Brexit: Τι ψηφίζουν το βράδυ της Δευτέρας οι βουλευτές - και τι ακολουθεί

Οι βουλευτές ψηφίζουν στις 8 το βράδυ (23:00 ώρα Ελλάδος).
Dan Kitwood via Getty Images

Με φόντο την κούρσα διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα και την ορατή πιθανότητα γενικών εκλογών, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο ψηφοφοριών επί των εναλλακτικών προτάσεων του σχεδίου της Τερέζας Μέι για το Brexit.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εναλλακτική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες πλειοψηφίας είναι η Τελωνειακή Ενωση - ένα Brexit πολύ πιο «μαλακό» από αυτό που προβλέπεται στο σχέδιο της Μέι. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση αλλά η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα βρεθεί υπό ισχυρή πολιτική πίεση για να υιοθετήσει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε την Κυριακή ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα για τη Μέι να αγνοήσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Οι δε βουλευτές που έφεραν τις προτάσεις προς ψήφιση, έχουν ξεθαρίσει ότι στην περίπτωση που η πρωθυπουργός αγνοήσει τις αποφάσεις του, το Κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε αλλαγή νομοθεσίας και θα την υποχρεώσει να τις υιοθετήσει.

Ο Προέδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποιές από τις παρακάτω προτάσεις θα τεθούν προς ψηφοφορία στις 8 το βράδυ της Δευτέρας (23:00 ώρα Ελλάδος).

Πρόταση Α: Μονομερές δικαίωμα εξόδου από το backstop

Βουλευτές των Εργατικών, με επικεφαλής τον Τζον Μπάρον, θέλουν τη Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 22 Μαΐου και την συμφωνία εξόδου να περιλαμβάνει το δικαίωμα να αποχωρήσει μονομερώς από το backstop της Β. Ιρλανδίας.

Πρόταση Β: Εξοδος χωρίς συμφωνία

Αλλη μία πρόταση του Μπάρον, που προβλέπει Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

Πρόταση Γ: Τελειωνειακή Ενωση

Η πρόταση του πρώην συμβούλου των Εργατικών, Κεν Κλαρκ, προβλέπει ότι κάθε συμφωνία για το Brexit πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία δέσμευση για την διαπραγμάτευση μίας «μόνιμης και κατανοητής τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε». Η πρόταση αυτή είχε καταψηφιστεί στον πρώτο γύρο, με μόλις 6 ψήφους διαφορά.

Πρόταση Δ: Τελωνειακή Ενωση 2.0

Κατατέθηκε από βουλευτές των Συντηρητικών - συν έναν βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Προβλέπει να γίνει η Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η πρόταση επιτρέπει τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά και μία «ξεκάθαρη τελεωνειακή συμφωνία» με την Ε.Ε. μετά το Brexit - περιλαμβανομένης και μίας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας που εγγυάται την ομαλή διακίνηση προϊόντων και τα ανοικτά σύνορα στην Ιρλανδία.

Πρόταση Ε: Λαϊκή ψηφοφορία

Την κατέθεσαν δύο βουλευτές των Εργατικών και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ψηφιστεί από τον Βρετανικό λαό. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην προηγούμενη ψηφοφορία, αν και τελικά δεν πέρασε (295 κατά, 268 υπερ).

Πρόταση Στ: Λαϊκή Ψηφοφορία για να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία

Κατατέθηκε από τον Εργατικό Γκράχαμ Τζόουνς και τον Συντηρητικό πρώην υπουργό Ντόμινικ Γκρίβ και προβλέπει δημοψήφισμα στην περίπτωση που η Βρετανία οδηγηθεί προς την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Πρόταση Ζ: Κοινοβουλευτική ισχύς

Προβλέπει την παράταση της διαδικασίας εξόδου κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει ανάμεσα στην έξοδο χωρίς συμφωνία ή την αναστολή του άρθρου 50.

Πρόταση Η: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών

Η Βρετανία να ξαναγίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) το ταχύτερο δυνατόν, να συμφωνήσει σε σύντομη παράταση παραμονής στην ΕΕ για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην EFTA και να διαπραγματευτεί εντός της ΕΕ τα όσα θα ισχύσουν σχετικά με το σύνορο της Β. Ιρλανδίας και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων διατροφής.

Η συμφωνία της Μέι επιστρέφει δριμύτερη

Αν αποτύχεις τρεις φορές, προσπάθησε άλλη μία. Την Παρασκευή οι βουλευτές σταμάτησαν για τρίτη φορά την απόπειρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού να προωθήσει την συμφωνία της. Οπως όμως φαίνεται, η Μέι ετοιμάζεται να ξαναπροσπαθησει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Θεωρητικά, αν η πρόταση για «μαλακό» Brexit κερδίσει την πλειοψηφία την Δευτέρα, θα βοηθήσει και την Μέι, διότι η πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα τρομοκρατήσει τους σκληροπυρηνικούς υπέρ του Brexit στο κόμμα της και θα τους πείσει να υποστηρίξουν την συμφωνία της την τελευταία στιγμή.

Κι αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, πάνε για εκλογές;

Αυξάνοντας την πίεση στους βουλευτές του κόμματός της, η Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να καταφύγει σε εκλογές για να λύσει το αδιέξοδο του Brexit - παρ′ όλο που την τελευταία φορά δεν της βγήκε σε καλό.

Δημοφιλή