Brexit: Ναι ή Όχι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανική πορεία προς το δημοψήφισμα και οι διαφορετικές απόψεις που συνθέτουν το περιεχόμενο της, αποτελεί ένα σημαντικό «μάθημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία καλείται πλέον να επανεξετάσει πολλές από τις πολιτικές της, που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών εκατ. πολιτών όπως επίσης και τους πολιτικούς συσχετισμούς που σήμερα τη χαρακτηρίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η χώρα παρά τις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της συνέβαλε, με τη σθεναρή στάση της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη αποτέλεσμα της οποίας είναι και η ΕΕ.
Evgeny Gromov via Getty Images

Το 2016 είναι μία σημαντική χρονιά για τη Μ. Βρετανία γενικά και για την Κυβέρνηση Κάμερον ειδικότερα. Και τούτο γιατί συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο του διακεκριμένου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή William Shakspeare, 100 χρόνια από την έναρξη της Αραβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σύλληψη και υλοποίηση της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο ένας ταλαντούχος Βρετανός αξιωματικός, ο T.E Lawrence και 100 χρόνια από την περίοδο που ένας ακόμη Βρετανός συνταγματάρχης και στη συνέχεια διπλωμάτης, ο Marc Sykes, υπέγραψε με τον Γάλλο ομόλογό του Francois Picot τo Σύμφωνο που φέρει τα ονόματά τους και που καθόρισε τις σφαίρες επιρροής των χωρών τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οριοθετώντας και τα ως σήμερα υφιστάμενα στην περιοχή.

Για την Κυβέρνηση Κάμερον το 2016 είναι η χρονιά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων όπως οι εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, οι εκλογές σε άλλες περιφέρεις της Μ. Βρετανίας, και οι εκλογές για τον δήμο του Λονδίνου που όπως είναι γνωστό είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του υποψηφίου της Αντιπολίτευσης στο αξίωμα του Δημάρχου. Παράλληλα το 2016 είναι για την Κυβέρνηση η χρονιά που πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα, η επέκταση του αεροδρομίου Heathrow που συζητείται αρκετό καιρό και ο εκσυγχρονισμός ή όχι των τεσσάρων πυρηνικών Υποβρυχίων που διαθέτει η χώρα.

Όλα όμως αυτά τα σημαντικά γεγονότα επισκιάζονται από το επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στο οποίο ο βρετανικός Λαός καλείται να αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει προκαλέσει ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά από δηλώσεις του το 2013, ένα δημοψήφισμα που αρχικά είχε προβλεφθεί για το 2017 αλλά που επισπεύσθηκε μετά την συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του 2015 ως αποτέλεσμα των συζητήσεων μετά την επιστολή- υπόμνημα με τις Βρετανικές θέσεις που ο κ. Κάμερον είχε αποστείλει στον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Tusk, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεώρησε ότι η συμφωνία αυτή, ικανοποιεί τις βρετανικές ανησυχίες, και παρά τις αξιοσημείωτες εσωτερικές αντιδράσεις και διαφωνίες στο κόμμα και την Κυβέρνηση του για το θέμα αυτό, υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Σημαντικές προσωπικότητες όμως όπως και μερίδα του πολιτικού κυρίως Τύπου πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολα προβλέψιμη αναμέτρηση.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 1973 που η χώρα έγινε μέλος της ΕΟΚ τότε, δεν ήταν ποτέ εύκολες, εντούτοις στο τέλος πάντα πρυτάνευε και από τις δύο πλευρές η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχεια της συνύπαρξης της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό, ως σήμερα, μία αρκετά δύσκολα διαχειρίσιμη εξέλιξη και για την ΕΕ αλλά και ως ένα βαθμό και για την Μεγ. Βρετανία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες και για την ίδια τη Μ. Βρετανία και για την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ. Αν και η Μ. Βρετανία δεν είναι χώρα- μέλος της Ευρωζώνης, εν τούτοις αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείξει την έξοδο της από την ΕΕ τότε θα θεωρείται «Τρίτη» χώρα και θα πρέπει αφενός να αποχωρήσει από όλα τα θεσμικά Όργανα της ΕΕ, αφετέρου να διαπραγματευτεί το νέο πλαίσιο που θα καθορίζει τη σχέση της με την ΕΕ όπως έχει συμβεί και με άλλες χώρες. Υπάρχουν βέβαια πολλά πρότυπα και προηγούμενα τέτοιων συμφωνιών που η ΕΕ έχει συνάψει ή διαπραγματεύεται με αρκετές χώρες. Θα δημιουργηθεί όμως μία νέα πραγματικότητα σχετικά με τη μελλοντική βρετανική παρουσία στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, ενώ θα υπάρξει και ένα κενό από την απουσία πλέον της Μ. Βρετανίας από διαπραγματεύσεις στις οποίες η ΕΕ συμμετέχει ενιαία, όπως αυτές με τις ΗΠΑ για την συμφωνία TTIP.

