ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2019 07:18 EEST

Brexit: H Ευρώπη αποφασίζει για τη νέα παράταση

Και το «θρίλερ» του Brexit συνεχίζεται.

ASSOCIATED PRESS

Απόφαση σχετικά με αν θα δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία του Brexit αναμένεται να λάβουν οι κυβερνήσεις των 27 χωρών την Παρασκευή- ωστόσο, αν και σε γενικές γραμμές συμφωνούν στο θέμα της παράτασης, εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες σχετικά με τη διάρκειά της, με τη Γαλλία φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερη αντίσταση.

Όπως αναφέρουν το BBC και η Deutsche Welle, αυτά είναι τα γενικότερα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών- μελών το βράδυ της Τετάρτης, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και την Παρασκευή, προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική πρόταση προς τη βρετανική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως η εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι για τρίμηνη παράταση (ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020) ώστε να έχει χρόνο η βρετανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του Brexit. Ωστόσο, αν και οι πιο πολλές χώρες συμφωνούν, η Γαλλία φαίνεται να αντιτίθεται, καθώς επιθυμεί παράταση λίγων ημερών, με τον πρόεδρο Μακρόν να τονίζει πως η εκκρεμότητα του Brexit πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο. Οπότε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με τους ηγέτες της ΕΕ να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο για να κλείσει το θέμα της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε την Πέμπτη εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, παραδεχόμενος για πρώτη φορά πως δεν θα καταφέρει να τηρήσει την προθεσμία που είχε θέσει για έξοδο «πάση θυσία» από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ανέφερε σε επιστολή του στον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πως θα δώσει στο κοινοβούλιο περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει τη συμφωνία του για το Brexit, μα οι βουλευτές πρέπει να ταχθούν υπέρ των εκλογών τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο μιας τρίτης προσπάθειας του Τζόνσον για να επιτύχει πρόωρες εκλογές.

Οι Εργατικοί ανέφεραν πως θα υποστηρίξουν εκλογές όταν ο κίνδυνος να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία βρεθεί εκτός τραπεζιού, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση.

Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν ο Τζόνσον ανέφερε πως η προτιμώμενη επιλογή του θα ήταν μια σύντομη αναβολή του Brexit, «μέχρι τις 15 ή 30 Νοεμβρίου». Ωστόσο ο Κόρμπιν απάντησε «βγάλε το no-deal από το τραπέζι και σίγουρα θα ταχθούμε υπέρ των εκλογών. Ζητώ εκλογές από τις προηγούμενες ακόμα, επειδή αυτή η χώρα χρειάζεται κάποιον να ασχοληθεί με όλα τα θέματα κοινωνικών αδικιών- αλλά το no-deal πρέπει να φύγει από το τραπέζι. Η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει παράταση αύριο...και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε».

(με πληροφορίες από BBC, Deutsche Welle, Reuters)