Οι Βρετανοί λατρεύουν το τσάι αλλά δεν ξέρουν πώς παρασκευάζεται

Οι Βρετανοί λατρεύουν το τσάι αλλά δεν ξέρουν πώς παρασκευάζεται
Getty Images/Tetra images RF

Το τσάι μπορεί να αποτελεί για πολλούς ένα από τα πιο απολαυστικά ροφήματα. Λίγοι είναι ωστόσο εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία του και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν να το παρασκευάζουν σωστά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου «University College οf London», η συντριπτική πλειοψηφία προετοιμάζει λάθος ή ανεπαρκώς το τσάι.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η «Ένωση Βρετανών Επιστημόνων», διαπιστώθηκε ότι στην Αγγλία καταναλώνονται περίπου 60 δισ. κούπες με τσάι τον χρόνο.

Ωστόσο, το 80% των Βρετανών δεν ξέρει να απολαμβάνει σωστά το δημοφιλές ρόφημα. Ο καθηγητής υλικών και κοινωνίας Mark Miodownik του University College of London, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας είπε: «Μπορεί να είναι αντιφατικό αλλά οι Βρετανοί δεν ξέρουν να φτιάχνουν τσάι. 'Η τουλάχιστον δεν ξέρουν να το παρασκευάζουν σωστά. Κι αυτό γιατί δεν αναγνωρίζουν τις ποικιλίες του».

«Η ανυπομονησία μας δεν μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε το τσάι με τον τρόπο με τον οποίον του αρμόζει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουμε τις διάφορες γεύσεις του», εξηγεί ο καθηγητής.

H ιστορία του τσαγιού

Σύμφωνα με το θρύλο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Kινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, το 2737 π.Χ.

Μία καλοκαιρινή ημέρα αποφάσισε να επισκεφθεί μια μακρινή γωνιά της αυτοκρατορίας του. Κάποια στιγμή διέταξε την ακολουθία του να σταματήσει, και οι υπηρέτες ξεκίνησαν να βράζουν νερό για να πιουν οι διψασμένοι ταξιδιώτες.

Ο αυτοκράτορας πίστευε ότι το νερό έπρεπε να βράζεται πριν από την πόση, για λόγους υγιεινής. Την ώρα, όμως, που έβραζε το νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι.

Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα του «μείγματος», και τη στιγμή που το δοκίμασε ανακάλυψε τις αναζωογονητικές του ιδιότητες.

Για χιλιετίες το τσάι χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως φάρμακο. Καθημερινό ρόφημα έγινε γύρω στον 3ο αιώνα μ.Χ. οπότε άρχισε η καλλιέργεια και η παραγωγή του.

Στην Ευρώπη έφτασε το 1610, από τους Πορτογάλους, που το μετέφεραν για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν με δικά τους μέσα τη μαζική εισαγωγή τσαγιού, δημιουργώντας μια νέα μόδα, με φανατικούς, αλλά λίγους οπαδούς. Και αυτό, διότι τα πρώτα χρόνια το τσάι ήταν πανάκριβο.

Μόλις το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, κι έτσι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Βρετανοί, που σήμερα αποτελούν τους πιο φανατικούς οπαδούς του ροφήματος, ήταν ίσως οι τελευταίοι που το γνώρισαν. Το δοκίμασαν μόλις το 1839, όταν το πρώτο φορτίου τσαγιού έφτασε στο Λονδίνο από τις αγγλικές αποικίες στην Ινδία.

Δημοφιλή