν την έννοια της «Θλιβερής Δευτέρας» και να την χρησιμοποιούν ως μια χρυσή ευκαιρία για πωλήσεις, εκμεταλλευόμενοι την υπόθεση ότι όλοι είναι δυστυχισμένοι αυτή την ιδιαίτερη μέρα και ως εκ τούτου ευάλωτοι στη διαφήμιση και την κατανάλωση.

Υπάρχουν βέβαια και πραγματικές ευκαιρίες. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπου η αλυσίδα Mc Donalds, ειδικά σήμερα προσφέρει σε όλους ένα δωρεάν τσίζμπεργκερ, σε όσους πελάτες παραγγείλουν μέσω του app και παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα.

Η ψυχολόγος Δρ Τζόαν Χάρβεϊ περιγράφει την έννοια της Blue Monday ως «εντελώς χωρίς νόημα», ιδιαίτερα όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο κακός καιρός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη μέρα είναι τόσο καταθλιπτική. «Αν είναι φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα, ίσως και να αισθάνεστε χαρούμενοι όλη μέρα», λέει στον Independent.

Η Χάρβεϊ επισημαίνει ότι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κατάθλιψη τους χειμερινούς μήνες, υπογραμμίζει όμως ότι η συσσώρευση κατάθλιψης σε μία συγκεκριμένη ημέρα είναι ανοησία.

Όπως και να έχει, αν ανυπομονείτε για την πιο χαρούμενη μέρα του χρόνου, σύμφωνα πάντα με τον Κλιφ Άρναλ - ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ-, αυτή βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Independent