ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 07:15 EEST | Updated 05/05/2019 09:09 EEST

Βόρεια Μακεδονία: Ποιος είναι ο Πενταρόφσκι που βάζει πλώρη για πρόεδρος

Και ποιοι είναι οι αντίπαλοί του στη μάχη της κάλπης της, στις 21 Απριλίου.

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου, τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο της γειτονικής χώρας στις επικείμενες εκλογές τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και το όνομα αυτού: Στέβο Πενταρόφσκι.

Ποιος είναι, όμως, ο πολιτικός με το κάπως αστείο για τα ελληνικά δεδομένα όνομα, ο οποίος φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για να διαδεχθεί τον Γκιόργκι Ιβάνοφ στο ανώτατο αξίωμα; 

Ο Πενταρόφσκι ήταν μέχρι τώρα ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρώην προεδρικός σύμβουλος.

Anadolu Agency via Getty Images

Είχε διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία στις εκλογές του 2014 αλλά τότε είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Ιβάνοφ. Αυτή τη φορά κατεβαίνει στην μάχη της κάλπης με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις, έχοντας τη στήριξη τόσο του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος της χώρας, όσο και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου - του αλβανικού κόμματος Ενωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI).

Ognen Teofilovski / Reuters

Γεννημένος το 1963, ο Πενταρόφσκι είναι βετεράνος πολιτικός, έχοντας υπηρετήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο πλευρό του πρώην προέδρου  Μπόρις Τραϊκόφσκι από το 2001 έως το 2004. Στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής για ένα χρόνο πριν γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον πρώην πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικών και πολιτικών επιστημών.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή  21 Απριλίου και εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν ξανά στις 5 Μαΐου. Στο δεύτερο γύρο, η συμμετοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Οι εκλογές σηματοδοτούν την πρώτη δοκιμασία του κυβερνώντος συνασπισμού από τότε που πέρασε την συμφωνία με την Ελλάδα, με την οποία η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομά της και η Αθήνα συμφώνησε να παραιτηθεί από το βέτο σε σχέση με την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αντίπαλοι υποψήφιοι

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συντηρητικό VMRO-DPMNE, έχει ήδη επιλέξει την καθηγήτρια πανεπιστημίου Γκορντάνα Σιλιανόφσκα ως υποψήφια του για τις προεδρικές εκλογές.

Η 64χρονη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων αναδείχθηκε υποψήφια  σε συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στρούγκα, επικρατώντας άνετα των 8 άλλων υποψηφίων που διεκδίκησαν το χρίσμα του δεξιού κόμματος, εξασφαλίζοντας την ψήφο 408, από τους 519 συνέδρους του κόμματος.

Ognen Teofilovski / Reuters

Οι απόψεις της ταυτίζονται με αυτές του VMRO, καθώς έχει δηλώσει την εναντίωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο νόμο που διευρύνει την χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, έχει δηλώσει πως είναι καιρός η χώρα να εκλέξει γυναίκα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αρνείται  τον χαρακτηρισμό της ως εθνικίστριας, υποστηρίζοντας ότι έχει μεγαλώσει σε πολυεθνικό περιβάλλον.

Facebook/Blerim Reka

Ο τρίτος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής του Ιβάνοφ είναι ο εκλεκτός της αλβανικής αντιπολίτευσης, Μπλερίμ Ρέκα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, υποστηρίζεται από τα δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα
αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς ο 
Ρέκα έχει μικρές πιθανότητες να προκριθεί.

Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια. Οι εξουσίες του προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

(με πληροφορίες από Balkaninsight, ΑΠΕ)