Συνωμοσίες στην τηλεόραση: Ήταν, είναι και θα είναι δημοφιλείς

Συνωμοσίες στην τηλεόραση: Ήταν, είναι και θα είναι δημοφιλείς

Μια πανίσχυρη – και όχι ιδιαίτερα ηθική- εταιρεία. Μία τρομοκρατική οργάνωση. Μία στρατιώτης που έχει μείνει μόνη στην εχθρική περιοχή, εξαιτίας πυρών που ήρθαν από μη αναμενόμενη πλευρά. Ακτιβιστές και συνωμοσιολόγοι οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς γραφικοί, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, καθώς και άλλα πολλά στοιχεία συνθέτουν το «ψηφιδωτό» του Odyssey, το οποίο προβάλλεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο, και μπορεί να απολαύσει το ελληνικό κοινό, κάθε Τετάρτη στις 22:00 στο ΟΤΕ CINEMA 1HD.

Στην «καρδιά» του βρίσκεται μια τεραστίων και σκοτεινών διαστάσεων συνωμοσία, η οποία έχει απλώσει τα πλοκάμια της ακόμα και σε σημεία που ουδείς θα περίμενε εκ πρώτης όψεως- αντλώντας, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έμπνευση από πολλά δρώμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα στον καθ'όλα πραγματικό κόσμο μας και απασχολούν τη διεθνή και μη επικαιρότητα.

Η συνωμοσιολογική διάσταση αποτελεί μακρά παράδοση της τηλεόρασης- ειδικά όταν «πιάνεται» από πραγματικά δεδομένα. Αν και ανάγεται πολύ μακριά στο παρελθόν, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η «καθιέρωσή» της επήλθε τη δεκαετία του 1990, με τα διάσημα X-Files, τα οποία, πέρα από τα UFO και την τρομερή συνωμοσία που βρισκόταν στην «καρδιά» της ιστορίας (με τον εξωγήινο αποικισμό, τα πειράματα κλπ) περιελάμβανε επεισόδια αφιερωμένα σε αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν στον κόσμο μας- δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Φοξ Μώλντερ θεωρείται από πολλούς το...αρχέτυπο του συνωμοσιολόγου, παρά την ιδιότητά του ως πράκτορα του FBI. Το θρυλικό στους κύκλους των φίλων της επιστημονικής φαντασίας, Outer Limits, με τα αυτοτελή επεισόδια, από τα οποία πέρασαν άπειρα γνωστά και μη ονόματα της τηλεόρασης και του σινεμά, αποτελεί επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και – παραμένοντας στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας- τα Earth: Final Conflict (του δημιουργού του Star Trek, Τζιν Ρόντενμπερι) και Fringe.

Ωστόσο, η συνωμοσία δεν χρειάζεται να έχει «sci-fi» διάσταση για να είναι επιτυχημένη. Το Odyssey, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο, ενώ μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές που προβάλλονται τώρα στην τηλεόραση είναι το Person of Interest, το οποίο «ξεκίνησε» από μια ιδέα που αρχικά φαινόταν να πατάει πάνω στις «συνωμοσιολογίες» περί μαζικών παρακολουθήσεων στο Ίντερνετ...μέχρι τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Σνόουντεν/ NSA, που συντάραξαν τον κόσμο. Το «24» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές που υπήρξαν στην τηλεοπτική ιστορία- και στον πυρήνα του πάντοτε υπήρχε μια ακραίων διαστάσεων, «σούπερ» συνωμοσία, που κρατούσε τον τηλεθεατή καρφωμένο στην οθόνη, να παρακολουθεί πώς ο υπερπράκτορας της CTU, Τζακ Μπάουερ, θα καταφέρει τελικά να την τινάξει στον αέρα. Το Burn Notice, σε πιο «ελαφρύ» ύφος, είχε και αυτό στο κέντρο του σεναρίου του μια ιστορία διεθνούς συνωμοσίας, όπως και τα πολλά υποσχόμενα και ατμοσφαιρικά, αλλά δυστυχώς «θνησιγενή», καθώς διήρκεσαν μόνο μία σεζόν, Intruders και Rubicon, όπως και το The Event (με στοιχεία μεταφυσικά/ επιστημονικής φαντασίας και πάλι). Επίσης, δεν θα ήταν σωστό να παραλειφθούν επίσης το Damages, με την Γκλεν Κλόουζ, το Prison Break, αλλά και το Lost (που είχε ομολογουμένως τον δικό του χαρακτήρα). Και φυσικά, το φοβερό και τρομερό Homeland.