Σε πολιτικό επίπεδο το πρόβλημα ξεκινά από το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των εθνικιστικών-αποσχιστικών τάσεων στη Σκωτία με πιθανό ακόμη και ένα νέο δημοψήφισμα με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της ιδιαίτερα μάλιστα αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Σκωτία θεωρείται πιο φιλοευρωπαϊκή σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μ. Βρετανία. Με δεδομένη τη θέση του κ. Κάμερον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εσωκομματικές εξελίξεις στο στρατόπεδο των Συντηρητικών. Κενά επίσης θα δημιουργηθούν και από το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία δεν θα συμμετέχει πλέον ως εταίρος σε ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές όπως για παράδειγμα η Ευρω-Μεσογειακή πολιτική στη διαμόρφωση των οποίων είχε συντελέσει. Παράλληλα, ενδεχόμενη «έξοδος» της Μ. Βρετανίας θα ενισχύσει τον Ευρω-Σκεπτικισμό που αναπτύσσεται πλέον σε αρκετές χώρες- μέλη όπως καταδείχθηκε και στις τελευταίες Ευρωεκλογές αλλά και προβληματισμούς για νέες αποχωρήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες χώρες -μέλη, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στη διαδικασία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης που παρά τα προβλήματα που διαπιστώνονται συνεχίζει να υπάρχει.

Γεωπολιτικά, ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό ρήγμα στο σύστημα συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ που οικοδόμησαν και ενισχύουν οι ΗΠΑ, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί αποτελεσματικό «ανάχωμα» στις επιδιώξεις και δραστηριότητες της Ρωσίας και της Κίνας που θεωρούν ως τους βασικότερους ανταγωνιστές τους. Με στενότερο σύμμαχο τους τη Μ. Βρετανία θα βρεθούν στη θέση να πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανική πορεία προς το δημοψήφισμα και οι διαφορετικές απόψεις που συνθέτουν το περιεχόμενο της, αποτελεί ένα σημαντικό «μάθημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία καλείται πλέον να επανεξετάσει πολλές από τις πολιτικές της, που έχουν προκαλέσει την οργή πολλών εκατ. πολιτών όπως επίσης και τους πολιτικούς συσχετισμούς που σήμερα τη χαρακτηρίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις και την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η χώρα παρά τις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της συνέβαλε, με τη σθεναρή στάση της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η ΕΕ.

Η HuffPost Greece είναι χορηγός επικοινωνίας στην εκδήλωση «Brexit: Υπέρ και Κατά για τη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε.» που διοργανώνει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο στις 31 Μαΐου 2016, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής -με αφορμή το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας στις 23 Ιουνίου- και θα περιλαμβάνει αναλυτική αντιπαράθεση των επιχειρημάτων κάθε πλευράς με κανόνες βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο Παύλος Τσίμας, Σύμβουλος Έκδοσης της HuffPost Greece, θα συντονίσει το debate, καθώς και τις ερωτήσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δημοφιλή