«#bOObs»: Γυναίκες φωτογραφίζονται αγκαλιά με το στήθος τους για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η φωτογράφος Σύλβια Κουβέλη, μιλάει στη HuffPost για το πρότζεκτ και την έκθεση
#bOObs
#bOObs

H 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, με στόχο την ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την απαραίτητη φροντίδα της υγείας του.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη, παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, προσβάλλοντας 2,1 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Το 2018, υπολογίζεται ότι 627,000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, πέθαναν από καρκίνο του μαστού. Κι ενώ τα ποσοστά αυτού του τύπου καρκίνου είναι υψηλότερα στις γυναίκες που ζουν στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές, παρατηρείται πλέον αύξηση σε κάθε χώρα σχεδόν του κόσμου.

Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψη, ενέπνευσε τη φωτογράφο Σύλβια Κουβέλη να δημιουργήσει το «#bOObs», ένα οπτικό πρότζεκτ με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια. Η ιδέα για το «#bOObs» ήρθε σε μια στιγμή που η Σύλβια πραγματοποιούσε έρευνα σχετικά με το στήθος, τον γυμνισμό και το τόπλες στις ελληνικές παραλίες. Συνειδητοποίησε ότι απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για την ασθένεια.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εικόνες των γυναικών που φωτογραφήθηκαν «αγκαλιάζοντας» το στήθος τους, μέσα από την έκθεση «Στήθος με Στήθος #bOObs», που παρουσιάζεται από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τη φωτογράφο λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης και έμαθε περισσότερα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

«Στόχος είναι η αφύπνιση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και η πρόληψη. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Υπάρχουν καμπάνιες για ενημέρωση της ασθένειας, αλλά νιώθω ότι ενώ γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε συχνά ψηλάφηση του μαστού, οι περισσότερες δεν ξέρουμε τον σωστό τρόπο», λέει η Σύλβια. «Επίσης είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα ταμπού σχετικά με το στήθος μας. Να μην είναι τόσο άβολη η συζήτηση όταν μιλάμε σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο, στην κοινωνία γενικότερα για τα “βυζιά” μας. Στο #bOObs υπάρχει διαφάνεια. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη λέξη καρκίνος. Tην καρδιοπάθεια, για παράδειγμα, δεν φοβόμαστε να την πούμε, αλλά τον καρκίνο, ναι. Γιατί;».

Η Σύλβια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση για το θέμα, οι γυναίκες αισθάνονται πλέον περισσότερο χαλαρές να μιλήσουν για την εμπειρία τους. «Αν το συζητάμε, ίσως να αποδεχτούμε πιο εύκολα τον καρκίνο. Δε λέω ότι η πορεία θα είναι εύκολη αν υπάρξει μια τέτοια διάγνωση, αλλά η συζήτηση μπορεί να μειώσει το κοινωνικό στίγμα».

#bOObs
#bOObs

Οι γυναίκες που φωτογραφήθηκαν

Οι γυναίκες που εμφανίζονται στο «#bOObs» δεν είναι μοντέλα, φωτογραφίζονται οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής έχουν φωτογραφηθεί περισσότερες από 50 γυναίκες και ο αριθμός αυξάνεται κάθε μήνα. «Πρόκειται για γυναίκες της διπλανής πόρτας, από 22 έως 67 ετών. Αυτό που πρόσεξα είναι ότι οι πιο μικρές σε ηλικία, δηλαδή εκείνες έως 35 ετών, δεν ήταν και τόσο σίγουρες για το πώς πρέπει να ποζάρουν», εξηγεί η Σύλβια.

Οι φωτογραφίες είναι δυο και εστιάζουν στο στήθος: η πρώτη είναι ουδέτερη με τα χέρια κάτω, ενώ η δεύτερη είναι πιο εκφραστική με τη γυναίκα να ποζάρει όπως νιώθει καλύτερα με το στήθος της. «Οι πιο μεγάλες-ηλικιακά-γυναίκες ήταν πιο άνετες, ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν και σίγουρα είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Γυναίκες που είτε είχαν εγχειριστεί, ήταν μητέρες ή γιαγιάδες, έμπαιναν μια-μια στο στούντιο, έβγαζαν την μπλούζα, κάθονταν και φωτογραφίζονταν».

Εκτός από την έκθεση φωτογραφιών, ομιλητής στα εγκαίνια θα είναι ο δρ. Μιχάλης Φιλιππίδης, γυναικολόγος- χειρουργός μαστού και θα ενημερώσει οι επισκέπτες για το τι πρέπει να προσέχουμε σε διαφορετικές ηλικίες και τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί ήταν από την αρχή πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι αυτό το πρότζεκτ δεν έπρεπε να μείνει στο στούντιο, αλλά να βγει προς τα έξω μέσω μιας έκθεσης με σκοπό την ενημέρωση. Αισθάνομαι σαν να πραγματοποιείται ένα όνειρο, για μένα η έκθεση αποτελεί τη φυσική συνέχεια του πρότζεκτ», λέει η Σύλβια.

«#bOObs» και στην επαρχία

Η ανταπόκριση που λαμβάνει καθημερινά η Σύλβια για το πρότζεκτ, είναι πολύ θετική και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για επόμενο κύκλο φωτογράφισης που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. «Έχουν επικοινωνήσει μαζί μου κι’άλλες γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα», συμπληρώνει η Σύλβια. Το επόμενο βήμα είναι το «#bOObs» να πάει στην επαρχία. «Θέλω σίγουρα να μάθει ο κόσμος ότι το πρότζεκτ συνεχίζεται, αυτή είναι μόνο η πρώτη έκθεση. Πραγματοποιούνται πολλές καμπάνιες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην επαρχία υπάρχει περισσότερη άγνοια σχετικά με τέτοια θέματα και την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά, πόσο μάλλον όταν συνδέονται με την τέχνη».

Σύλβια Κουβέλη
Σύλβια Κουβέλη

Στήθος με Στήθος” #bOObs - Έκθεση φωτογραφίας της Σύλβιας Κουβέλη

Επιμέλεια: Δώρα Λαβαζού

Εγκαίνια: Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 20:00

Διάρκεια: 23-29 Οκτωβρίου 2018 (κλειστά 28 Οκτωβρίου)

Ωράριο Λειτουργίας: 11:00-18.30 τις καθημερινές & 12:00-18:30 το Σάββατο

Τοποθεσία: iFocus Gallery Ακαδημίας 57-Ιπποκράτους 13 (Εντός Στοάς Όπερας)