ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2018 00:01 EEST

Brexit: Η Μέι ελπίζει ακόμη, η ΕΕ ζητά περισσότερο χρόνο

ASSOCIATED PRESS

Δείπνο με Brexit για τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. 

Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι δηλώνει ξανά αισιόδοξη ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Όπως είπε τα «περισσότερα» από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί, με εξαίρεση το θέμα της αποφυγής των σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας. «Πιστεύω πως όλες οι πλευρές θέλουν μια συμφωνία και εάν εργαστούμε εντατικά μπορούμε να την πετύχουμε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε περισσότερο χρόνο και απεύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία» και «υπομονή».

«Εργαστήκαμε σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική συμφωνία για την αποχώρηση και την κοινή πολιτική, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» διευκρίνισε ο Μπαρνιέ.

Υπογράμμισε δε, ότι «το Brexit πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο για όλους και για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Ιρλανδίας».

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, πολύ περισσότερο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες με ψυχραιμία και υπομονή» κατέληξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Μακρόν-Μέι

Λίγο πριν την έναρξη του δείπνου, η Μέι είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία δεν «απέχουν τόσο πολύ» από μια τελική συμφωνία για το Brexit, όμως το Λονδίνο πρέπει να καταγράψει «περαιτέρω πρόοδο» είπε ο Μακρόν.

«Η Τερέζα Μέι πρέπει να μας πει τι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό δεδομένων των πολιτικών ισορροπιών της» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, για τον οποίο είναι «επείγον» να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί το μεταναστευτικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσουν οι εργασίες της Ευρωασιατικής Συνόδου (ASEM).