ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2019 21:44 EET | Updated 15/01/2019 22:54 EET

Brexit: Ήττα της Μέι- δεν πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία

Πρόταση μομφής από τους Εργατικούς

Reuters

Απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου η συμφωνία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για το Brexit. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 202 ψήφοι υπέρ και 432 κατά- μια εξαιρετικά βαριά ήττα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό- τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη βρετανική ιστορία. 

Όπως είπε η Τερέζα Μέι, είναι ξεκάθαρο ότι οι βουλευτές δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε πως η εν λόγω ψηφοφορία δεν λέει τίποτα σχετικά με το τι υποστηρίζει και πώς θα τιμηθεί η απόφαση που πήραν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες της ΕΕ εδώ και οι Βρετανοί πολίτες στην ΕΕ αξίζουν σαφήνεια το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά- όπως και οι επιχειρήσεις και οι απλοί πολίτες. 

Όπως πρόσθεσε, αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση έχει ακόμα την εμπιστοσύνη της Βουλής, και ότι θα αρχίσει την Τετάρτη συζήτηση εάν τεθεί πρόταση μομφής από τους Εργατικούς- κάτι που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αμέσως μετά. 

Όπως είπε ο Κόρμπιν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα κυβέρνησης από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα είναι «απόλυτα αποφασιστικό», είπε ο ηγέτης των Εργατικών, προσθέτοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια η πρωθυπουργός είχε «μόνο μια προτεραιότητα, το Συντηρητικό Κόμμα». 

Το DUP (Democratic Unionist Party), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, θα υποστηρίξει την Τερέζα Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. 

Η αποκαλούμενη «ουσιώδης ψηφοφορία» (meaningful vote) έλαβε χώρα μετά από πέντε ημέρες συζητήσεων πάνω στη συμφωνία.

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας είναι μεγάλες, λόγω της μεγάλης διαφοράς με την οποία ηττήθηκε η συμφωνία της Τερέζα Μέι- δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για μια ιδιαίτερα ταπεινωτική ήττα, καθώς και για μια «ανταρσία» άνευ προηγουμένου στους Συντηρητικούς (118 ψήφισαν εναντίον της πρωθυπουργού τους). 

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας παράλληλα από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. 

«Η Συμφωνία Απόσυρσης είναι δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Μειώνει τη ζημιά του Brexit για πολίτες και επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί μια τακτική έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ...ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασίλείου αυξήθηκε μετά την αποψινή ψηφοφορία. Αν και δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προετοιμασίες της για να διασφαλιστεί πως η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γιούνκερ. 

Εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε τα εξής: «Λυπόμαστε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προτρέπουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν. Η ΕΕ των 27 θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήμασταν καθ’όλη τη διαδικασία, και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε από το Brexit. Θα συνεχίσουμε τις προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου του σεναρίου μη συμφωνίας».

Σε tweet του ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε το ερώτημα: «Αν μια συμφωνία είναι αδύνατη, και κανείς δεν θέλει μη συμφωνία, τότε ποιος θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;». 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο BBC πως «αυτή η συμφωνία είναι νεκρή, και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό. Είναι ίσως μεγαλύτερη ήττα από ό,τι περίμενε ο κόσμος, αλλά προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό. Είναι τόσο προφανώς μια κακή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο». 

Όπως πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή συνιστά εντολή για επιστροφή στις Βρυξέλλες και νέα διαπραγμάτευση- προτείνοντας να διατηρηθούν τα «καλά στοιχεία» της συμφωνίας». 

Σύμφωνα με το BBC, οι αντιδράσεις έξω από το κοινοβούλιο αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στο εσωτερικό: Ένα μείγμα παραίτησης, αποφασιστικότητας, θλιμμένων προσώπων, αλλά και ευθυμίας- ανάλογα με τις πεποιθήσεις των παρευρισκομένων. Όπως αναφέρθηκε, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ ομάδας διαδηλωτών που έχουν σχέσεις με την ακροδεξιά και υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ, οι οποίοι ανέμιζαν σημαίες της ΕΕ. Ωστόσο, σχετικά βουβοί εμφανίζονταν οι πιο μετριοπαθείς υποστηρικτές του Brexit.  

Σημειώνεται πως, βάσει των σημερινών δεδομένων, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου. 

Sponsored Post