Καμιά διαπραγμάτευση πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δηλώνουν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία

Καμιά διαπραγμάτευση πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δηλώνουν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία
In this photo taken through a window with the reflection of an European flag German Chancellor Angela Merkel waits for the Prime Minister of the Ukraine Volodymyr Groysman at the chancellery in Berlin, Monday, June 27, 2016. Merkel later on Monday meets French President Francois Hollande, Italian Prime Minister Matteo Renzi and European Council President Donald Tusk, ahead of an EU-wide summit Tuesday and Wednesday. (AP Photo/Markus Schreiber)
In this photo taken through a window with the reflection of an European flag German Chancellor Angela Merkel waits for the Prime Minister of the Ukraine Volodymyr Groysman at the chancellery in Berlin, Monday, June 27, 2016. Merkel later on Monday meets French President Francois Hollande, Italian Prime Minister Matteo Renzi and European Council President Donald Tusk, ahead of an EU-wide summit Tuesday and Wednesday. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Ε.Ε.: Αν και αρκετοί προτρέπουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ουκ ολίγοι τονίζουν ότι είναι ανάγκη ό,τι είναι να γίνει, να γίνει βάσει κανονισμών και τηρώντας τους επίσημους κανόνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου δήλωσε πως η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit- ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισαν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της. «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε η καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε., η οποία «παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο», αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό». Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος.

Σύμφωνος με τον κ. Ολάντ εμφανίστηκε και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί». Θέλουμε, δήλωσε, να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες. «Το πιο χαρακτηριστικό είναι μια λέξη που προέρχεται από τα ελληνικά, ο ‘καιρός'. Αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι στο τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός, διότι από τη μια πλευρά είμαστε λυπημένοι για την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή εποχή να γράψουμε μια νέα σελίδα για την Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως για να αρχίσουν οι διαδικασίες (ενεργοποίηση του Άρθρου 50) πρέπει να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τη Βρετανία– ενώ σημειώνεται πως, από πλευράς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το «άρθρο 50» που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Αλλά η παραίτησή του θα ισχύσει τον Οκτώβριο και ο Κάμερον εκτιμά πως η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε η διαδικασία να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η Ε.Ε. δεν αναμένει πως ο Κάμερον θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. «Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Κάμερον να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» είπε σχετικά ο αξιωματούχος.

Μοσκοβισί: Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις συνέπειες από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κραχ στις αγορές, έτσι όλοι μπορούν να καθησυχασθούν ότι θα πάρουμε σοβαρά την κατάσταση και θα την αντιμετωπίσουμε καλά».

«Έχουμε τα μέσα, ιδιαίτερα τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα , να καθησυχάσουμε τις αγορές και να παράσχουμε ρευστότητα, εάν χρειασθεί», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Σόιμπλε: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως στο παρελθόν

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Το είπα πριν από το δημοψήφισμα ότι ασχέτως με το πώς το δημοψήφισμα στη Βρετανίας καταλήξει, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη» επισήμανε ο Σόιμπλε σε μια ομιλία που εκφώνησε στην πόλη Φιρτ, στη νότια Γερμανία.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη –όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία– δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε πανεπιστήμιο στην πόλη Κινζελσάου, στη νότια Γερμανία, δήλωσε ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν χάσιμο χρόνου εάν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν μια τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ένωσης.

«Θα ήταν χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε περί τροποποίησης της συνθήκης στην ΕΕ τώρα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας ήταν αποκαρδιωτικό.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί ένιωσαν (ένα αίσθημα) σαν να θέλουν να βάλουν τα κλάματα, όμως αυτό δεν βοηθάει πλέον. Θα έπρεπε να το σκεφθούν νωρίτερα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

Δημοφιλή