ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2020 12:59 EEST | Updated 01/10/2020 13:33 EEST

Brexit: Η Ε.Ε. κινείται νομικά εναντίον του Μπόρις Τζόνσον για αθέτηση της συμφωνίας

Εξαιτίας του αμφιλεγόμενου Νόμου περί Εσωτερικής Αγοράς.

ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νομική δράση ενάντια στην προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει δυνητικά τμήματα της συμφωνίας για το Brexit.

Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβιάζει την υπόσχεση «καλής πίστης» που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στη συμφωνία αποχώρησης, η οποία επιτεύχθηκε και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είπε ότι αφού ο Τζόνσον «απέτυχε» να λάβει υπόψη την προειδοποίησή της, ξεκινούν «διαδικασίες επί παραβάσει».

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει περιθώριο έως τα τέλη Οκτωβρίου για να απαντήσει. Ενας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα δοθεί απάντηση «εν ευθέτω χρόνω».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο που σημαίνει ότι ακολουθεί πολλούς από τους ίδιους κανόνες μέχρι το τέλος του 2020.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται τώρα για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τότε η προοπτική διαζυγίου χωρίς συμφωνία θα επιστρέψει.

Ο Τζόνσον προκάλεσε την οργή της πρώην πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και άλλων βουλευτών με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που καθορίζει τι πρέπει να συμβεί στο σενάριο του «σκληρού» Brexit

Για την ακρίβεια προωθεί νομοθεσία για την επονομαζόμενη «εσωτερική αγορά», που κατά ομολογία της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει στους υπουργούς να καθορίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και τα αγαθά που ταξιδεύουν μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Παρά την αντίδραση των Τόρις, το νομοσχέδιο πέρασε με ευκολία από τη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και θα συνεχίσει να προκαλεί συζητήσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή των Λόρδων.

Το Λονδίνο υπεραμύνεται της αθέτησης των όρων

Η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά), δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός που χειρίζεται τα θέματα για το διαζύγιο του Brexit, Μάικλ Γκόουβ, τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες τους για μια εμπορική συμφωνία, αλλά το Λονδίνο θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει αυτή την συμφωνία.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η Βρετανία έχει σαφείς κόκκινες γραμμές τις οποίες ότι δεν θα διασχίσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας ότι με καλή θέληση θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Εχει σημειωθεί πρόοδος σε έναν τεράστιο αριθμό τομέων, αλλά... εξακολουθούν να υπάρχουν ένα ή δύο κρίσιμα σημεία για τις κρατικές ενισχύσεις, τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την αλιεία», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, λέγοντας ότι εάν οι συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο οι δύο πλευρές θα πρέπει να «το αποδεχτούν και να προχωρήσουν» - που σημαίνει ότι η Βρετανία θα τερματίσει τη μεταβατική συμφωνία και δεν θα έχει καμία συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

(με πληροφορίες από Reuters, Skynews, ΑΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post