ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2019 19:36 EEST

Brexit: Η Τερέζα Μέι συμφώνησε στον ορισμό χρονοδιαγράμματος για την παραίτησή της

Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

ASSOCIATED PRESS

Η Tερέζα Μέι υποσχέθηκε την Πέμπτη να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του διαδόχου της μετά την επόμενη ψηφοφορία για το Brexit, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά την συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού και των πρωτοκλασσάτων βουλευτών των Τόρις, που ζητούν συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησής της από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς ο χρόνος λήγει για  την Μέι. Εάν χάσει στην ψηφοφορία για το σχέδιο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., το οποίο έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές, θα παραιτηθεί.

Η Μέι ανακοίνωσε στις αρχές της εβεδομάδας ότι τον Ιούνιο θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ. Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στο κοινοβούλιο θα αφορά τη νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί για να εφαρμοστεί η Συμφωνία Αποχώρησης και ότι την ίδια τη Συμφωνία.

Υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Την ίδια ώρα, o πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, επιβεβαίωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία όταν παραιτηθεί από τα καθήκοντά της η Τερέζα Μέι.

«Ασφαλώς θα είμαι» υποψήφιος, είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Μάντσεστερ, επιβεβαιώνοντας αυτό που υπέθεταν οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές αλλά και οι Συντηρητικοί συνάδελφοί του.

Ο Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, παραιτήθηκε πέρσι από υπουργός Εξωτερικών, διαφωνώντας με τη στρατηγική της κυβέρνησης για το Brexit. 

Πολλοί υπουργοί και βουλευτές αυτοπροβάλλονται ως διάδοχοί της.

Πηγή: HuffPost UK