Brexit: Αναμέτρηση στο κοινοβούλιο για τον Μπόρις Τζόνσον

Υπάρχει επαρκής στήριξη για νομοσχέδιο κατά του Brexit άνευ συμφωνίας, λέει ο Φίλιπ Χάμοντ.
Simon Dawson / Reuters

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι αντιμέτωπος με μια σκληρή αναμέτρηση στο κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας για να σταματήσουν το ενδεχόμενο ενός Brexit άνευ συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o πρώην υπουργός Οικονομικών και «αντάρτης» των Τόρις (Συντηρητικών), Φίλιπ Χάμοντ, είπε ότι εκτιμά πως υπάρχει επαρκής στήριξη για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, με επιδίωξη να καθυστερήσει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός θα πιέσει για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου εάν η κυβέρνηση χάσει. Ο Τζόνσον είπε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά η πρόοδος στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ θα είναι «αδύνατη» εάν επικρατήσουν οι βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για γενικές εκλογές και πως θα ήθελε πολύ να «πάει τη μάχη στους Τόρις».

Για να καλέσει εκλογές ο Τζόνσον θα χρειαζόταν στήριξη από τους Εργατικούς, καθώς απαιτείται η στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών. Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Τόνι Λόιντ, είπε πως οι Εργατικοί θα καταψήφιζαν κυβερνητικούς σχεδιασμούς για γενικές εκλογές πριν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είπε, οι Εργατικοί δεν θα «πέσουν στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» συμφωνώντας σε εκλογές πριν τις 31 Οκτωβρίου, που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να λάβουν οι Τόρις εντολή/ «άδεια» για no-deal Brexit.

Οι πολέμιοι του no-deal πιστεύουν ότι θα έβλαπτε την οικονομία, θα προκαλούσε αναταραχή στα ταξίδια και τις μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων και θα οδηγούσε σε «σκληρό» σύνορο στην Ιρλανδία. Οι υπέρμαχοί του υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε αναταραχή θα είναι βραχυπρόθεσμη και θα ήταν δυνατή η διαχείρισή της με προσεκτική προετοιμασία.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Βουλευτές που τάσσονται κατά του no-deal συντάχθηκαν, υπερβαίνοντας τα κομματικά όρια, για να το σταματήσουν αυτό- και αναμένεται να παρουσιάσουν νομοσχέδιο βάσει κανονισμού που επιτρέπει να συζητηθούν επείγοντα θέματα.

Το νομοσχέδιο αυτό θα ανάγκαζε τον Τζόνσον να ζητήσει καθυστέρηση του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου, εκτός και αν το κοινοβούλιο εγκρίνει μια νέα συμφωνία, ή ψηφίσει υπέρ ενός no-deal Brexit ως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο Χάμοντ είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ήταν υποκριτικό από πλευράς της Ντάουνινγκ Στριτ να απειλεί τους βουλευτές των Τόρις με εκδίωξη από το κόμμα και μπλοκάρισμα υποψηφιότητάς τους στις εκλογές, δεδομένου πόσοι υπουργοί είχαν αψηφήσει την προηγούμενη πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο θέμα του Brexit. Ο πρώην υπουργός επελέγη εκ νέου από την τοπική ένωση του κόμματός του ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και είπε πως η Ντάουνινγκ Στριτ θα βρεθεί μπροστά στη «μεγαλύτερη μάχη της ζωής της» εάν προσπαθήσει να το αψηφήσει αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε πως το νομοσχέδιο κατά του no-deal θα προκαλούσε «παραλυτική αβεβαιότητα»: «Έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα για να καθυστερήσει, αν όχι να ακυρώσει το Brexit, και νομίζω ότι ακυρώνει την πολύ θετική πρόοδο που είχαμε με την ΕΕ για να επιτύχουμε συμφωνία».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα τη Δευτέρα ο Τζόνσον επέμεινε ότι μπορεί να επιτύχει αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit σε σύνοδο της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, ωστόσο το να βγει το no-deal από το τραπέζι θα «έκοβε τα πόδια της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δημοφιλή