Η λίστα πραγματικά είναι τεράστια, ειδικά αν κάποιος πάει και στις ταινίες. Οι συνωμοσίες φαίνεται πως ήταν, είναι και θα παραμείνουν δημοφιλείς. Γιατί ισχύει κάτι τέτοιο; Το συγκεκριμένο ερώτημα απαντάται μάλλον ανάλογα με το πώς θα το πιάσει κανείς: Κάποιοι από αυτούς που τις απορρίπτουν υποστηρίζουν ότι ο κόσμος μας έχει γίνει τόσο πολύπλοκος πλέον, με τόσους πολλούς παράγοντες, που επηρεάζουν τα πάντα και αλληλοεπηρεάζονται, που η χαοτική φύση του ωθεί πολλούς να θεωρούν, έστω υποσυνείδητα, πιο «ασφαλές/ οικείο» το να πιστεύουν ότι πίσω από όλα κρύβεται κάποια απροσδιόριστη μεν, συγκεκριμένη δε, απειλή, ένας σατανικός εγκέφαλος ή μια ομάδα/ οργάνωση που προσπαθεί να ελέγξει (ή ελέγχει) τα πάντα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος, ως είδος, εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχαν απειλές (=ισχυρότερα και πιο ικανά αρπακτικά από αυτόν) παντού, και όπου έπρεπε να επιβιώσει. Ως εκ τούτου, το αίσθημα του «θύτη» που παραμονεύει από τις σκιές είναι πιο «συμβατό» με τα ένστικτα επιβίωσης που φέρουμε όλοι μας- άρα, είναι πολύ πιο «εύκολο» να πιστεύει κάποιος σε συνωμοσίες παρά σε δαιδαλώδη συστήματα που ακόμα και οι δημιουργοί τους πολύ συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν πλήρως.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι ο λόγος που οι συνωμοσίες είναι δημοφιλείς στον τομέα της ψυχαγωγίας είναι επειδή πολύ απλά κάποιες από αυτές έχουν βάση, και άρα τμήμα του κοινού είναι ήδη «υποψιασμένο», οπότε εκ των πραγμάτων θα δείξει ενδιαφέρον. Και, πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, υπάρχει και η θεωρία συνωμοσίας η οποία υπαγορεύει πως ο καλύτερος τρόπος να συγκαλύψεις κάτι είναι να εξευτελίσεις τη φημολογία γύρω από αυτό: ο «εσκεμμένος» βομβαρδισμός με ακραίες θεωρίες συνωμοσίας τις καθιστά αναξιόπιστες για πολλούς στο σύνολό τους, και άρα αυτές που έχουν τελικά βάση, «παρασύρονται» από τον συρφετό, σε μια εκούσια στρατηγική αυτών που έχουν όντως πράγματα να συγκαλύψουν...

Ή, πολυ απλά, μια πολύπλοκη συνωμοσία η οποία στο τέλος αποκαλύπτεται δίνει στον θεατή την αίσθηση της ολοκλήρωσης- της λύσης ενός μυστηρίου, της κάθαρσης, αν προτιμάτε. Πολύ απλά: οι ιστορίες με συνωμοσίες, είναι διασκεδαστικές και έχουν «τέχνη» μέσα τους, καθώς εκ των πραγμάτων χρειάζεται να πέσει δουλειά στο σενάριο - και αυτό γίνεται αντιληπτό και εκτιμάται από το κοινό.

Δείτε τη σειρά Odyssey κάθε Τετάρτη στις 22:00 αποκλειστικά στο OTE CINEMA 1HD

Δημοφιλή