Πως η Βόρεια Κορέα έγινε η χώρα που ξέρουμε σήμερα. Ή νομίζουμε πως ξέρουμε. Ένα βίντεο για όσα οδήγησαν στη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου

Πως η Βόρεια Κορέα έγινε η χώρα που ξέρουμε σήμερα. Ή νομίζουμε πως ξέρουμε

Το πυρηνικό πρόγραμμα, ο διεθνής αποκλεισμός, τα γκούλαγκ, η λατρεία στο πρόσωπο του ηγέτη και πόσα ακόμη μικρά «χαρακτηριστικά»- που συχνά αγγίζουν τα όρια του αστικού μύθου...Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα συνθέτουν τη Βόρεια Κορέα.

Τη χώρα που τα πρώτα κιόλας 24ωρα του νέου έτους προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο ανακοινώνοντας την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου και που για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ αποτελεί μια από τις 11 σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, για το 2016.

Πως όμως η Βόρεια Κορέα έφτασε ως εδώ; Σε ένα σύντομο, μόλις 2,5 λεπτών, αλλά κατατοπιστικό βίντεο του Vox, επιχειρείται να δοθούν μερικές απαντήσεις. Η αφήγηση ξεκινά από το 1910 και την κατάληψη από την τότε υπερδύναμη, την Ιαπωνία και συνεχίζει με την περίοδο κατάρρευσης της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου το 1945, την κατάληψη της Β.Κορέας από την Σοβιετική Ένωση και την διχοτόμηση και στη συνέχεια περνά στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και στην μετέπειτα απομόνωση, εξηγώντας ακολούθως την εσωτερική αλλά και εξωτερική πολιτική της χώρας που συχνά αποκαλείται ως «τελευταίο προπυργίου του Κομμουνισμού».

Στο μεταξύ τα γεγονότα της Τετάρτης- και αν και οι δηλώσεις καταδίκης έρχονται η μια μετά την άλλη- δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα.

Τι ξέρουμε όμως μέχρι τώρα για την τολμηρή κίνηση της Βόρειας Κορέας:

  • Αρχικά καταγράφηκε μια σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών, Punggye-ri
  • Σύμφωνα με την βορειοκορεατική κυβέρνηση, η δόνηση προκλήθηκε από τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Οι βόμβες υδρογόνου αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο, που η χώρα ανέπτυξε τον Δεκέμβριο.
  • Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό που συνέβη την Τετάρτη να ήταν μια πυρηνική δοκιμή: Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα δηλώνουν πως βάσει των στοιχείων που διαθέτουν ο σεισμός προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα και είναι ιδίου μεγέθους με αυτόν που είχε καταγραφεί το 2013 όταν η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε επίσης πυρηνικές δοκιμές
  • Ωστόσο ειδικοί συνιστούν να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν έχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να πουν με βεβαιότητα πως ο σεισμός προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή. Πού περισσότερο μάλιστα, αναφέρουν πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν πρόκειται για βόμβα υδρογόνου, η έστω για δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Τις προσεχείς ώρες ή ημέρες, θα δοθούν πιθανότητα περισσότερα στοιχεία που θα ρίξουν φως στους ισχυρισμούς της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.

Δημοφιλή