ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 11:59 EEST | Updated 18/04/2019 12:29 EEST

Βόρεια Κορέα: Δοκιμές σε νέο ισχυρό όπλο μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Κιμ ξαναπάτησε το κουμπί στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ.

KCNA KCNA / Reuters

Η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι δοκίμασε ένα νέο «τακτικά καθοδηγούμενο όπλο» με ένα «ισχυρό πυροβόλο», στο πρώτο τεστ που πραγματοποιείται μετά το πρόσφατο ναυάγιο στις συνομλίες μετάξυ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά όπλα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμή αυτή, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να είναι επιστροφή στις δοκιμές πυραύλων μεγάλης απόστασης που θεωρούνται απειλή για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), το τεστ εποπτευόταν από τον ίδιο τον Κιμ.

Το KCNA ανέφερε ότι η δοκιμή «διεξήχθη με διάφορους τρόπους πυροδότησης σε διαφορετικούς στόχους», που σύμφωνα με τους αναλυτές σημαίνει ότι το όπλο θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τη γη, τη θάλασσα ή τον αέρα.

Ο Κιμ τόνισε ότι η εξέλιξη ήταν  «πολύ σημαντική για την αύξηση της δύναμης του Λαϊκού Στρατού».

Τα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν έδωσα λίγες λεπτομέρειες, οπότε δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για ένα είδος πυραύλου - αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι ήταν πιθανώς όπλο μικρής εμβέλειας.

ASSOCIATED PRESS

Μια παρόμοια δοκιμή τον περασμένο Νοέμβριο θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια πίεσης των ΗΠΑ. Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος στις πυρηνικές συνομιλίες.

Τον Φεβρουάριο, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Βιετνάμ για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση, αλλά οι συζητήσεις κατέρρευσαν και αμφότεροι αποχώρησαν απότομα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κιμ δήλωσε ότι ο Τραμπ έπρεπε να έχει τη «σωστή στάση» για συνέχιση των συνομιλιών.

Η Βόρεια Κορέα ζητάει, παράλληλα, τον αποκλεισμό του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την Πιονγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίησή. Οπως συγκεκριμένα αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα ζητεί την αντικατάσταση του Πομπέο από κάποιον «πιο προσεκτικό και πιο ώριμο στην επικοινωνία».

Πέρυσι, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και ότι δεν θα εκτοξεύσει πλέον διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς οι πυρηνικές δυνατότητες της Πιονγκγιάνγκ έχουν «επιβεβαιωθεί».

Ωστόσο, η πυρηνική δραστηριότητα φαίνεται να συνεχίζεται και οι δορυφορικές εικόνες στην κύρια πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν κίνηση, υποδεικνύοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να επανεπεξεργαστεί ραδιενεργό υλικό σε καύσιμα βόμβας.

Πηγή: BBC