Η πορεία της Ευρώπης στη μετά – Brexit εποχή στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα

Η πορεία της Ευρώπης στη μετά – Brexit εποχή στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα
A journalist walks by the logo for an upcoming EU summit outside of the press center in Bratislava on Thursday, Sept. 15, 2016. An EU summit, without the participation of the United Kingdom, will kick off on Friday in Bratislava with discussions on the future of the EU following Brexit. (AP Photo/Virginia Mayo)
A journalist walks by the logo for an upcoming EU summit outside of the press center in Bratislava on Thursday, Sept. 15, 2016. An EU summit, without the participation of the United Kingdom, will kick off on Friday in Bratislava with discussions on the future of the EU following Brexit. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Η πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit, η άμυνα και η ασφάλεια, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα- η οποία γίνεται χωρίς τη Βρετανία.

Στη σύνοδο αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε έναν πύργο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από τον Δούναβη, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.

«Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται» από το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει μια σειρά «συγκεκριμένων» σχεδίων για διάφορους τομείς (ασφάλεια, άμυνα, επενδύσεις, ψηφιακή αγορά).

Ωστόσο «θα ήταν μοιραίο λάθος να θεωρηθεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα πρόβλημα ειδικά βρετανικό», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους 27 για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες «θέλουν να ξέρουν αν οι πολιτικές ελίτ μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε γεγονότα και διαδικασίες που τις ξεπερνούν, τις αποπροσανατολίζουν και μερικές φορές τις τρομοκρατούν», τόνισε κάνοντας λόγο για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Ο Τουσκ, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους 27 για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, δηλώνει ότι έχει ήδη αντλήσει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, που μοιάζει με μήνυμα προς την Κομισιόν: «η εκχώρηση νέων εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι η επιθυμητή συνταγή».

Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Αλέξης Τσίπρας καταφθάνει έχοντας ανά χείρας τη «Διακήρυξη της Αθήνας» (Med Club), που θεωρείται ότι θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ως θετικό διότι «μια κοινή στάση ενισχύει τη συγκεκριμένη ατζέντα εντός της συνόδου της Μπρατισλάβα». Εξίσου θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση Γιούνκερ, που τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και του διπλασιασμού του αναπτυξιακού «πακέτου» που φέρει το όνομά του.

Το πρόγραμμα Τσίπρα

09:00-09:30 'Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών

12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία

13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα

15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών

18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών

Αναχώρηση προς Αθήνα

Προβληματισμοί

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν «σημάδια παρακμής»: Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός οικονομολόγος Λύντερ Γκέρκεν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschland Radio, είπε ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία η ΕΕ παρουσιάζει σημάδια παρακμής. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Γκέρκεν σημείωσε πως «Ο Γιούνκερ το ανέφερε. Έχουμε μεγάλους εγωισμούς σε διάφορα κράτη-μέλη. Τόνισε πως υπάρχουν πολύ λίγα κοινά ανάμεσα στα κράτη μέλη όσο ποτέ πριν. Αυτές είναι πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Η ΕΕ δεν θα αποτύχει με το Brexit, αλλά θα πρέπει να δει κανείς πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις εγωιστικές τάσεις των πολιτικών ηγεσιών πολλών κρατών μελών και πώς αυτές θα επιδράσουν στην εξέλιξη της ΕΕ».

Δημοφιλή